movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Specials » Columns
- 19-11-2012
- Geplaatst door Peter Koelewijn
Peter: Tips voor de nieuwe Star Wars regisseur

Tip 1: Maak een goede film
Nee, leg deze brief niet verveeld neer! De tip lijkt misschien voor zich te spreken, maar er zijn ook in 2012 nog veel regisseurs die vergeten dat ze

Hier is mijn eerste: ongeacht hoe veel mensen er straks om uw bureau staan te schreeuwen en hoe veel doodsbedreigingen van rancuneuze fans u in uw openhaard stopt, maak gewoon een goede film. Stop niet te veel tierelantijntjes in Episode VII of onnodige knipogen naar andere Star Wars-verhalen. Waarschijnlijk wil Disney dat u het baseert op één of ander populair verhaal dat door de fans verafgood wordt, zoals de Thrawn trilogy. En eerlijk is eerlijk, voor de Marvel films werkt die strategie tot dusver prima. Maar serieus, maak gewoon een goede film, ongeacht of u een paar personages en situaties moet wegsnoeien. U wilt echt niet weten wat George Lucas van de eerste Star Wars film wilde maken, voordat een paar meer ervaren filmmensen hem op de goede weg hielpen.
Tip 2: Maak er geen Jedi-feest van
Jedi’s zijn cool, ze zijn het meest herkenbare van de Star Wars franchise en dus marketable als een gek. Vandaar ook dat je er meer in één scène van de prequels zag dan in de hele originele trilogie. Maar laat dat hele Jedi-gedoe niet de productie in voorspelbare richtingen stuwen. Tuurlijk, er moet hier en daar een lightsaber opduiken, maar het zijn extreem onpraktische wapens in een wereld waar je een lasergun op elke hoek van de straat kan krijgen. Star Wars is meer een western waarin een paar ridders met zwaarden rondlopen dan andersom, zoals sommige fans nog weleens denken. Stop die hippies met hun neonstokken dus in je film, maar laat het universum er niet omheen draaien. Sterker nog, heeft u er al over nagedacht om het hoofdpersonage géén Jedi te maken?

Tip 3: Iedereen is Star Wars
Vóór Star Wars verschenen er niet zo vaak grote actiefilms voor jong en oud. Tegenwoordig zijn jongeren juist de hoofddoelgroep geworden van Hollywood. Alle grote publieksfilms hebben dus wel een beetje Star Wars in zich. Het helpt ook niet dat George Lucas z’n trilogie zwaar baseerde op de monomythe, en wellicht is het daardoor ook wel zo populair geworden. Het is gewoon een heel erg herkenbare franchise, die je kan boetseren zoals jij het wilt. Lucas wilde met de prequels juist te véél op de oude films lijken. De tijden zijn veranderd, elke Uwe Boll kan tegenwoordig een fantasieavontuur met rare namen, personages en ideeën op film vastleggen. Het kost echt talent om iets bijzonders naar de bios te brengen, zeker met Star Wars.
Eerlijk is eerlijk, Episode VII is misschien wel de laatste kans voor Star Wars om nog relevant te worden voor iemand die (officieel) een volwassene is. Dus, om de cirkel rond te krijgen, wijs ik u nogmaals op Tip 1: Maak er alstublieft – ALSTUBLIEFT – een goede film van!
Like MovieScene op facebook
REACTIES

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

SHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof! -
paulmach
The Shining van Kubrick! Fantastische fi...
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Thiver Dinsdag 20 november 2012 om 16:28
En dan nu een concrete tip: bekijk de Plinkett-reviews. Alles wat een Star Wars-film goed of slecht maakt wordt daarin benoemd.
janroselaar Maandag 19 november 2012 om 21:46
Spreekt op zich voor zich, maar zoals het geval is met praktisch alles wat met Star Wars te maken heeft zijn er kanttekeningen te maken, dus doe ik dat.
1: "Goede film" is helaas zeer betrekkelijk. Ik denk niet dat George Lucas bij het plannen van de (vorige) nieuwe trilogie ging zitten en dacht 'Goh, laat ik eens een niet goede film gaan maken!'. Het resultaat is ons bekend, en hoewel niet verbijsterend slecht was het niet goed genoeg (hoewel ik toegeef Attack of the Clones vrij goed te vinden). "Goed" blijft een subjectief begrip. Ongetwijfeld heeft de regisseur (wanneer die gevonden is, want het aantal regisseurs dat zijn handen er niet aan durft te branden blijft toenemen. Wie weet denkt Uwe Boll op den duur bij zichzelf 'dan moet ik het maar doen') goede bedoelingen, maar dat wil niet zeggen dat het eindproduct per se goed te noemen is.
2: Ik vermoed dat je je niet heel druk hoeft te maken aan het aantal Jedi/Sith in Episode VII. Immers, het speelt zich af na Episode VI, in een tijd dat de Jedi bijna uitgestorven zijn. En gezien het feit dat Carrie Fisher gecast lijkt te zijn (hoewel dat van alles kan betekenen) zal het zich waarschijnlijk niet vele millennia na de originele trilogie afspelen. Echter, de hoofdpersoon zal hoe dan ook een Skywalker zijn, want de films draaien immers om de familie Skywalker. En waar er Skywalkers zijn, daar is de Force met hen. Je ontkomt er niet aan. Plus, tot nu toe zijn de 'Star Wars' in hun kern eigenlijk altijd gericht op het conflict tussen Jedi en Sith. Het lijkt me niet dat Episode VII dat gaat veranderen, het is een beetje de traditie.
3: Dit is het eigenlijke probleem: Star Wars is van ons allemaal. Dat maakt het zo moeilijk (zo niet onmogelijk!) om iedereen tevreden te maken. De kans dat Episode VII de gehele mensheid aanspreekt is hoe dan ook gering, er zullen altijd negatieve reacties te horen zijn. We kunnen alleen hopen dat Episode VII het merendeel der mensheid zal bekoren. Immers, 'the needs of the many outweigh the needs of the few, or the one'.
Oh nee, dat is die andere grote sciencefiction-franchise (die ondertussen echt van zijn oorspronkelijke idealen is afgedwaald in een mate waar Star Wars nog een Bantha-tepel aan kan zuigen)...