Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Peter: Tips voor de nieuwe Star Wars regisseur

Peter: Tips voor de nieuwe Star Wars regisseur

Peter KoelewijnPeter Koelewijn heeft twee grote entertainmentpassies: games en films. Van welke hij meer houdt, weet hij zelf niet eens. Zijn passie weerhoudt hem er niet van het filmmedium in zijn columns af en toe een opvoedkundige tik te geven.
Goedendag, beste meneer/mevrouw (voer hier de naam van de regisseur voor Star Wars: Episode VII in). Gefeliciteerd met de prachtklus die u heeft binnengesleept! U zet waarschijnlijk uw hele toekomstige carrière op het spel voor dit ongevraagde Star Wars vervolg, maar geen zorgen. Ik heb een aantal handige tips aan deze brief toegevoegd, speciaal voor u!
 
Tip 1: Maak een goede film
Nee, leg deze brief niet verveeld neer! De tip lijkt misschien voor zich te spreken, maar er zijn ook in 2012 nog veel regisseurs die vergeten dat ze Thrawn trilogyboven alles een goede film moeten maken. Star Wars is bijna een medium op zich geworden, met boeken, stripboeken, verschillende versies van de oude films, games, speelgoed en miljoenen fans die het allemaal beter weten. Natuurlijk zeg ik niet dat ìk het beter weet, ik geef u simpelweg een paar onmisbare tips.
 
Hier is mijn eerste: ongeacht hoe veel mensen er straks om uw bureau staan te schreeuwen en hoe veel doodsbedreigingen van rancuneuze fans u in uw openhaard stopt, maak gewoon een goede film. Stop niet te veel tierelantijntjes in Episode VII of onnodige knipogen naar andere Star Wars-verhalen. Waarschijnlijk wil Disney dat u het baseert op één of ander populair verhaal dat door de fans verafgood wordt, zoals de Thrawn trilogy. En eerlijk is eerlijk, voor de Marvel films werkt die strategie tot dusver prima. Maar serieus, maak gewoon een goede film, ongeacht of u een paar personages en situaties moet wegsnoeien. U wilt echt niet weten wat George Lucas van de eerste Star Wars film wilde maken, voordat een paar meer ervaren filmmensen hem op de goede weg hielpen.
 
Tip 2: Maak er geen Jedi-feest van
Jedi’s zijn cool, ze zijn het meest herkenbare van de Star Wars franchise en dus marketable als een gek. Vandaar ook dat je er meer in één scène van de prequels zag dan in de hele originele trilogie. Maar laat dat hele Jedi-gedoe niet de productie in voorspelbare richtingen stuwen. Tuurlijk, er moet hier en daar een lightsaber opduiken, maar het zijn extreem onpraktische wapens in een wereld waar je een lasergun op elke hoek van de straat kan krijgen. Star Wars is meer een western waarin een paar ridders met zwaarden rondlopen dan andersom, zoals sommige fans nog weleens denken. Stop die hippies met hun neonstokken dus in je film, maar laat het universum er niet omheen draaien. Sterker nog, heeft u er al over nagedacht om het hoofdpersonage géén Jedi te maken?

Jedi
 
Tip 3: Iedereen is Star Wars
Vóór Star Wars verschenen er niet zo vaak grote actiefilms voor jong en oud. Tegenwoordig zijn jongeren juist de hoofddoelgroep geworden van Hollywood. Alle grote publieksfilms hebben dus wel een beetje Star Wars in zich. Het helpt ook niet dat George Lucas z’n trilogie zwaar baseerde op de monomythe, en wellicht is het daardoor ook wel zo populair geworden. Het is gewoon een heel erg herkenbare franchise, die je kan boetseren zoals jij het wilt. Lucas wilde met de prequels juist te véél op de oude films lijken. De tijden zijn veranderd, elke Uwe Boll kan tegenwoordig een fantasieavontuur met rare namen, personages en ideeën op film vastleggen. Het kost echt talent om iets bijzonders naar de bios te brengen, zeker met Star Wars.
 
Eerlijk is eerlijk, Episode VII is misschien wel de laatste kans voor Star Wars om nog relevant te worden voor iemand die (officieel) een volwassene is. Dus, om de cirkel rond te krijgen, wijs ik u nogmaals op Tip 1: Maak er alstublieft – ALSTUBLIEFT – een goede film van!

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap