Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Ubisoft en haar filmstrategie

Column: Ubisoft en haar filmstrategie

Peter KoelewijnPeter Koelewijn heeft twee grote entertainmentpassies: games en films. Van welke hij meer houdt, weet hij zelf niet eens. Zijn passie weerhoudt hem er niet van het filmmedium in zijn columns af en toe een opvoedkundige tik te geven.
Game-uitgever Ubisoft is sinds een paar jaar op oorlogspad in Hollywood. Er moeten gewoon verfilmingen van al hun populaire gameseries komen.

Prince of Persia: The Sands of Time Ubisoft en het medium film hebben al vaker met elkaar geflirt. Al in 2010 kwam Prince of Persia: The Sands of Time uit, een redelijk vermakelijke film die door de meeste filmgangers gauw vergeten was. Onder gamers is het echter een van de weinig verfilmingen die wél werkte. Uh, niet dat je hem in hun top 10 beste filmlijstjes zal tegenkomen. Zo liefdesblind zijn we nou ook weer niet.

Financieel was de film niet een heel groot succes, vandaar dat Ubisoft met hun volgende ronde gamefilms meer touwtjes in handen wil hebben. Sterker nog, menig studio wees ze de deur vanwege de onnatuurlijke hoeveelheid creatieve controle die ze willen hebben. Toch lijken de verfilmingen van Assassin’s Creed, Splinter Cell en Ghost Recon nu stevig in het pre-productiezadel te zitten. New Regency helpt Ubisofts speciale filmafdeling (ja die hebben ze) verder met de Hollywood-rompslomp.

Assassin’s Creed

Ik snap wel waarom er van deze games zo nodig films gemaakt moeten worden. Ze bevatten veel verhaal, aanzienlijk meer dan Prince of Persia ooit had. Assassin’s Creed heeft zelfs een overkoepelend plot dat een hele franchise kan voeden, al moet ik daar wel bij zeggen dat die in de hoogtijdagen van de Da Vinci Code bedacht is en dat de gemiddelde filmganger daar onderhand op uitgekeken is. Splinter Cell en Ghost Recon dragen daarentegen allebei de Tom Clancy naam, een oude bekende die Hollywood in het verleden geen windeieren gelegd heeft.

Splinter CellEn bovenop dit alles is Ubisoft aan de gamekant ook bezig een nieuwe en vooral grotere doelgroep aan te boren. Assassin’s Creed gaat tegenwoordig meer om het verhaal dan om het stijlvol doden van doelwitten; Splinter Cells held, Sam Fisher, is jonger en meer actiegeoriënteerd en Ghost Recons laatste deel koppelde zich los van de concurrentie door in de nabije toekomst plaats te vinden (waarna het gevolgd werd door de concurrentie. Met name bij de eerste twee voorbeelden bewijst Ubisoft dat ze meer in Hollywood blockbusters denken met hun populairste series. Of dit ook leukere games oplevert, laat ik in het midden.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de gamestudio overdreven beschermend is tegenover zijn franchises en arrogant strijd voert door zich in het succesvolle Hollywood-systeem te wurmen. Maar ik kan het wel begrijpen. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat gameverfilmingen, net als comicfilms, een heel lucratief genre kan worden. Helaas hoef ik geen Wikipedia of IMDb op te starten om voorbeelden te vinden van slechte eindproducten. Silent Hill: Revelations en Battleship (is ook technisch een spel) waren twee van de slechtste films van 2012. Daarbij vergeleken is Prince of Persia een Raiders of the Lost Ark.

Ubisoft staat al jaren aan de top qua innovatieve speluitgevers. Ik heb er vertrouwen in dat ze weten wat ze doen met dit Hollywood-uitstapje. Het nieuws dat Michael Fassbender voor Assassin’s Creed is bevestigd en Tom Hardy voor Splinter Cell, helpt ook een beetje mee. 

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap