Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 Russell Crowe films

Top 10 Russell Crowe films

Russell Crowe is er maar druk mee. Dit jaar is hij in de bioscoop te bewonderen in vier films. Een mooi moment om te kijken met welke tien rollen hij tot nu toe het meeste indruk maakte. 

10 - Romper Stomper
Voordat grote films in Hollywood op het programma stonden, speelde Russell Crowe zich al in de kijker in Australië. De in Nieuw Zeeland geboren acteur zou vaker een ijzervreter vertolken, maar zo'n angstaanjagende als in Romper Stomper zeker niet. Als de skinhead Hando straalt Crowe altijd een bepaalde dreiging uit. Zijn onberekenbaarheid draagt daar aan bij en maakt het dat je niet weet wanneer de volgende geweldsuitbarsting zal komen. Achter die dreiging zit natuurlijk meer. Hando krijgt te maken met veel onzekerheid, door onder andere een gebrek aan geld en een fatsoenlijk onderkomen. Als leider van de groep heeft hij bovendien te maken met verminderd vertrouwen van degene waarvan hij dat het meeste nodig heeft: zijn beste vriend.

Romper Stomper

9 - Master and Commander: The Far Side of the World
Master and Commander is in tegenstelling tot het kleinschalige Australische Romper Stomper een grootse Hollywoodproductie. Met regisseur Peter Weir staat er wel een Australische regisseur aan het roer. Met degelijk, grootschalig vermaak als Master and Commandor kan Crowe prima uit de voeten. Het charismatische en serieuze aspect van zijn rol, wisselt hij af met een komische noot; Crowe laat in deze film prima zien waarom hij in een vermakelijke, maar verder niet enorm vernieuwende Hollywoodproductie een perfecte keuze is voor de hoofdrol.

Master and Commander: The Far Side of the World

8 - A Good Year
Russell Crowe deed zo net in het nieuwe millenium veel zware rollen. Gladiator bevestigde definitief zijn status als één van de grote jongens in Hollywood. Daarna volgden onder andere A Beautiful Mind en Cinderella Man, allesbehalve luchtige rollen. Met A Good Year maakte hij weer eens een komedie. En hoe. Samen met Ridley Scott (die toch ook vooral bekend is van zwaardere films) maakt hij een heerlijk luchtig filmpje, vol licht sarcastische humor. Vooral de Fransen krijgen er van langs. Crowe speelt met zichtbaar plezier een onsympathieke beurshandelaar, die toch wel een beetje sympathiek blijkt te zijn.

A Good Year

7 - Cinderella Man
Een typische Hollywoodfilm, die het zeker niet van het rechtlijnige, clichématige verhaal moet hebben. Het sterke acteerwerk, de prachtige aankleding en het sterke tijdsbeeld weten daarentegen wel punten te scoren en een mokerslag uit te delen. Een geweldige rol van Russell Crowe als de goudeerlijke, straatarme bokser. De scène waarin hij bedelt om geld is een bijzonder sterk stukje acteerwerk. Naast Crowe zien we ook nog een geweldige Paul Giamatti, een sterke Renée Zellweger en een overtuigende Paddy Considine.

Cinderella Man

6 - American Gangster
In deze sfeervolle, prachtige misdaadfilm zien we een geweldig acteerduel tussen twee van de grootste rouwdouwers van het afgelopen decennium: Russell Crowe en Denzel Washington. Ze kwamen elkaar een decennium eerder ook al eens tegen in Virtuosity. Russell Crowe en Ridley Scott slaan nog veel vaker de handen ineen. Dit is de derde van vijf films van de twee. Eerder waren daar Gladiator en A Good Year en na deze misdaadfilm maakte het duo nog Body of Lies en Robin Hood. Tegenspeler Washington maakte dan weer vijf films met Tony Scott. Crowe en Washington zijn aan elkaar gewaagd als enorm toegewijde agent met een rommelig privéleven en geharde crimineel met een net gezinsleven.

American Gangster

5 - L.A. Confidential
In 1997 is Russell Crowe nog niet de ster van wereldformaat, zoals we hem ondertussen kennen. Zo heeft hij eigenlijk de grootste bijrol in de film, die draait om drie wetsdienaars. Op de bekende poster eisen Kim Basinger en Kevin Spacey echter alle aandacht op, waar Guy Pearce en Russell Crowe symbolisch een bescheiden plekje innemen met op de achtergrond The Hollywood Sign. Russell Crowe speelt Wendell 'Bud' White, heethoofd eerste klas, de pitbull die je erop uitstuurt om een boodschap duidelijk te maken. Betrouwbaar als een getrainde hond, maar ook zonder enige breincapaciteit en met een te kort lontje. Vooral als er vrouwen worden mishandeld. Heerlijk intense rol van Crowe.

L.A. Confidential

4 - A Beautiful Mind
Crowe is als de geniale wiskundige John Forbes Nash Jr. Oscarwaardig. Hij werkt hier voor het eerst samen met Ron Howard, met wie hij later ook A Cinderella Man zou maken. Ook de samenwerking tussen Russell Crowe en Paul Bettany zou een vervolg krijgen. De twee speelden later samen in Master and Commander: The Far Side of the World. Crowe speelt hier op enorm ingetogen wijze een aan schizofrenie lijdend personage. Een sublieme Oscarwaardige rol. Helaas voor Russell vliegt die Oscar hem in 2001 aan zijn neus voorbij. Met een nominatie is hij er zeker dicht bij, maar hij ziet uiteindelijk Denzel Washington met het beeldje aan de haal gaan. Na de Oscar voor Gladiator een jaar eerder had Crowe in een select rijtje kunnen belanden met acteurs die twee keer achter elkaar een Oscar wonnen.

A Beautiful Mind

3 - The Insider
Dit is een film met drie mannen in topvorm. Russel Crowe, Al Pacino en Michael Mann zijn subliem. Waar de laatste twee dat niveau het afgelopen decennium nog maar spaarzaam wisten te bereiken (Al Pacino kon alleen nog potten breken in Insomnia, Michael Mann maakte nog wel het geniale Collateral, maar haalde daarna niet meer het geniale niveau van films als Heat en dus The Insider), bleef Russell Crowe gelukkig wel op hoog niveau en werd hij zelfs nog beter. Hier trekt hij alle registers open: angsten, paranoïde, woede, onmacht en spanning komen allemaal op uiterst realistische wijze naar voren. Hij krijgt ook alle ruimte van Mann, die zijn verhaal langzaamaan opbouwt met veel ruimte voor de ontwikkeling van de personages. Daarnaast is Al Pacino een tegenspeler van formaat.

The Insider

2 - Gladiator
De grote doorbraak van Russell Crowe kwam met Gladiator. De film bracht nieuw leven in de historische actiefilm. De film was de eerste samenwerking tussen Ridley Scott en Russell Crowe en Gladiator laat zien dat het een vruchtbare samenwerking is. Groots en meeslepend zijn woorden die de film goed omschrijven, die in essentie eigenlijk gewoon een wraakfilm is. Maar wat voor één! Een enorm intense rol van Russell Crowe, die één van de coolste actiehelden ooit neerzet. Het begint met de dromerige beelden van Crowe in een graanveld, gaat verder met het voelen van het zand vlak voor een veldslag in een helse uithoek van het Romeinse rijk, zit vol geweldige quotes en harde gladiatorengevechten en stormt uiteindelijk af op een ontroerende, keiharde wraakscené. En dat allemaal in schitterende decors en met een perfecte Russell Crowe. Roma Victor!

Gladiator

1 - 3:10 To Yuma
Als liefhebber van het westerngenre is geduld hebben erg belangrijk. In 2007, toen de hoogtijdagen van de western al lang voorbij waren, werd het geduld beloond. De twee beste films van het jaar waren westerns: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford en 3:10 To Yuma. Het duel tussen Ben Wade en Dan Evans is echter een net wat interessanter duel dan tussen Jesse James en Robert Ford, zeker ook door het charisma van Crowe als schurk Ben Wade. Hij speelt als de meedogenloze misdadiger Ben Wade namelijk één van de meest memorabele, interessante en gelaagde schurken. In en in slecht, maar toch ergens in die diepe krochten zit een sprankeltje moeilijk te plaatsen goedheid. Charmant, imponerend, meedogenloos, hard, poëtisch, onfeilbaar: Crowe speelt al deze karaktereigenschappen even overtuigend als indrukwekkend. Met recht de beste rol van Crowe, die geboren lijkt voor het genre.

3:10 To Yuma

  Meer top 10 lijstjes zijn hier te vinden.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...