Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 prostituees in films

Top 10 prostituees in films

Prostituees, hoeren, dames (en heren) van lichte zeden; hoe je ze ook noemt, de beoefenaars van het oudste beroep ter wereld maken deel uit van de wereld. En dan is het natuurlijk ook niet gek dat filmmakers af en toe gebruik maken van deze beroepsgroep. MovieScene verzamelde de beste prostituees in films.

10 - Da Nang Hooker (Papillon Soo) in Full Metal Jacket (1987)
Niemand kent actrice Papillon Soo en dat is niet zonder reden. Zij speelde slechts drie minimale rolletjes in films. Toch is zij verantwoordelijk voor één van de meest aangehaalde filmquotes aller tijden. Tijdens hun vrije dag worden soldaten Joker en Rafterman namelijk benaderd door een Vietnamese hoer die een aanbod doet dat ze niet kunnen weigeren: “Me love you long time”. Joker besluit overigens nog wel wat af te dingen voor hij akkoord gaat met het voorstel. Eén van de vele memorabele scènes in deze krachtige Vietnamfilm.9 - Deuce Bigalow (Rob Schneider) in Deuce Bigalow: Male Gigolo (1999)
Heel af en toe wordt de prostituee afgebeeld als neutraal gegeven, maar het grootste deel is onder te verdelen in twee kampen; de keihard pessimistische realiteit of het simpelweg belachelijk maken. Deuce Bigalow: Male Gigolo is niet lastig te plaatsen, maar wat wil je ook met beroepsflauwerik Rob Schneider in de hoofdrol. Als de aandoenlijke Deuce Bigalow raakt hij – min of meer per ongeluk – verzeild in de prostitutie. Hij besluit zijn gave te gebruiken om onzekere meisjes een beter zelfbeeld te geven, maar natuurlijk wordt hij gaandeweg verliefd.8 - Aileen Wuornos (Charlize Theron) in Monster (2003)
Waarom iemand bereid was om te betalen voor seks met Aileen Wuornos is op zich al een raadsel. Charlize Theron liet zich in dit waargebeurde verhaal flink aftakelen om deze ontspoorde vrouw gestalte te geven, maar de echte Aileen zag er zo mogelijk nog slechter uit. Het echte verhaal is net zo tragisch als de film Monster. Aileen Wuornos werd verlaten door haar criminele vader en tienermoeder en al op elfjarige leeftijd zette zij haar eerste stapjes in de prostitutie. Haar gedrag werd door de jaren heen alleen maar erger, met als absolute dieptepunt de moord op enkele van haar klanten. Charlize Theron won een Oscar voor haar indringende transformatie tot de moordende prostituee.7 - Gail (Rosario Dawson) in Sin City (2005)
Waar anders dan in de neo-noir wereld van Frank Millers Sin City is er plaats voor een wijk die wordt gerund door hoeren? Deze bende bloeddorstige Walkuren wordt geleid door de meedogenloze Gail. De politie waagt zich er niet en alleen hele domme criminele proberen er hun slag te slaan. Als zij vrouwenmishandelaar Jackie Boy omleggen, blijkt deze een agent te zijn. Als dit bekend zou worden, staan zowel de politie als de maffia aan de deur om de wijk over te nemen. Dus zit er maar één ding op; alle getuigen zullen moeten worden uitgeschakeld.6 - Marion Silver (Jennifer Connelly) in Requiem for a Dream (2000)
De meeste dames die (vrijwillig) het vak inrollen, doen dat voor het geld, maar er is ook een groep die zichzelf verkoopt voor drugs. Tot die laatste categorie behoort Marion Silver in Requiem for a Dream. Als de drugstoevoer naar hun stadje bijna verdwenen is en slechts een handjevol machtige mannen nog toegang tot het product heeft, besluit zij zich te laten verleiden tot prostitutie en het geven van shows. Requiem for a Dream begint voor de personages al in een hel, maar gedurende de film zakken ze alleen maar dieper in de problemen. Marion is daarop helaas geen uitzondering.

Requiem for a Dream

5 - Joe Buck (Jon Voight) in Midnight Cowboy (1969)
Prostitutie wordt – zeker in de filmwereld – gedomineerd door vrouwen, maar er zijn wel degelijk voorbeelden te vinden van vakmannen. De Texaanse vrijbuiter Joe Buck vertrekt naar New York om daar vol idealen te beginnen als gigolo. Al snel komt hij er achter dat zijn dromen van rijke dames onhaalbaar zijn en wordt hij verplicht om diep in de nacht (mannelijke) klanten af te werken. Met behulp van de geniepige Ratso probeert hij zich langzaam op te werken om zo de reis naar Florida te kunnen bekostigen, waar voor beiden een beter leven lijkt te wachten. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Midnight Cowboy was de eerste en enige X-rated film die ooit een Oscar won.4 - Lilja (Oksana Akinshina) in Lilja 4-ever (2002)
Prostitutie is de laatste jaren onlosmakelijk verbonden met loverboys. De film die dit heftige thema het best wist neer te zetten is Lilja 4-ever. De zestienjarige Lilja blijft alleen in Litouwen achter wanneer haar moeder naar Amerika vertrekt voor een nieuw leven. Ondanks mooie beloftes krijgt Lilja nooit haar ticket om het koppel achterna te reizen. Om te kunnen overleven, verkoopt zij haar lichaam tijdens het uitgaan aan mannen. Haar vriendje Andrej belooft Lilja een betere toekomst in Zweden, maar daar aangekomen wordt ze verplicht tot seks met vreemdelingen. Lilja 4-ever is een treurige, maar realistische vertelling van vrouwenhandel en uitbuiting.

Lilja 4-ever

3 - Vivian Ward (Julia Roberts) in Pretty Woman (1990)
De bekendste prostituee in het lijstje doet bijna vermoeden dat het vak leuk is. In deze klassieke romkom verovert Vivian het hart van de meedogenloze zakenman Edward (plus en passent dat van miljoenen kijkers) die haar inhuurt voor een hele week. De twee vinden elkaar echter erg leuk en al snel bloeit er iets meer op. Is er hoop aan de horizon voor de twee of zullen ze in hun oude levensstijl blijven hangen? Iedereen die het stramien van een romkom kent, weet het antwoord daar wel op. Megaster Julia Roberts beleefde met deze rol haar grote doorbraak. Haar tegenspeler Richard Gere speelde tien jaar eerder zelf een prostituee in American Gigolo.2 - Iris “Easy” Steensma (Jodie Foster) in Taxi Driver (1976)
Taxi Driver was een film die op vele vlakken controverse veroorzaakte, niet in de laatste plaats vanwege de rol van de destijds dertienjarige Jodie Foster als hoertje. Als klap op de vuurpijl raakt de doorgedraaide Vietnamveteraan Travis Bickle geobsedeerd door haar. Hij wil alles op alles zetten om Iris uit het vak te halen, maar dat zet een neerwaartse spiraal in werking. Regisseur Martin Scorsese vestigde met deze film definitief zijn naam en wist perfect de tijdsgeest en de impact van Vietnam te grijpen. Jodie Foster speelt in deze controversiële (en ongetwijfeld lastige) rol de sterren van de hemel als minderjarig hoertje.1 - Sera (Elisabeth Shue) in Leaving Las Vegas (1995)
Tegenwoordig is Nicolas Cage vooral onderwerp van spot, maar er was een tijd dat hij prachtige, belangrijke rollen speelde. Daarvan is vooral Leaving Las Vegas een pareltje. Als de suïcidale schrijver Ben trekt hij naar Las Vegas om zich daar letterlijk dood te drinken. Zijn baan, familie en vrienden is hij door zijn alcoholisme al kwijtgeraakt en hij ziet nog maar één uitweg. Daar aangetroffen treft hij echter het tragische hoertje Sera, die hij inhuurt voor een gesprek om de tijd te doden. Er ontstaat een ingewikkelde relatie (zij mag hem nooit vragen om te stoppen met drinken en hij mag haar werk niet bekritiseren) die gedoemd is ten onder te gaan in de duisternis van hun bestaan.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...

BEST GELEZEN