Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Fast & Furious 6 - recensie

Fast & Furious 6 - recensie

Spectaculaire over-the-top autostunts in een flinterdun verhaaltje.

Niets is wat het lijkt in het Fast & Furious universum. Toen ik tien jaar geleden in de bioscoop naar het eerste deel in deze serie zat te kijken, kon ik niet vermoeden dat ruim een decennium later alweer deel 6 in première zou gaan. Vervolgdelen hebben doorgaans de neiging in kwaliteit af te nemen. De Fast & Furious reeks is daarop een uitzondering. Na het derde deel (Tokyo drift) leek de serie rijp voor de sloop. Sinds deel vier is echter sprake van een stijgende lijn, die zijn voorlopige hoogtepunt vond in Fast Five, met een opbrengst van meer dan 625 miljoen dollar wereldwijd, mede dankzij de aanwezigheid van Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Kan hij ook van dit zesde deel een succes maken?Vehicular warfare
Furious 6, zoals deze prent ook wel wordt genoemd, is een direct vervolg op het vijfde deel, waarin Dominic Toretto (Vin Diesel) en Brian O’Connor (Paul Walker) aan het eind van de film genieten van hun schijnvrijheid. Ze worden immers nog steeds gezocht door special agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson). Het duurt niet lang voordat deze hen heeft gevonden. Hobbs heeft Toretto’s team nodig om de beruchte crimineel Owen Shaw (Luke Evans) te stoppen. Shaw maakt wereldwijd slachtoffers met zijn ‘vehicular warfare’ waarbij hij gebruik maakt van geavanceerde auto’s, waaronder een veredelde formule 1 bolide. De enige manier waardoor hij gestopt kan worden, is natuurlijk door het team van Torreto. Vanzelfsprekend is Dom niet zo snel over te halen. Wat hem definitief over de streep trekt, is de onthulling dat voormalige geliefde Letty (Michelle Rodriguez) nog leeft en werkt voor Shaw. En kenners van de serie weten wat dit betekent: ‘You don’t turn your back on family’. De hele crew staat binnen no-time paraat om Dom te helpen. In ruil voor zijn hulp beloofd Hobbs dat ze na deze klus volledig gevrijwaard zijn van enige vervolging.

Spectaculaire actie
De jacht op Shaw biedt regisseur Lin de mogelijkheid om met een grote hoeveelheid spectaculaire actiescènes uit te pakken, waarbij een ontelbaar aantal auto’s, vliegtuigen en zelfs tanks (!) gesloopt wordt. Voor het overgrote deel levert dit prima vermaak, maar de film gaat in enkele gevallen wel erg over the top, waardoor de geloofwaardigheid volledig zoek is en bovendien de computereffecten wel heel duidelijk aanwezig zijn. Nu blonken de voorgangers ook niet uit in realisme, maar dit gaat soms erg ver. Gelukkig is de actie over het geheel gezien erg vermakelijk en is het vooral een kwestie van je brein uitschakelen voordat je de bios ingaat.Enorme cast
De cast is groot, waardoor personages komen en gaan en sommigen vooral aan de zijlijn mogen toekijken, waaronder Jordana Brewster als Dom’s zus Mia. Het team van Dom bestaat nu uit zoveel leden, dat ook Shaw er karig vanaf komt. Luke Evans weet met de spaarzame tijd helaas geen memorabele bad guy neer te zetten. Ook de aanwezigheid van Dwayne Johnson kan dat niet veranderen. De verhoudingen tussen Dom en Hobbs liggen totaal anders dan in het vorige deel, nu ze van het begin af aan gedwongen zijn om samen te werken. Daardoor is de chemie en spanning tussen de twee een stuk minder dan in Fast Five. De film probeert dat op te lossen door Letty te introduceren, maar haar terugkeer is minder emotioneel dan gedacht en de relatie tussen haar en Dom blijft erg vlak. Naast deze negatieve punten zorgt de cast ook voor een lach op het gezicht. Met name oudgedienden Roman Pearce (Tyrese Gibson) en Tej (Chris Bridges) zorgen voor de nodige humor. Duidelijk is ook dat nog niets van de oude chemie tussen Dominic en Brian verloren is gegaan. Dat geeft de regisseur de mogelijkheid om op sommige momenten te verwijzen naar eerdere delen (denk aan Brian’s voorkeur voor de Nissan Skyline), waardoor de film in zijn geheel gezien prima past in de Fast & Furious serie.

Conclusie
Fast Five was een verrassende megahit en zorgde er in zijn eentje voor dat de Fast & Furious serie weer kon worden neergezet als een echte zomer blockbuster. Hoewel Fast & Furious 6 de verwachtingen na het vijfde deel niet kan waarmaken, bevat de film veel spectaculaire actie en enkele geslaagde grappen. Prettig zomervermaak dus, maar niet meer dan dat. Nog een tip: blijf zitten tijdens de aftiteling, want geheel volgens de traditie volgt nog een extra, verrassende, scène. Deel zeven komt eraan!

Regisseur:

Justin Lin

Cast:

Vin Diesel
Dwayne Johnson
Michelle Rodriguez
Paul Walker

Genre:

Actie

Releasedatum:

23 mei 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  130 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...