Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Tabu - recensie

Tabu - recensie

Tabu van de Portugese regisseur Miguel Gomes is een verrassend mooie melancholische zwartwit film, waarin hij een liefdestragedie verbindt met de dramatische onafhankelijkheidsstrijd van Mozambique.

De film begint met een wonderlijke surrealistisch aandoende proloog, waarin een ontdekkingsreiziger, overmand door rouw ten gevolge van de dood van zijn vrouw, zich in hartje Afrika tussen de kaken van een krokodil werpt.
Het blijkt een film te zijn waarnaar Pilar, een welzijnswerkster in Lissabon, ontroerd heeft zitten kijken. Daarmee begint het eerste deel van de film: Paradise Lost. Pilar ontfermt zich over haar excentrieke dementerende en aan gokken verslaafde buurvrouw Aurora en haar Kaapverdische dienstmeid Santa. Wanneer Aurora op sterven ligt en aan Pilar vraagt ene Ventura op te sporen, blijkt in een lange flash-back - het tweede deel (Paradise) - dat deze man ooit met Aurora een onstuimige liefdesverhouding heeft gehad in Portugees Afrika. De oude Gian Luca Ventura vertelt dit verhaal, dat zich afspeelt in de jaren zestig in het Portugese koloniale verleden. Aurora (Teresa Madruga) is een verwende rijkeluisdochter, omringd door privéleraren en zwarte bedienden. Ze trouwt met een Portugese
plantagehouder, maar alles verandert wanneer een Italiaanse avonturier (Manuel Mesquita) haar buurman wordt. Zwanger van haar man begint ze een onmogelijke liefdesverhouding. Uiteindelijk worden de beide minnaars uit hun paradijs verjaagd. Wat volgt is een briefwisseling die doortrokken is van melancholie.Prachtig vorm gegeven
Deze derde film van Gomes is bekroond in op het Filmfestival in Berlijn en in Portugal uitgeroepen tot de beste film van het jaar. Tabu vertelt deze liefdesgeschiedenis op een heel bijzondere manier, daarbij verwijzend naar de gelijknamige film van F.W. Murnau uit 1931, die handelt over een liefdesdrama in de Stille Zuidzee. Ook zijn Tabu is in zwartwit. De proloog is geheel zwijgend met tussentitels en pianomuziek, en het deel Paradise Lost is prachtig vorm gegeven door een mengeling van geluiden en muziek. Ventura speelt in een bandje en daarvoor heeft Gomes de Spaanse versie van het sixties-hitje Be my baby van stal gehaald. We zien de personages spreken maar we horen hen niet. Gomes heeft het paradijs vorm gegeven als een koortsdroom en en passant verbindt hij deze gevaarlijke geluksextase met het collectieve liefdesverdriet van Portugal, waarvoor zijn bewoners het begrip saudade gebruiken; het verterende verdriet om een liefde, zoals dat bij Slauerhof voorkomt en in de Portugese fado. Zo bezien is de oude Aurora het droevige restant van het Portugese koloniale verleden.

Conclusie
Tabu is een gelaagde en geslaagde film over een hartstochtelijke liefdesverhouding, door Gomes  op een heel bijzondere manier vorm gegeven en verbonden met het koloniale verleden van Portugal.

Regisseur:

Miguel Gomes

Cast:

Teresa Madruga
Laura Soveral

Genre:

Drama

Releasedatum:

13 juni 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  113 minuten
Bekijk complete film profiel

Gerelateerde berichten:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap