Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Dexter, seizoen 8 - eerste indruk

Dexter, seizoen 8 - eerste indruk

Het begin van het einde is aangebroken voor seriemoordenaar annex forensisch bloedspat-analist Dexter Morgan.   
 
De kwaliteit van Dexter heeft door de jaren heen aardig gefluctueerd. Waar seizoen 1, 2 en 4 met de Ice Truck Killer, de Bay Harbor Butcher en Trinity erg goed waren, was het andere jaren niet altijd even sterk. Afgelopen seizoen begon krachtig met een met de waarheid worstelende Debra. Naarmate het seizoen vorderde, werd duidelijk dat men echter nog steeds niet durfde te spelen met de opzet van de serie. Steeds wist Dexter de dans te ontspringen, waarbij de fundamenten van de serie intact bleven. Ook de ironische humor leek verder naar de achtergrond verdwenen. Hopelijk durft Showtime de seriemoordenaar meer in het nauw te drijven in het achtste en laatste seizoen. A Beautiful Day zorgt in ieder geval voor lichte hoop op een passend einde van de saga.

Dexter seizoen 8
 
Tijdssprong
Zes maanden zijn verstreken sinds de dood van Laguerta. Miami Metro en zijn vrienden verzamelen zich bij de onthulling van een betonnen bankje ter ere van de dienst van de ijzeren agente. Veel is in de tussentijd veranderd. Debra heeft haar oude baan achter zich gelaten voor een positie als privédetective en Quinn heeft inmiddels Angels nichtje Jamie aan de haak geslagen terwijl Angel zelf probeert het verdriet over de dood van zijn ex-vrouw te verwerken. Het heengaan van Laguerta blijkt op velen een grote impact te hebben gehad. Wellicht wel het meest op Debra.
 
Van het padje
Wanneer we Debra aantreffen heeft ze haar diepste punt bereikt. Het eerste wat we haar zien doen is hijgend een lijntje cocaïne naar binnen snuiven, in het gezelschap van dealer Andrew Briggs. Kort daarna blijkt dat ze deze crimineel probeert in te rekenen. De wijze waarop ze bij hem in de buurt probeert te komen is echter wel wat vergezocht. Waar ze vorig seizoen nog gold als moreel kompas voor haar broer, is ze nu zelf doorgeslagen. Hoewel het niet ontkend kan worden dat de schrijvers wat nieuws met het personage proberen, voelt het eerder als een wanhopige poging haar uit de sleur te trekken.
 
Nieuwe veren
Een andere nieuwe impuls komt in de vorm van Dr. Evelyn “the psychopath whisperer” Vogel, gespeeld door Charlotte Rampling (Swimming Pool, Melancholia). Deze vermaarde wetenschapper afkomstig uit de neuropsychiatrie toont interesse in de nieuwe zaak van Miami Metro. De moordenaar heeft namelijk net dat deel van de hersenen van zijn slachtoffer weggehaald dat voor empathie zorgt. Belangrijker blijkt echter haar belangstelling in Dexter. Na een geforceerde introductiescène (“That’s how I know you. Your work on profiling is classic!”) ontmoet ze hem persoonlijk in het mortuarium. Hier laat ze doorschemeren meer over hem te weten dan hem lief is. Maar welke informatie heeft ze precies? En wat is ze hiermee van plan te doen? Belangrijke vragen die de komende afleveringen zullen worden beantwoord.

Dexter seizoen 8
 
Erfelijkheid
Dexters geheim lijkt dus in groter gevaar te verkeren dan ooit, wat een stap in de goede richting is. Ook de verhaallijn rond Harrison zal een belangrijke rol gaan spelen richting de finale. Waar hij eerdere seizoenen vaak als prop of plot device werd ingezet, is hij nu in staat tot handelen. De donkere vermoedens van zijn vader lijken werkelijkheid te worden wanneer hij een opmerkelijke belangstelling toont voor buisjes met bloed op het forensisch bureau. Hoewel Dexters saga ten einde zal komen in de komende afleveringen is het onduidelijk of hij zijn Dark Passenger doorgegeven heeft aan zijn nazaat. Deze meer persoonlijke plotlijn is op zich al interessanter dan de vergeetbare implementatie van de Oost-Europese maffia vorig seizoen.
 
Voorlopige conclusie
Met een voorzichtig positieve blik zie ik de toekomst van Dexter tegemoet. Men lijkt door te hebben dat er meer gemorreld moet worden aan de fundamenten. Het pad dat Debra bewandelt is verhaaltechnisch wat bedenkelijk en de introductie van het nieuwe personage is allesbehalve subtiel, maar toch lijken Vogel en de gegroeide Harrison te zorgen voor nieuwe complicaties in het leven van Dexter. En ditmaal zijn de problemen dichter bij huis dan ooit.

Cast:

Jennifer Carpenter
Michael C. Hall
David Zayas

Genre:

Misdaad

Releasedatum:

30 juli 2013

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  45 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...