Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Column: New York: dé stad voor de filmliefhebber

Column: New York: dé stad voor de filmliefhebber

Hoe je New York kan missen. De stad waar alles filmisch is, en filmsets tot het decor behoren.

Onlangs was ik tijdelijk inwoner van Manhattan. Vergezeld met mijn vriendin bivakkeerden we in de Upper West Side. We wandelden dikwijls twee straten naar het westen, en kwamen dan terecht in Riverside Park, waar protagonist Paul Kersey (Charles Bronson) zijn eerste slachtoffer maakt in Death Wish. Zo’n vier straten naar het oosten begaven we ons in Central Park. Het befaamde park dat in vele Woody Allen films dient als achtergrond voor belangrijke scènes. Vele andere cineasten gebruikten deze plek ook, waaronder Chris Columbus die hoofdpersoon Kevin McCallister (Macaulay Culkin) in Home Alone 2 liet verblijven in het chique Plaza Hotel. En wat dacht je van Meadow Soprano (Jamie-Lynn Sigler) en Carmela Soprano (Edie Falco) die traditioneel samen thee drinken in de balzaal van datzelfde hotel. En Tony Soprano (James Gandolfini) die vanuit het Plaza Hotel een prachtig uitzicht heeft op Central Park. Diezelfde verhaalwereld mocht ik al aanschouwen tijdens de reis naar Manhattan vanaf het Newark vliegveld. Gedurende de rit door de staat New Jersey zag ik een armoedig achterland met een mede dankzij The Sopranos herkenbaar uiterlijk. Mijn reis eindigde op Penn Station. Een station dat ooit het oude Penn Station verving en daardoor bij lang na niet de grandeur heeft van Grand Central Station. Grand Central is het archetypische treinstation dat door vele filmmakers als achtergrond werd gebruikt voor hun werk. Zo liet Brian De Palma zijn hoofdrolspeler Carlito (Al Pacino) in Carlito’s Way vluchten via het perron.

Veelzijdig New York
Doordat belangrijke gebouwen zo vaak zijn gebruikt in speelfilms, lijkt Manhattan ideaal filmmateriaal. Als je noordelijk van Manhattan in Harlem wandelt, dan doemt Malcolm X op, van regisseur Spike Lee. Diezelfde cineast maakte Do The Right Thing in Brooklyn en Summer Of Sam in The Bronx. Verhuis je dan naar het zuidoosten van The Bronx, dan kom je in de Upper East Side terecht op Madison Avenue. Hier vestigden grote reclamebureaus zich in de jaren vijftig, zoals wordt uitgebeeld in Mad Men. Nog zuidelijker in Manhattan, in het zakendistrict, tref je de verhaalwereld van Gordon Gecko (Michael J. Douglas) aan die triomfeerde in Wall Street. Oostelijk van deze locatie ligt Littly Italy (inmiddels gedecimeerd door de Chinese populatie). Little Italy bestaat heden ten dage vooral nog uit Elisabeth Street waar meesterregisseur Martin Scorsese zijn doorbraak Mean Streets filmde. Je begeeft je op het terrein waar grootheden als Robert De Niro opgroeiden en waar andere klassiekers als Raging Bull werden opgenomen. Scorsese filmde tevens in een wijk oostelijk van Little Italy een taxi die uit de mist opkomt (Taxi Driver), in deze wijk genaamd Hell’s Kitchen werden tevens dynamische achtervolgingsscènes uit The French Connection opgenomen.Herkenbaarheid
New York kent hierdoor allerlei plekken die herkenbaar zijn vanwege hun filmische waarde en vanwege de vele Establishing Shots die films en televisieseries rijk zijn. Het beroemde beeld van de skyline van Manhattan vanuit Brooklyn is dikwijls te zien in Person Of Interest en de gotische architectuur van een appartementencomplex in de Upper East Side dient als de residentie van Rosemary’s Baby. In de Lonely Planet zul je ook handige tips vinden. Zo kan je de beroemde Saint Patrick’s Cathedral opzoeken die werd gebruikt voor de doopscène in The Godfather en kan je de façades aanschouwen van de beroemde uitvalhonken van The Ghostbusters (nabij de Freedom Tower) en Friends (in Greenwich Village).
 
Times Square
Televisie speelt zodoende dus een grote rol in New York. Zo zal je al wandelend de hoofdkwartieren van NBC (Rockefeller Center) en ABC (nabij Lincoln Center) tegenkomen. ABC zend overigens ook uit vanaf Times Square. Een gegeven dat doet denken aan de klassieker Network waarin het reilen en zeilen van de tv-wereld op apocalyptische wijze wordt belicht. Als echte liefhebber kan je ook terecht bij het Moving Image museum in Queens. Hier tref je allerlei props  aan uit bekende films en bevind je je in de nabijheid van de Kaufman Astoria filmstudio’s waar de interior scenes (binnenscènes) van Boardwalk Empire worden opgenomen.

Picture Palaces
Tegelijkertijd doemen overal in New York bioscopen op. Van oude cinema paleizen (picture palaces) van filmproducenten op Times Square (Midnight Cowboy) naar arthouse bioscopen in de Lower East Side. Voor de echte filmliefhebber is het een verademing om bioscopen in deze metropool te bezoeken. Zo heeft het net genoemde Lincoln Center elke avond een uiteenlopend programma en kan je in Greenwich Village terecht voor vertoningen van klassiekers als The Shining. Oók voor filmliefhebbers is New York de stad waarin alles wat je kunt bedenken (hypothethisch) gebeurt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de iconografische Brooklyn Bridge en de hele waslijst een stomme films die in deze bijzonder stad zijn opgenomen.

Na een verblijf in The Big Apple zal je thuiskomst altijd een deceptie zijn.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...