Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Feuten seizoen 3 – recensie

Feuten seizoen 3 – recensie

Er is iets niet pluis in het meest elitaire studentenhuis. Maar kunnen nieuwe intriges er voor zorgen dat Feuten het niveau van het eerste seizoen behaalt?

Zes jaar nadat Bram Wagtmans (Manuel Broekman) zijn intrede deed in studentenvereniging H.S.C. Mercurius staat hij op het punt af te studeren en te beginnen aan het volwassen leven. Maar als je een student uit de vereniging haalt, betekent dat dan ook dat alle vuile streken automatisch verdwijnen?Wagtmans en de Ruyter
Terwijl Wagtmans begint aan zijn stage bij zijn droombedrijf, Francken-Advocaten, houdt zijn beste vriend Olivier de Ruyter (Tim Murck) zich liever bezig met andere zaken. Voor de inmiddels achtstejaars lijkt het studeren maar een formaliteit. Liever beweegt hij zich onder de nieuwe lichting studenten,  feest hij er op los en jaagt hij zijn erfenis er doorheen. Zijn zus Marie-Claire (Hannah Verboom) heeft in de tussentijd een wereldreis gemaakt. Als ze terugkeert, blijkt dat ze de aantrekkingskracht van het studentenleven niet echt meer ervaart en wil ze zich liever richten op het ontdekken van andere aspecten van het leven. Dit is dan ook de reden dat ze de relatie met Bram verbreekt en na wat financiële tegenslagen besluit te gaan werken. Bram timmert hard aan de weg, onder toeziend oog van de strenge Fleur Haverkamp (Victoria Koblenko). Zijn stage lijkt veelbelovend, zeker als hij een aanbod krijgt van zijn baas dat hij moeilijk kan weigeren.

Losse handjes
Eén van de belangrijkste nieuwe hoofdpersonen die wordt geïntroduceerd in het laatste seizoen van Feuten is Vincent Francken, gespeeld door Robert de Hoog (Skin, Nova Zembla). Vincent is de zoon van Bram’s baas bij het prestigieuze advocatenbureau Francken-Advocaten. In ruil voor een veelbelovende carrière moet Bram er voor zorgen dat Vincent lid kan worden van de studentenvereniging. Al vanaf het begin van het seizoen is duidelijk dat Vincent een zeer schimmig verleden heeft, waar maar enkele mensen van af weten. Bram zorgt er op niet al te nette wijze voor dat Vincent de plek in kan nemen van de jonge feut die eerder werd toegelaten tot Ithaka, het meest gewilde studentenhuis binnen H.S.C. Mercurius. Eenmaal daar verovert Vincent niet alleen de harten van de leden van Mercurius, maar ook dat van Marie-Claire, tot groot ongenoegen van Bram en Olivier. Snel blijkt dat Vincent nogal losse handjes heeft, een probleem dat vooral opspeelt als hij te veel gedronken heeft. Bram en Olivier ruiken onheil en zijn vastberaden achter zijn geheim te komen. Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot.Luchtig
Naast de wat zwaardere verhaallijn van Vincent en zijn achtergrond kenmerkt het derde seizoen zich door grappige scènes en luchtige grappen. Vooral Beeksma (Jurjen van Loon) en Noordzij (Ruben Brinkman) spelen hierbij een belangrijke rol. Zij hebben veel grappige en onhandige momenten in de serie, in tegenstelling tot de eerdere seizoenen. Ook onstaat er een nieuwe romance voor Noordzij, die zich hierin niet altijd even hoffelijk weet te gedragen. De lol lijkt weer meer terug te zijn in Feuten, en dat is een aangename afwisseling met de wat meer dramatische elementen en de pretentieuze houding van onder andere Bram.

Feestje
Het derde seizoen van Feuten is een prima aanloop naar de film, omdat er een hoofdstuk wordt afgesloten en er ook weer een nieuw deel in het leven van de studenten begint. De stap van het losbollige studentenbestaan naar het volwassen leven wordt gemaakt, definitieve relaties worden gevestigd en het stokje wordt uiteindelijk overgegeven aan een nieuwe generatie. Lees hier de recensie van Feuten: Het Feestje, waarin alle hoofdpersonen nog een laatste keer hun opwachting maken voor de conclusie die in de serie achterwege werd gelaten.
 


Conclusie
Hoewel Feuten een originele Nederlandse productie is, schort het af en toe nog aan de ontwikkeling van het verhaal. Zo wordt er met twee maten gemeten als het aankomt op de moraal van met name Wagtmans en De Ruyter. Gezien alles wat zij op hun kerfstok hebben, lijkt het bijna hypocriet hoe ze Vincent veroordelen. Het derde seizoen is een goede afsluiter, met genoeg momenten die er uitspringen. Ook weet het, door onder andere het geheim van Vincent, een deel van de spanning uit het eerste seizoen weer te pakken. Helaas begint wel steeds duidelijker te worden dat het karakter Bram Wagtmans eigenlijk niet zo heel veel te bieden heeft. Vooral de grote bijrollen blinken uit in dit seizoen. Met de film als kers op de appelmoes is het geheel van Feuten een aardige reeks geworden. De manier van schrijven is erg modern en het kijkt lekker weg. Jammer genoeg wordt er nergens echt ver genoeg gegaan om een sterke laatste indruk achter te laten. Het is dan ook wachten op het (hopelijk) volgende samenwerkingsverband van scenarist Willem Bosch en regisseur Lourens Blok, waarin zij nog meer van zichzelf zouden mogen laten zien.

Regisseurs:

Lourens Blok
Remy van Heugten

Cast:

Manuel Broekman
Hanna Verboom

Genre:

Drama

Releasedatum:

26 augustus 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  10x25 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...

BEST GELEZEN