Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 films met Leonardo DiCaprio

Top 10 films met Leonardo DiCaprio

Van tieneridool tot sadistische slavenhandelaar: de beste acteerprestaties van Leonardo DiCaprio samengevat in een top 10.

Vanaf deze week is Leonardo DiCaprio te zien als de hebzuchtige en zelfingenomen beursmakelaar Jordan Belfort in The Wolf Of Wall Street, zijn vijfde samenwerking met Martin Scorsese. Amerikaanse critici noemen het nu al één van zijn opmerkelijkste acteerprestaties. Maar met welke rollen maakte hij in het verleden de meeste indruk?

10 – Titanic (1997)
Wie DiCaprio zegt, zegt Titanic. James Camerons historische prent sleepte elf Oscars in de wacht, was een financieel succes en lanceerde DiCaprio als tieneridool en sekssymbool. Toch houdt de acteur niet alleen goede herinneringen aan de film over. Zijn rol als de charmante armoedzaaier Jack Dawson deed meisjesharten sneller slaan, maar zorgde er ook voor dat een groot deel van het publiek hem niet langer beschouwde als een serieuze acteur. Hoewel hij in Titanic niet zijn meest grensverleggende acteerprestatie neerzet, mag het feit dat hij als prille twintiger vlot overeind blijft in een blockbuster van deze omvang niet onderschat worden.– This Boy’s Life (1993)
Als tiener versierde DiCaprio de prestigieuze titelrol in de biografische film This Boy’s Life en kreeg hij de kans om samen te werken met zijn grote voorbeeld Robert De Niro, die in de film zijn opvliegende stiefvader vertolkt. Wanneer de twee acteurs het scherm delen, valt meteen op dat DiCaprio niet hoeft onder te doen voor zijn oudere collega. De akelig realistische scène waarin ze elkaar vol overgave te lijf gaan, is zonder twijfel het hoogtepunt van de film.– The Basketball Diaries (1995)
River Phoenix was een fan van Jim Carroll’s autobiografie The Basketball Diaries en hoopte ooit de hoofdrol in een verfilming van het boek te vertolken. Toen de opnames midden jaren ’90 van start gingen, was Phoenix reeds overleden en kwamen de makers uit bij de 21-jarige DiCaprio, die in zijn jonge jaren enorm opkeek naar Phoenix. In de film speelt hij een tiener die hoopt een professionele basketballer te worden, maar met drugs in contact komt en aan lager wal raakt. De film werd niet overladen met positieve kritieken, maar DiCaprio’s aangrijpende acteerprestatie bevestigde nogmaals zijn status van opkomend talent.– Catch Me If You Can (2002)
In Catch Me If You Can werkte DiCaprio voor het eerst samen met Steven Spielberg. De film, die het leven vertelt van meesteroplichter Frank Abagnale Jr., scoorde goed aan de box-office en herlanceerde samen met het gelijktijdig uitgebrachte Gangs Of New York de acteercarrière van DiCaprio, die na het geflopte The Beach van Danny Boyle en ondanks zijn nog steeds jonge voorkomen eindelijk de overstap naar volwassenheid leek te hebben gemaakt.– Django Unchained (2012)
Quentin Tarantino dacht aan DiCaprio toen hij de schurk Hans Landa uit Inglourious Basterds schreef, maar vond uiteindelijk dat de rol naar een Duitser moest gaan. Een paar jaar later kregen de twee dan toch een kans om samen te werken. DiCaprio kroop in Tarantino’s eigenzinnige spaghettiwestern Django Unchained in de huid van de sadistische slavenhandelaar Calvin Candie en vertolkte zo de meest atypische rol uit zijn carrière. Symbolisch voor de toewijding waarmee DiCaprio in Django Unchained staat te acteren, is de scène waarin hij per ongeluk zijn hand tot bloedens toe verwondt, maar niet één keer uit zijn rol valt zolang de camera draait.– Blood Diamond (2006)
In hetzelfde jaar als The Departed schitterde DiCaprio ook in Blood Diamond, waarin hij de Afrikaanse diamantsmokkelaar Danny Archer speelt. Zijn Zimbabwaans accent in deze film valt het meeste op, maar is volgens kenners erg geloofwaardig. Hoewel de film destijds niet alle critici kon bekoren, werd DiCaprio alom geprezen om zijn volwassen acteerprestatie. Desondanks greep de acteur ook in 2006 naast een Oscar.– Shutter Island (2010)
In Shutter Island vertolkte DiCaprio zijn misschien wel meeste complexe personage. Teddy Daniels is op het eerste gezicht een archetypische film noir-antiheld, een detective die met innerlijke demonen kampt in zijn zoektocht naar de waarheid. Wanneer regisseur Martin Scorsese de kijker in het traumatische verleden van de protagonist onderdompelt, krijgen we echter een andere Teddy te zien en legt DiCaprio een psychische lijdensweg af die weinigen onberoerd zal laten.3 – What’s Eating Gilbert Grape (1993)
Het jaar 1993 betekende de grote doorbraak voor DiCaprio, die naast This Boy’s Life ook uitblonk in What’s Eating Gilbert Grape van de Zweedse cineast Lasse Hallström. In die film kruipt de tieneracteur in de huid van Arnie Grape, een jongen met een verstandelijke handicap die opgroeit in een gezin zonder vader en met een depressieve moeder. Hoewel hij slechts een bijrol vertolkt, verdringt DiCaprio met zijn hartverscheurende acteerprestatie de tien jaar oudere hoofdrolspeler Johnny Depp van het scherm. De 19-jarige DiCaprio kreeg voor zijn indrukwekkende vertolking een eerste Oscarnominatie.– The Departed (2006)
In The Departed, zijn derde samenwerking met Scorsese, zet DiCaprio een undercoveragent neer die infiltreert in de organisatie van een onberekenbare maffiabaas. Door DiCaprio’s intense vertolking lijkt het wel alsof het leven van zijn personage Billy Costigan bestaat uit een aaneenschakeling van paniekaanvallen en zenuwinzinkingen. DiCaprio wisselt succesvol tussen momenten van woede en kwetsbaarheid zonder ooit de controle over zijn personage te verliezen. In een film die bol staat van de sterke acteerprestaties en grote namen weet hij moeiteloos zijn mannetje te staan.– The Aviator (2004)
Door de jaren heen probeerden onder meer Christopher Nolan, Jim Carrey, Edward Norton, Brian De Palma en Warren Beatty een biopic over de legendarische film- en luchtvaartpionier Howard Hughes op poten te zetten, maar het was uiteindelijk DiCaprio die met zijn productiebedrijf Appian Way aan het langste eind trok. Hughes, die tijdens zijn carrière de reputatie had een megalomane gek te zijn, wordt onder DiCaprio een man van vlees en bloed. Hoewel hij het excentrieke karakter van Hughes nooit uit het oog verliest, weet hij bij het publiek ook sympathie en respect af te dwingen voor een man die ondanks zijn tekortkomingen ook heel wat verwezenlijkt heeft.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie