Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Silicon Valley - eerste indruk

Silicon Valley - eerste indruk

De HBO-variant op de Big Bang Theory.

Het is Silicon Valley waar een klein concept kan uitgroeien tot een invloedrijk fenomeen. Daar is computerprogrammeur Richard (Thomas Middleditch) zeker van. Samen met zijn vriend Big Head (Josh Brener) werken ze bij het internetbedrijf Hooli, een soort van speelse variant van Google. Ze worden klaargestoomd om puissant rijk te worden, want deze software moguls zijn niet alleen wereldverbeteraars. Toch ziet Richard zichzelf meer als een innovator, en als hij een succesvolle methode ontwikkelt om gegevens te comprimeren, ontpopt hij zich als een ware entrepreneur. Verkoopt hij zijn idee? Of bouwt hij het verder uit?

Nerds
Die hamvraag staat centraal in de eerste aflevering, waarin we kennis maken met opperhoofd Erlich (T. J. Miller) die zijn huis, liefkozend the incubator genoemd, ter beschikking heeft gesteld voor zijn lotgenoten. Erlich heeft hierdoor een flinke vinger in de pap en zorgt dat hij in ruil voor het door hem verschafte onderdak mede-eigenaar wordt van alles met potentie. Zodoende eigent hij zichzelf tien procent toe van het nog onbestaande bedrijf van Richard. Let wel, we hebben het hier over nerds pur sang. Erlich wandelt rond in een t-shirt met H.T.M.L. erop (How To Meet Ladies).Fris
Het creatieve genie achter deze serie is Mike Judge, die niet geheel onbekend is met het schrijven van personages in de marge van de samenleving (Beavis and Butt-head). Met de nodige dosis aan intellectuele grappen geeft hij kleur aan deze nieuwe HBO-serie. Als kijker bewonder je de gemêleerde groep introvertelingen. Zoals ze zelf stellen, moesten ze met hun zwakke gestel historisch gezien altijd het onderspit delven. Maar dit is hun tijdperk. Zo vergelijkt Richard zijn queeste met de Vikings. Die geestigheid, die goed tot uiting komt, is mede te danken aan de reeks nieuwe gezichten. Silicon Valley oogt fris. Met acteurs als Martin Starr (Adventureland), Kumal Nanjiani, Zach Woods (The Office) en Amanda Crew die, hoe ironisch, in Jobs speelde, ontbreekt het aan echte herkenbaarheid, waardoor Judge met zijn cast volledig opnieuw kan beginnen.
 
Conclusie
Na de eerste aflevering zijn de verwachtingen hooggespannen. Mike Judge heeft een eigentijds product in handen met een jonge ambitieuze cast en scherp geschreven margehumor. Met een beetje geluk wordt Silicon Valley de nieuwe The Office.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series