Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Column: Welkom in Silicon Valley

Column: Welkom in Silicon Valley

Peter de JongePeter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit ‘s avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd The Shining al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.
De nieuwe serie Silicon Valley biedt een hilarische blik op het huidige digitale klimaat. Peter kent als ontwikkelaar die wereld als geen ander.

Voor MovieScene schrijf ik al bijna vijf jaar stukjes en andere ongein, maar in het dagelijks leven doe ik totaal iets anders. Ook voor mijn werk schrijf ik dagelijks, maar het meeste daarvan zal voor iemand die zich niet in het vakgebied bevindt als klinkklare onzin overkomen. In het dagelijks leven schrijf ik namelijk code. Regels en regels aan code. Als ontwikkelaar bij een prachtig bureau Aan Zee (sluikreclame for the win) verrijk ik samen met mijn collega’s dagelijks het internet. Het nerdgehalte blijft relatief laag, maar het blijft een opmerkelijk wereldje. Een wereld die zich nog niet zo lang geleden in de donkere krochten van het internet bevond, maar met de komst van Steve Jobs ineens in het licht trad en het grote publiek blootstelde aan de prachtige digitale wereld waarin we ons nu begeven. Was je vroeger als programmeur een vriendinloze nerd die zich in het donker op zijn stoffige zolderkamer bevond en op zijn kleverige toetsenbord code aan het schrijven was waar die zelf een harde plasser van kreeg (Bill Gates), nu ben je een ware God die met elke aanslag op zijn toetsenbord een wereld creëert waarbij men zich gezegend mag voelen dat die er überhaupt op mag lopen (Steve Jobs). Vooruit, genoeg nerdspeak zul je denken. Maar dit alles is een prachtig bruggetje naar de nieuwe komedieserie van Office Space-regisseur Mike Judge. De serie voor eenieder die geïnteresseerd is in de wondere wereld van de ontwikkelaar, maar vooral een serie voor de ontwikkelaar. Welkom in Silicon Valley.Silicon Valley, als je je daar begeeft heb je het gemaakt. Je kent het waarschijnlijk wel van naam door bedrijven als Apple, Facebook en Google die er allen hun thuisbasis van hebben gemaakt. Mike Judge heeft ervoor gekozen om er een komedieserie over te schrijven die inmiddels te zien is op HBO. We kennen Mike Judge uiteraard van de film Office Space, een film die vooral bij ontwikkelaars populair is en naar hartenlust geciteerd wordt. Ik gaf onlangs zelfs de felrode nietmachine die in de film zo prominent aanwezig is cadeau aan een collega. De film heeft een cultstatus verworven, maar deze serie is een stuk toegankelijker. In de serie volgen we een jonge ontwikkelaar die met het schrijven van een briljant algoritme ineens een zak geld krijgt aangeboden en besluit zijn eigen bedrijf op te richten in, je raad het al, Silicon Valley. Uiteraard is het als ontwikkelaar een wereld van herkenning als je ziet hoe het er in zo’n bedrijf aan toegaat, maar ook voor de tieners die vandaag de dag opgroeien en geen wereld kennen zonder internet en de moderne technologie is het een interessant inzicht. Want je hebt de wereld aan je voeten met je razendsnelle smartphone en bent altijd connected en super sociaal bezig met je Facebook, Twitter, Tinder, Vine, Instagram en what not. Maar realiseer jij je wel welke briljante geesten daar allemaal aan gewerkt hebben?

Niet Steve Jobs in ieder geval, die was een “poser” en schreef geen regel code. Aldus de hoofdrolspeler in Silicon Valley. Het is een heerlijke oneliner die je stiekem doet grinniken, maar tegelijkertijd een waarheid die misschien niet bij iedereen bekend is. Zo zit Silicon Valley vol met hilarische grappen en satire, waarmee de huidige (digitale) samenleving op bijzonder scherpe wijze onder een vergrootglas gelegd wordt. Want de wereld is veranderd en de ontwikkelaars vandaag de dag zijn ware rocksterren die meer in een maand verdienen dan jij in een jaar. Vooruit, dat is misschien niet helemaal waar. Maar dat er een lichte aardverschuiving heeft plaatsgevonden is duidelijk. Dat stijgt bij menig persoon die ook maar iets met internet doet af en toe iets te hoog in de bol en ook dat wordt in Silicon Valley vaak op pijnlijke wijze duidelijk. Want we zijn zeker ver gekomen, maar soms neemt de internetgekte bizarre proporties aan en nemen we onszelf iets te serieus of juist niet serieus genoeg. De “selfie”, of nog erger, de “stemfie” (een selfie die je maakt terwijl je stemt) kan bij mij rekenen op een dikke facepalm en hoe je het ook wendt of keert, vaak zijn ontwikkelaars (inclusief ikzelf) nog steeds redelijk nerd.Mike Judge weet vijftien jaar na Office Space nog steeds op bijzonder grappige en scherpe wijze duiding te geven aan het digitale klimaat. Niet zo gek als je weet dat hij ooit zelf een ontwikkelaar was en in 1987 al in Silicon Valley werkte bij een startup bedrijf. De serie is voor een ontwikkelaar als ikzelf een wereld van herkenning, maar voor jou anderen net zo interessant én amusant.

Om af te sluiten speciaal voor de échte internetgeek nog de tl;dr: De nieuwe serie Silicon Valley van Mike Judge (Office Space) geeft een hilarische blik op het huidige digitale klimaat. De schrijver van deze column is, alhoewel hij zichzelf soms een digitale God voelt, nog steeds gewoon een nerd met grootheidswaanzin.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap