Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Chappie - recensie

Chappie - recensie

Na het authentieke District 9 en het wat mindere Elysium is wonderkind Neill Blomkamp er met Chappie in geslaagd wederom een intrigerende science-fiction film op te leveren.

Blomkamp heeft Chappie, net als District 9, gebaseerd op een al eerder gemaakte korte film, in dit geval Tetra Vaal uit 2004. Zowel Chappie als District 9 spelen zich af in en om de sloppen van Johannesburg, Zuid-Afrika. Beide films plaatsen ook science-fiction technologie als een volledig geaccepteerd feit centraal. Waarbij Chappie er nog een schepje bovenop doet met de kernvraag: wat gebeurt er met A.I. (Artificial Intelligence) als het in verkeerde handen valt?Sleutelen
Zuid-Afrika heeft er voor gekozen om het immer groeiende percentage misdaden terug te dringen met behulp van politierobots. Deze robots beschikken over een beperkte mate van intelligentie, maar zijn wel erg succesvol. Eén van de ontwikkelaars, een puike rol van Dev Patel (Slumdog Millionaire), heeft op een zondagmiddag wat zitten sleutelen aan de software en slaagt erin om zijn werk op slinkse wijze te implementeren in een afgeschreven robot. En zie daar, na de re-boot is A.I. een feit.

Rapduo
Het verhaal neemt al snel een bijzondere draai, omdat de robot, genaamd Chappie, onder de hoede komt van een gangsterduo dat gespeeld wordt door het controversiële Zuid-Afrikaanse rapduo “Die Antwoord”. Dit tweetal, Ninja en Jolandi, drukt een behoorlijke stempel op de film. Beide rappers waren grote vrienden van Blomkamp, tot er tijdens het draaien grote conflicten ontstonden omdat het duo zich flink misdroeg. Chappie laat niets van deze productionele onrust blijken, maar de aanwezigheid van “Die Antwoord” eist door de volstrekte stupiditeit van hun dialogen en afwijkende vorm van humor een grote maar storende hoofdrol op. Parallel aan de ontwikkeling van Chappie, is Vincent Moore (een rol van Hugh Jackson) bezig zijn eigen robot te bouwen. Een project dat naarmate de film verder gaat steeds meer aan belang wint.Conclusie
Chappie kent veel problemen en er is veel niet goed aan, waaronder de net genoemde tenenkrommende stupiditeit van het gangsterkoppel; het is lastig om te zien of die twee nu zichzelf spelen of een rol. Daarnaast is er weinig origineels of authentiek aan Chappie. Na het citeren van Robocop, Short Circuit en A.I. heb je alle thema’s van Chappie wel gezien. Toch kan je de film daarmee niet afschrijven en dat komt met name door Chappie zelf, een rol van Sharlto Copley. Hij heeft in films van Blomkamp altijd al een prominente rol Zo speelde hij in District 9 de hoofdrol van Wikus van de Merwe. En Chappie ziet er fantastisch uit. Het duurt een tijd voordat je je realiseert dat je naar een CGI voorstelling zit te kijken. Wat daarnaast gelukkig is voorkomen, zijn Amerikaanse ET ("phone home") sentimenten, waardoor de film niet wegzakt in overdreven emotie. Ook de filmmuziek van Hans Zimmer werkt er goed. Hij is er in geslaagd om de film te voorzien van een extra spanning, waardoor je op momenten op het puntje van je stoel zit terwijl er eigenlijk alleen maar een auto voorbij rijdt. Met Chappie heeft Blomkamp, naast alle gebreken, toch een strak geregisseerde en emotioneel evenwichtige film gemaakt én een nieuw hoofdstuk aan zijn interessante science-fiction oeuvre toegevoegd.

Genre:

Actie

Releasedatum:

5 maart 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  120 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up