Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Column: Disney, koop DC alsjeblieft!

Column: Disney, koop DC alsjeblieft!

Spider-Man bij de Avengers. Is nu alles mogelijk?

Zijn naam is Logan Wayne. Toen hij vijf jaar oud was, werden zijn ouders voor zijn ogen doodgeschoten door een straatrover, een misdaad die hem zijn verdere leven zou achtervolgen. Toen hij oud genoeg was, ging hij bij de Canadese luchtmacht, alwaar hij bij een topgeheim overheidsproject tot levend wapen werd getransformeerd. Nu speelt hij overdag de jetsetter en waakt hij 's nachts over de straten van de door misdaad geteisterde metropool Gotham. Met zijn adamantium klauwen maakt hij korte metten met iedereen die het slechte pad op is gegaan, om te voorkomen dat anderen het droeve lot van zijn vermoorde ouders zullen delen. Want Logan is de duistere vigilante genaamd de Dark Claw.Klinkt veelbelovend, toch? Een tikkeltje bekend in de oren van de connaisseurs van het superheldengenre wellicht. Maar in deze tijden van ongekende en immer groeiende populariteit van superheldenfilms echt een puike keuze voor een avondvullend avontuur op het witte doek. Toch zal dat niet snel gaan gebeuren. Want waar liggen de rechten van het personage Dark Claw? Hij is geboren uit de kortstondige maar aanstekelijk leuke reeks comics van Amalgam, een tijdelijke samenwerking tussen rivaliserende comic-giganten Marvel en DC uit de jaren negentig. Het idee was een gezamenlijk universum met kruisingen van personages, locaties, situaties en verhaallijnen uit de rijke historie van beide uitgevers op te zetten; vandaar de naam 'Amalgam', vertaalbaar als 'mengeling'. Tegenwoordig is een dergelijke alliantie een flink stuk onwaarschijnlijker, nu dat beide comics-fabrieken elkaar op het grote scherm de loef af proberen te steken in de bikkelharde strijd om de gunst van de bioscoopbezoeker. En dus zijn de rechten van obscure maar daardoor niet minder intrigerende anomalieën als Dark Claw in de vergetelheid geraakt. Die film kunnen we dus wel vergeten. Of toch niet?

Als iemand me twee jaar geleden had gezegd dat een cross-over tussen Spider-Man en de Avengers ging gebeuren, had ik hem voor gek versleten. De rechten liggen bij studio's die elkaar het licht in de ogen niet lijken te gunnen. Beide namen waren groot genoeg om elkaar niet nodig te hebben, want de miljoenen stroomden zonder elkaars assistentie toch wel binnen. Dat principe geldt nog steeds, en feitelijk is een gezamenlijk bioscoopavontuur ook niet noodzakelijk, maar werd het wel zeer wenselijk geacht door de grote scharen comicfanaten die epische verbonden tussen beide grootheden al tig maal langs hadden zien komen in het bronmateriaal op papier. De roep van de fans klonk blijkbaar luid genoeg om beide studio's ervan te overtuigen de gok te wagen, waardoor het onmogelijke alsnog mogelijk is gemaakt. Voor de fans slechts een bevestiging van hun macht over de personages die zij zo sterk liefhebben. Uiteraard wordt de vraag om soortgelijke 'interstudio' verbonden nu alleen maar groter, want het hek is van de spreekwoordelijke dam. Team-ups van Spider-Man met de Fantastic Four of conflicten tussen de X-Men en de Avengers – in de niet financiële zin van het woord – lijken opeens zo onwaarschijnlijk nog niet. En waarom daar ophouden?De cinematische universa van zowel Marvel als DC worden steeds veelomvattender. Waar het Marvel Cinematisch Universum (dikwijls hip afgekort als het MCU) eindelijk de diverse 'verloren zonen' binnenhaalt die het bedrijf in de decennia ervoor verkocht had aan verschillende studio's, heeft het DCU de luxe dat haar franchises al gelinkt zijn onder één enkele studio. Zowel Marvel als DC zijn daarnaast hard op weg de beeldbuis te veroveren met uiteenlopende series als Agents of S.H.I.E.L.D. en Daredevil enerzijds en Arrow en Gotham anderzijds als resultaat. Twee grote blokken staan zo hoe langer hoe meer lijnrecht tegenover elkaar. Ruimte voor onderlinge samenwerking lijkt uit den boze. Dus geen crossovers tussen de Avengers en de Justice League, of op kleinschaliger niveau tussen bijvoorbeeld Batman en Daredevil. Of kan ook hier de wil van de fans uitkomst bieden? Als de liefhebbers er maar hard genoeg om roepen, kunnen die ooit onmogelijk geachte allianties wellicht alsnog plaats gaan hebben in de toekomst? Werd innige samenwerking tussen het Westen en de Sovjet-Unie ooit realiteit omdat genoeg stemmen uit het volk er oh zo hartstochtelijk om smeekten?

Nee, als DC en Marvel ooit de handen ineen zullen slaan om ons die ultieme super-mega-cross-over te gunnen, hebben we de val van één van beide reuzen en de onvermijdelijke reactie van de vrijemarkteconomie (lees: genadeloze overname) daarop nodig. Of misschien de kracht van het kapitalistische systeem an sich. Als iemand me tien jaar geleden had verteld dat Disney ooit Star Wars en Indiana Jones zou bezitten, had ik hem voor gek versleten. Of als Marvel die opgekochte partij zou zijn. Maar ook dit is uitgekomen. Disney koopt elke beschikbare franchise op en wordt zo steeds meer een mega-moederbedrijf, waar alle “kleine” studio's als dochterbedrijven hun wil naar moeten buigen. In dit geval niet eens zo'n slechte zaak, want het vergroot de kans de fans eindelijk dat cinematisch superheldenuniversum te geven waar ze op hopen. Ja, zo'n monopolie heeft ook z'n voordelen.Dus Disney, doe eens wild en koop DC. Doe het voor ons, de betalende fans. Cross-overs tussen het MCU en dat sterrenstelsel ver, ver weg zijn wellicht nog te waanzinnig, maar niemand kan het potentieel ontkennen van een team-up tussen Batman en Wolverine. Of sla die samenwerking simpelweg over en distilleer één personage uit dit tweetal.

Zijn naam is Logan Wayne. En Logan is de duistere vigilante genaamd de Dark Claw.

Miljoenensucces gegarandeerd.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series