Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
The Night Before - recensie

The Night Before - recensie

Drie vrienden gaan op pad in hun jaarlijkse traditie om op zoek te gaan naar een speciaal feest op Kerstavond. Ze maken er altijd een gezellige avond van, hoewel de pret langzaam aan het bederven is. Ze worstelen alle drie met problemen in hun leven, en gevoed door drugs verandert de nacht in een kerstsprookje.

Seth Rogen maakte van zichzelf de koning van de 'stoner'-komedie. Het begon voor hem met Pineapple Express waarin hij en zijn vriend James Franco de beest uithingen, en sindsdien volgen al zijn films grofweg dezelfde verhaallijn. De films zijn meestal simpele verhalen over een drugsgebruiker wiens leven de verkeerde kant op gaat, maar het eindigt altijd goed. In de laatste paar jaren tot en met The Night Before veranderde steeds het thema en decor van zijn films. Zo speelt This is the End zich af tijdens de Apocalyps en The Interview in Noord-Korea, maar de structuur bleef hetzelfde. Rogen diversifieerde zijn humor met onderbroekenlol en allerlei lichamelijke vloeistoffen, en The Night Before past prima in dit rijtje films. We zien allerhande drugs, wat bloed en braaksel, maar dit keer met het thema van Kerst in New York op de achtergrond.Op zoek naar feest en verandering
Onze drie jongens beginnen als goede vrienden met de jaarlijkse traditie van een goed avondje stappen op kerstavond, en om te zoeken naar een mythologische feest waar ze ooit van hebben gehoord. Alle drie worstelen ze op een bepaalde manier met hun leven. Isaac (Seth Rogen) zal vader worden maar is er nog niet klaar voor. Chris (Anthony Mackie) is beroemd geworden, maar geniet net een beetje teveel van zijn bekendheid. Zijn connectie met Red Bull as een sponsor is een schaamteloze reclame in de film. Beide jongens zitten met hun gedachten op hele andere plekken, terwijl Ethan (Joseph Gordon-Levitt) de traditie juist teveel nodig heeft. Hij heeft moeite met opgroeien en verliest ook nog eens zijn vriendin.

Warm kerstgevoel
The Night Before trekt alle registers open om dat warme kerstgevoel op te wekken: New York in de sneeuw, een echo van tientallen oudere kerstfilms, met zeeën van lichtjes en reusachtige kerstbomen. Het is allemaal oppervlaktemateriaal en bedoeld om die kerst-herinneringen wakker te krijgen bij het publiek. Mensen zijn verkleed als kerstmannen, en onze drie helden dragen gebreide kersttruien. Een hoop helikopterbeelden vertellen ons dat dit New York is, 'the Big Apple', waar de geest van de Kerst en de geest van 'hip & happening' samenkomen in een magische dans waarin alles mogelijk is. Via een hilarische gastrol van de sinistere Michael Shannon begint de film het verhaal van Charles Dickens' A Christmas Carol te volgen.Sterker verhaal
The Night Before is veel leuker en meer gefocust dan Rogen’s vorige film The Interview. Dat was een rommeltje van samengeplakte scenes en bleef spartelen in een kinderachtige wereld van stereotypen over Azië. Zijn nieuwe film heeft een sterkere verhaallijn en een emotioneel warmer hart. Waarschijnlijk heeft het verhaal van A Christmas Carol regisseur en schrijver Jonathan Levine geholpen om gefocust te blijven, en de oude kerstklassieker kon hem leiden om de emotionele reizen van de drie karakters goed op te zetten en af te wikkelen. En omdat A Christmas Carol al zo vaak is gebruikt voor kerstfilms door de jaren heen, kon hij de referentie naar dat verhaal neerzetten als een grap. De film flirt echter nog steeds met het gevaar om wat rommelig te worden in het midden, en sommige grappen krijgen een last-minute opzetje dat wat slordig overkomt, maar het komt allemaal weer mooi samen op het eind.
 
Conclusie
Gebruikt de film een kerststemming om smakeloos geld te verdienen? Dat oordeel zou te hard zijn. De film is op veel momenten grappig, blijft onderhoudend, en eindigt op een goede manier, met een boodschap over familie, kwetsbaarheid en liefde. The Night Before slaagt erin om je dat warme kerstgevoel mee te geven naar huis.

Regisseur:

Jonathan Levine

Cast:

Joseph Gordon-Levitt
Seth Rogen

Genre:

Komedie

Releasedatum:

3 december 2015

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  101 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap