Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
Geen sterallures of ‘starstruck’ gedrag voor Simon

Geen sterallures of ‘starstruck’ gedrag voor Simon

Je hebt ambtenaren in verschillende functies, maar Simon Brester heeft misschien wel de allerleukste functie in ambtenarenland. Tenminste als je, net zoals onze MovieScene fans, gek bent van films. Simons officiële titel is Film & TV Commissioner.  Zijn rol? Zoals hij zelf nuchter samenvat: “Alles met filmopnamen in Amsterdam voor films, documentaires of tv series, dat  komt langs mijn ‘loket’. “
 
Als regelaar, organisator zorgt hij ervoor dat verschillende partijen bediend of geholpen worden: van de film producers, film crew, acteurs tot en met de bewoners in de stad die niet altijd even happig zijn op ‘gedoe in hun straat’.
 
Amsterdam als internationaal filmdecor
De laatste tijd komt de hoofdstad steeds meer ‘in the picture’ als filmlocatie. Waren het vroeger vooral binnenlandse producties, nu weten zelfs Hollywoodbazen ons Mokum te vinden.  Als je nagaat dat steeds meer actiefilms zich vaker op verschillende internationale locaties afspelen (denk aan b.v. James Bond, Jason Bourne, Fast & Furious), dan past Amsterdam steeds beter in dat plaatje: een stad met een heel herkenbare uitstraling en uiterlijk, niet in ’t minst door de grachten en de historische gebouwen.
 
Simon Brester is bijna 7 jaar Film en TV Commissioner voor de Gemeente Amsterdam. Vroeger jaren er zo’n  600 draaidagen per jaar in de stad. Nu loopt het aantal draaidagen op tot bijna het vierdubbele: ongeveer 2200 draaidagen per jaar.


Foto: Roselien Herderschee / NOS

Gedoe, glamour & glitter
Als Film en TV Commissioner is Simons rol niet alleen gevuld met ‘glamour & glitter’: “’s Morgens vroeg kan mijn telefoon afgaan, omdat bijvoorbeeld een locatiemanager parkeerproblemen heeft. Ik moet zulke ‘bijzaken’ zo snel mogelijk oplossen, want tijd is geld natuurlijk. Voortdurend ben ik aan het schakelen tussen de filmploeg en het stadsloket, gebiedsbeheer of bewoners/bedrijven op locatie. Voordat er ook maar een scene geschoten kan worden, moet de film producer gewoon (zoals ieder ander) een aanvraagformulier invullen. Op zo’n formulier staan dan ook de voorwaarden voor het filmen in de stad vermeld. “

Simon: “Daarnaast is het ook heel belangrijk om een aantal zaken vooraf te weten. Zijn er scenes met geweld, worden er  nepwapens gebruikt?  Of moet er regen worden nagemaakt of een straat worden afgezet? Vooral dat laatste veroorzaakt veel onrust bij bewoners. Maar dat is normaal in Amsterdam. “(glimlachend)
 
Op welke productie ben je ’t trots op, dat je namens Amsterdam eraan hebt meegeholpen?
“Elke filmproductie is een mooie Amsterdam-promo , maar het is natuurlijk wel bijzonder als hier buitenlandse producties worden gedraaid. Qua uitstraling waren de opnames van de nieuwe blockbuster met filmsterren zoals Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds en Gary Oldman natuurlijk wel een hoogtepunt (filmopnames in juli).“
 
Foto: HalloElmer

Heb je ook een selfie met ‘Mr Bad Mofo’ Samuel L. Jackson kunnen scoren?
“Nee hoor, die man was druk bezig met zijn werk. Al moet ik wel zeggen dat ik best een nuchtere Hollander ben, die gewoon zijn ding doet: zaken regelen en ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Dan heb ik ook geen tijd en ruimte om ‘starstruck’  te zijn. Kriebels krijg ik wel van leuke, nieuwe filmverzoeken in mijn mailbox.”(lachend) 

To be continued!

Tags:

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap