Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Artikelen
Hoeveel data verbruik je wanneer je onderweg een film bekijkt?

Hoeveel data verbruik je wanneer je onderweg een film bekijkt?

Steeds meer Nederlanders maken volop gebruik van het mobiele abonnement. Daardoor neemt het dataverbruik in ons land ook toe. Door de opkomst van streamingdiensten zoals Netflix, Kijk en Amazon Prime is het gemakkelijker geworden om legaal online films tegen een vast bedrag per maand te bekijken. Ben je bijvoorbeeld onderweg in de trein, willen de kinderen onderweg naar een pretpark een film kijken, of wil je ergens anders waar je geen wifi hebt kijken naar films, dan kun je mobiele data gebruiken. Maar hoeveel data verbruik je eigenlijk bij het kijken van een film?

Dataverbruik film kijken

Als je onderweg een film kijkt, kun je daarvoor best wat data verbruiken. Maar hoeveel data het streamen van een film precies kost, hangt vooral af van hoe je kijkt. Kijk je bijvoorbeeld op de hoogste resolutie, dan kost dit meer data. Er zijn bovendien ook verschillen in de speelduur van een film. Een film van een uurtje kost een stuk minder data dan als je een lange actiefilm van tweeënhalf uur aan het kijken bent. Verder maakt het uit of je HD wel of niet aan hebt staan. Als je een film kijkt in lagere kwaliteit, is het dataverbruik ook lager.


Om je een schatting te geven van hoeveel data een film ongeveer kost, hebben we de gegevens van Netflix aangehouden. Kijk je een film in de laagste kwaliteit, dan kost dat ongeveer 300 Mb per uur. Maar het kijken zal niet erg plezierig zijn, want de kwaliteit is erg matig. Dat geldt eigenlijk ook voor SD-kwaliteit. Deze kwaliteit is te vergelijken met hoe films er in de jaren 90 uitzagen. Het dataverbruik ligt dan op zo’n 700 MB per uur.

Gemiddeld verbruik film kijken

Verreweg de meeste mensen kiezen voor meer kwaliteit, waardoor het mobiele dataverbruik ook flink toeneemt. Als je wilt besparen op je mobiele dataverbruik kun je beter thuis naar een film kijken, en kun je het beste Internet en tv thuis gebruiken. Log dus gerust in op je wifi, want op die manier gaat je mobiele databundel minder snel op. Heb je geen wifi voor handen om dat je bijvoorbeeld onderweg bent? Dan ben je aangewezen op je mobiele data. 


Een gemiddelde film op HD-kwaliteit kost ongeveer 3 GB per uur aan data. Kijk je dus een film met een speelduur van 2 uur, dan ben je 6 GB op je maandelijkse data abonnement verder. En als je het beste van het beste wil, merk je dat ook in je dataverbruik. Een film in 4K-kwaliteit streamen kost gemiddeld zelfs zo’n 7 GB per uur.

Besparen op je dataverbruik

Als je een ongelimiteerd mobiel abonnement hebt, is het niet erg als je 7 GB per uur verbruikt. De meeste providers hebben bij hun unlimited abonnementen een limiet van 20 GB per dag. Je kunt dan een sms’je sturen of in de app gratis weer een nieuwe databundel bestellen. Maar als je een mobiel abonnement hebt waarbij je een beperkte bundel hebt, is het goed om ervoor te zorgen dat je ook echt binnen die bundel blijft. De kosten van het verbruik buiten bundel kunnen namelijk behoorlijk oplopen.


Er zijn veel ouders die hun smartphone onderweg aan hun kinderen uitlenen om een film te kijken. Maar dat kan dus best veel MB’s kosten. Je kunt daarom zelf een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat je verbruik uiteindelijk buiten de bundel valt. Netflix heeft bijvoorbeeld een manier om het mobiele dataverbruik in te stellen. In de app -instellingen kun je onder ‘Mobiele dataverbruik’ kiezen uit verschillende opties. Bij ‘automatisch’ kiest Netflix zelf de balans tussen dataverbruik en beeldkwaliteit. Zo kun je met 1 GB dan bijvoorbeeld een langere tijd kijken. Maar of het echt prettig is, dat valt nog te bezien. Je kunt de app ook zo instellen, dat je alleen via wifi films kan kijken of de databesparingstand gebruiken.


Kies je voor ‘maximale data’, dan is het verstandig deze functie alleen aan te zetten als je onbeperkt data hebt. Je kunt bij sommige diensten bovendien films en series alvast downloaden, als je deze onderweg wilt gaan kijken. Op die manier kun je thuis via wifi je favoriete film downloaden. Zo hoef je onderweg geen mobiele data meer te verbruiken voor het downloaden. Maar niet alles is beschikbaar om te downloaden. Bij de verschillende apps zie je vaak een icoontje als je een film van tevoren kunt downloaden.

Ongelimiteerd abonnement nemen

De beste optie om te voorkomen dat je buiten bundel een film kijkt, is door een ongelimiteerd mobiel abonnement te nemen. Deze abonnementen zijn ook als Sim only abonnement af te sluiten. Je kunt dan dagelijks zoveel GB’s verbruiken als nodig. Op die manier hoef je je nooit meer druk te maken over het dataverbruik als je onderweg een film via een streamingdienst kijkt. Steeds meer mensen doen dat, want het dataverbruik is volgens de ACM weer flink toegenomen.

Tags: films

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap