Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - recensie

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull - recensie

Bijna de meest verguisde sequel aller tijden.

Spielberg en Lucas
De reden waarom het zo lang duurde voordat Spielberg weer een Indiana Jones-film maakte lag volgens hem aan het feit dat hij en medebedenker George Lucas het maar nooit eens konden worden over het verhaal. Jarenlang was er eigenlijk al sprake van een vierde Indy avontuur maar toen in 2006 de camera's eindelijk rolden en Spielberg als bewijs meteen op de eerste dag een foto van Harrison Ford op het web plaatste was er geen twijfel meer. Indiana Jones ging opnieuw op avontuur. Opvallend was ook dat even later Lucas een viertal mogelijke titels voor de film bekend maakte. Een unicum in de filmgeschiedenis. Kingdom of the Crystal Skull werd de uiteindelijke titel en de fans konden zich opmaken voor een grote teleurstelling of verrassing. Het was tenslotte ook Lucas die zijn eerdere franchise zou hebben verloochend met een reeks inferieure prequels van de Star Wars-saga. Commercieel een succes maar verguisd door fans en veel critici. Indiana Jones was hetzelfde lot toebedeeld. Commercieel een groot success maar een oorwassing van velen viel de film toch ten deel. Terecht of niet?

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Juniors Junior
Waar de eerste drie films vooral een hommage waren aan de avonturenfilms van de jaren '30, en zich in die tijd afspeelden, is het enigzins logisch dat deze film zicht afspeelt in een ander decennium. De jaren '50 zijn nu de inspiratie met hun voorliefde voor science-fiction en buitenaardse wezens. In de film gaat Indiana Jones op jacht naar het geheim van een groep kristallen schedels die jaren geleden door een verdwenen beschaving zijn achtergelaten op aarde. Dit keer zijn echter niet de nazi's de antagonisten, maar de Russen. Zij worden aangevoerd door de zwoele kolonel Irina Spalko, die door de vertolking en het uiterlijk van de prachtige Cate Blanchett wel heel veel weg heeft van een zekere Nederlandse pornoster. Een ander nieuw personage is Mutt (Shia Labeouf), hij blijkt de zoon te zijn van Indy en Marion Ravenwood (Karen Allen), Jones zijn geliefde uit Raiders. Samen gaan zij met een kristallen schedel in de hand op zoek naar Zuid Amerika om het geheim van de verdwenen beschaving te ontrafelen.

Bovennatuurlijk
De grootste problemen die de fans hadden met de film was de aanwezigheid van aliens en het kinderachtige gedrag van Mutt. Ook leek de serie sleets te zijn met een verhaal dat niet de frisheid en de vaart had van de originele films. De aliens waren een idee van George Lucas maar Spielberg heeft later toegegeven dat hij volledig op Lucas zijn instinct vertrouwde dat het aan zou slaan, zonder dat hij hier zelf van overtuigd was. Toegegeven de climax van de film is misschien wel iets te bovennatuurlijk. Nog meer dan die van de goddelijke verwoesting van de Ark des Verbonds of de vreemde voodoopraktijken in de tempels van India. Toch is dit in de lijn van de films hommages aan een bepaalde periode best te begrijpen. Ook zijn de actie en de opzet van de set-pieces nog steeds typisch Spielberg en Lucas. Alleen Peter Jackson heeft hun gevoel voor avontuur kunnen evenaren. De opening met de atoombom is even opwindend als geestig en het gevecht in de graven met de zombies is perfect en humoristisch uitgevoerd. Waar de film vooral slaagt zijn de typische Indiana Jones momenten van humor als ontspanning tussen de actie door. Het gekissebis tussen Jones en Marion over waarom Mutt niet naar school ging, tijdens een achtervolging is heerlijk, en de scene waarin Jones zijn leven letterlijk aan een slang hangt is een geweldig Indy-moment.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Conclusie
De vierde Indiana Jones was voor velen een teleurstelling maar kon de verwachtingen ook eigenlijk nooit realistisch waarmaken. De gigantische opbrengst had eigenlijk snel een vijfde film kunnen voortbrengen maar het siert Spielberg, Lucas en Ford dat zij er wederom even de tijd voor nemen. Geen Phantom Menace maar een bijzonder geslaagde avonturenfilm die de serie meer eer aan doet dan menigeen misschien wel wil zien.

Regisseur:

Steven Spielberg

Cast:

Cate Blanchett
Harrison Ford
Shia LaBeouf

Genre:

Avontuur

Releasedatum:

22 mei 2008

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(5 stemmen)
 • Speelduur:

  122 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...