Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Land of the Dead – dvd recensie (heruitgave)

Land of the Dead – dvd recensie (heruitgave)

Met Land of the Dead haalde George A. Romero na 20 jaar zijn Dead-reeks weer uit het slop. Van de in 2005 uitgekomen Land of the Dead is nu in een heruitgave op dvd verschenen.

1985, Day of the Dead was het briljante slotdeel van de beruchte zombietrilogie die Romero enorme faam bezorgde. Er gingen in de jaren ’90 veel geruchten dat hij de trilogie zou gaan verlengen met een vierde deel. Tijdens de uiteindelijke productie ervan raakte de film in een enorme hype, waarbij de monstrueuze hype van Star Wars: Episode I - The Phantom Menace leek te verbleken.

Met het in 2005 uitgekomen Land of the Dead komt meteen de vraag naar boven of we hier terecht 20 jaar op hebben moeten wachten, of dat Romero intussen beter een ander beroep had kunnen kiezen en of de film na het in 2007 verschenen Diary of the Dead, nog steeds de moeite waard is.

Land of the Dead, John Leguizamo, Simon Baker

Land of the Dead
Het is inmiddels een feit: de zombies hebben de aarde overgenomen. De overlevenden die er zijn, verblijven gezamenlijk op een afgelegen stuk land omheind door grote stadsmuren, waar Paul Kaufman (Dennis Hopper) regeert. Buiten deze muren is de wereld het eigendom van de levende doden. Om de plekken buiten de stadsmuren te verkennen, wordt er gebruik gemaakt van Dead Reckoning, een grote auto omgebouwd tot bewapend fort met als bemanning onder meer John Leguizamo. Wanneer de zombies ineens onvoorstelbare krachten vertonen, lijkt Kaufman’s heerschappij in gevaar te komen en iedereen zich tegen hem te keren.

De terugkeer van George A. Romero
Om de terugkeer van Romero naar het zombiegenre met hooggespannen verwachting te bekijken, zou een understatement zijn. Wat Romero met het horrorgenre doet, en specifiek het zombie subgenre, is wat James Cameron doet met actiespektakel. Waar Cameron zijn actiescènes plaatst temidden van gevoelige emotionele scènes, daar zorgt Romero voor een maatschappelijk kritische lading. Het zombiegenre heeft sinds 1985 natuurlijk niet stilgezeten. Toevoegingen als Danny Boyle’s 28 Days Later en Zack Snyder’s Dawn of the Dead remake uit 2004 waren een commercieel én kritisch succes. Het zou voor Romero dus geen verstandige zet zijn om met een ouderwetse zombiehorrorfilm te komen. Dit is echter wel wat Land of the Dead is. Hierin schuilt ook Romero’s kracht; het creëren van ouderwetse suspense en gore, temidden van meer hedendaagse politieke thema’s. Hoewel hij zeker met zijn tijd mee kan gaan, getuige de nog betere, compleet op DV geschoten faux documentaire Diary of the Dead.

Land of the Dead, Asia Argento

Wat ook opvalt, is dat bij elke nieuwe Dead film de zombies slimmer lijken te worden. Waar in Night of the Living Dead de zombies nog iconisch traag en lomp door het beeld liepen, was er in Day of the Dead plaats voor een ‘slimme’ zombie. In Land of the Dead zijn er hordes van zombies die zich steeds intelligenter gaan gedragen.

Dennis Hopper
Een film met Hopper is altijd wel de moeite waard. Net als bij Nederlandse collega acteur Rutger Hauer, is elke memorabele bioscoopfilm goed voor tien goedkope videoproducties. Hopper’s lijst van videotroep is in de laatste tien jaar met vier vermenigvuldigd. Land of the Dead is dan weer eens een mooie film voor de oude veteraan. Zijn vertolking bevat niet het over the top gehalte zoals we dat van hem kennen in films als Blue Velvet en The Texas Chainsaw Massacre 2. Hopper is hier niet de acteur die de film moet verkopen, maar zijn aanwezigheid is fijn en wat symbolisch.

John Leguizamo
Als crewlid van Dead Reckoning herkennen we John Leguizamo. Hij heeft inmiddels een aardige cv opgebouwd met films als Brian De Palma’s Carlito’s Way, Baz Luhrmann’s Romeo + Juliet en recentelijk nog in John Avnet’s Righteous Kill . Verder herkenen we nog Asia Argento en Simon Baker. Asia Argento is natuurlijk vooral bekend als dochter van andere horror maestro Dario Argento, maar timmert zelf eveneens goed aan de weg. In 2004 regisseerde ze nog het uiterst grimmige, maar fascinerende The Heart Is Deceitful Above All Things, gebaseerd op de korte verhalen van J.T. LeRoy. Simon Baker is momenteel vooral bekend van de succesvolle serie The Mentalist.

Reinhold Heil en Johnny Klimek
De soundtrack van Land of the Dead wordt verzorgd door Heil en Klimek, vooral bekend van hun samenwerking met Tom Tykwer aan de techno soundtrack voor Lola Rennt, uit 1998. Ook hun soundtrack voor Mark Romanek’s One Hour Foto was erg sterk en sfeervol. Voor Land of the Dead ontpopt de score zich soms tot bombastisch geweld bij de meer actie georiënteerde scènes, maar heeft ook mooi ingetogen melodieuze synthesizer muziek die soms doet denken aan John Harrison’s score voor Day of the Dead.

Land of the Dead

Cameo’s
Inmiddels weten we wel dat Romero voor zijn films vaak gebruik maakt van cameo’s. Zelf heeft hij door de jaren heen ook wat cameo’s mogen doen, zoals in Jonathan Demme’s klassieker The Silence of the Lambs. In deze film zijn o.a. zombie cameo’s weggelegd voor Edgar Wright en Simon Pegg (Shaun of the Dead en Hot Fuzz). Verder heeft Greg Nicotero ook een cameo als zombie. Hij is één van de oprichters van KNB Effects, die de effecten voor deze film verzorgde en tevens een aandeel had in de effecten van Day of the Dead. Ook heeft Tom Savini een zombie cameo, de man (tevens goede vriend van Romero) die de baanbrekende effecten verzorgde in Dawn of the Dead en Day of the Dead, en tevens de remake van Night of the Living Dead regisseerde. Verder komt er heel kort een shot van een zombie voorbij die wat wegheeft van Lon ‘Man of a Thousand Faces‘ Chaney, de inspirator van Savini.

Extra’s
De dvd bevat alleen een aantal trailers.

Conclusie
Romero laat met Land of the Dead zien dat hij nog steeds heer en meester is over het zombiegenre. Of hij de verwachtingen helemaal inlost die hij met het briljante Day of the Dead heeft waargemaakt, hangt ook af wat je van die voorlaatste Dead film vond. Romero’s films zijn nog steeds doorspekt met intelligentie en sociaal commentaar in een genre dat de laatste jaren, in Amerika althans, steeds vaker dommer en platter lijkt te worden. Land of the Deadis daarom zeker een verademing. Het is lekker ouderwets aandoende zombiehorror, misschien niet Romero in uiterst inventieve vorm, maar wel één die de hedendaagse maatschappij een kritische blik toewerpt.

Film: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster
Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: Land of the Dead Land of the Dead
BOL_bestelnu
Genre: Horror
Regie: George A. Romero
Cast: John Leguizamo, Simon Baker, Dennis Hopper, e.a.
Te koop: 7 juni 2009
Video: Trailer

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...