Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
I Am Because We Are - dvd recensie

I Am Because We Are - dvd recensie

Documentaires zijn chic onder Amerikaanse celebrities, vooral wanneer je er je maatschappelijke betrokkenheid mee kunt tonen.

I Am Because We Are (de titel komt van een Malawi spreekwoord) gaat over de problemen van Malawi, een land in het zuiden van Afrika dat door vele problemen geteisterd wordt. De film begint met een voice-over van Madonna waarin ze op clichématige wijze uitlegt waarom ze naar Malawi ging: ''Mensen vragen me altijd waarom ik Malawi uit koos. Maar ik koos het niet uit, het koos mij uit.'' Behalve dat ze de film schreef, produceerde ze deze ook.

i am because we are 1

Promotie
Voor de regie zocht Madonna dicht bij huis. Haar ex-tuinman Nathan Rissman leek haar wel een geschikte regisseur. Een grote inschattingsfout, zo blijkt. Het landschap van Malawi is aantrekkelijk om te zien, maar door Rissmans MTV-achtige montage lijkt het alsof hij de kijker niet vertrouwt; we krijgen nooit de kans goed te kijken. Ook doet de bij elkaar geraapte soundtrack je afvragen waarom er niet gewoon een componist is ingehuurd.

Malawi
Van de vele problemen in Malawi gaat de film vooral over de aidspandemie. Dit is namelijk de oorzaak dat er een miljoen weeskinderen rondlopen in Malawi. De film volgt een aantal van deze weeskinderen in hun toekomstloze bestaan. De kinderen hebben aids, kunnen hun school niet betalen, zijn het slachtoffer van misdadigers, en ga zo maar door.

Van al deze vreselijke verhalen krijg je heel erg het gevoel dat je er iets aan moet doen. In die zin heeft de film hetzelfde doel als een aidsfonds commercial op tv; zo snel mogelijk geld over maken naar een fonds zodat je je geweten kunt sussen. Het enige verschil is dat er in I Am Because You Are wat meer de tijd wordt genomen om de problemen uit te leggen. Zo krijg je, door middel van korte verhalen en interviews, nog wel wat achtergrondinformatie over Malawi en hoe de problemen ontstaan zijn.

Geen oplossingen
De film toont een hoop problemen, maar geen oplossingen. Madonna komt slechts met een geforceerde, optimistische conclusie waarin ze zegt dat we eigenlijk allemaal hetzelfde zijn: ''We willen allemaal liefhebben, een dak boven ons hoofd en een toekomstperspectief, en in dat opzicht zijn we allemaal verbonden. Kinderen in Malawi waarderen het leven veel meer dan mensen in de V.S. en zijn een stuk gelukkiger dan wij.'' Dit plotselinge betoog is nauwelijks nog geloofwaardig na alle ellende die we net hebben gezien en beroemde mensen als Bill Clinton en Desmond Tutu lijken meer om pr- redenen dan om hun analyses in de film te zitten.

i am because we are 2

Conclusie
Madonna's pleidooi voor weeskinderen in Malawi weet geen moment te overtuigen. Het is niet alleen haar naïeve voice-over die de film verpest, maar de film is ook gewoon slecht gemaakt. Na een mislukte acteercarrière is de documentaire het ook niet helemaal. Madonna kan maar beter door gaan met waar ze wel goed in is.

Extra's
Deze dvd bevat geen extra's

Film: gelestergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster
Extra's: grijsstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: I Am Because We Are i am because we are
BOL_bestelnu
Genre: Documentaire
Regie: Nathan Rissman
Cast: Madonna, Bill Clinton, Desmond Tutu, e.a.
Te koop: 14 oktober 2009
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie