Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Win/Win - dvd recensie

Win/Win - dvd recensie

De Nederlandse film Win/Win heeft onlangs in Berlijn de Prix Genève-Europa gewonnen voor het beste script in de categorie tv-fictie.

Win/Win gaat over de 24-jarige Ivan (Oscar van Rompay) die bij een investeringsbank op de Amsterdamse Zuidas als een speer carrière maakt terwijl de wereld in een economische crisis verkeert. Hij maakt enorme winsten, raakt geïntrigeerd door de mooie Deniz (Halina Reijn), en leert collega Paul (Phi Nguyen) kennen. Vanuit de voor de film gekozen plot zullen deze twee personages belangrijke wendingen veroorzaken in Ivans leven die voor de kijker niet alleen een ongemakkelijk gevoel herbergen, maar vooral blijk geven van de empathie die het door Oscar van Rompay gespeelde karakter uitstraalt. Zijn Ivan is kwetsbaar, eenzaam, slapeloos, verliefd, ambitieus, dubbelzinnig, leergierig, gemeen, en bovenal een genie in al zijn eenvoud. Van Rompay weet de verschillende stadia in zijn ontwikkeling op een manier te spelen die niet alleen overtuigt, maar elke keus die hij maakt is vooral ook begrijpelijk. Zo begint hij een quasi-romance met Deniz die hij tegelijkertijd aan reflectie blootstelt omdat hij zwaarder tilt aan de belangen in zijn financiële wereld. Het is een subplot die toont hoe hij met één voet in de 'buiten-de-financiële wereld' staat, en met de andere erin.

In juni draaide de film op het Brooklyn International Film Festival. Ook rouleerde de film in Vancouver en Warschau. Enig verband met de actualiteit heeft de film met de val van Lehman Brothers in oktober 2008, en ook het faillissement van een Amsterdamse investeringsbank droeg bij aan de wijze waarop de door van Heusden gerepresenteerde financiële wereld er uit kwam te zien nadat in een kantoor van diezelfde investeringsbank op de Zuidas een lege verdieping kon worden gehuurd waar een dealingroom werd nagebouwd. Van Heusden liet zich uiteindelijk rondleiden in het financiële hart van Londen ter inspiratie. Het resultaat een film die authentiek voelt, ademt, en, met dank aan Van Rompay, vooral ontroert.

Van Rompays charisma is in combinatie met de vlotte dialogen een groot pluspunt voor de film. Ook is aan de invulling van de bijrollen vooral chemie tussen de drie-eenheid Van Rompay, Leon Voorberg als Stef, en Hans Kesting als Max, zichtbaar. Win/Win wordt dan ook vooral gedragen door zijn acteurs. Hiernaast heeft een flitsende montage de juiste adem wanneer je een financiële wereld representeert, en is deze in combinatie met vele close ups een waarachtig stijlmiddel. Een voorbeeld hiervan is de eerste introductie van Ivan op de werkvloer waar, in combinatie met het gebruik van geluid, de gekte van de complexiteit van een wereld wordt getoond die authentiek voelt.

Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster
Onze screener bevat slechts enkele trailers, het schijnt dat andere dvd-versie's een hele serie deleted scenes bevatten.

Conclusie
Win/Win geeft een authentiek inzicht in de carrière van een op succes beluste winstmaniak. Hiernaast toont het de teloorgang van diezelfde carrière als gevolg van een aantal ingenieus in elkaar vervlochten plotwendingen die steeds vanuit het hoofdpersonage worden verklaard. Win/Win is hiermee onbetwist als debuutfilm voor Van Heusden.

Te koop vanaf 1 november 2010.

Cast:

Hans Kesting
Halina Reijn

Genre:

Drama

Releasedatum:

20 mei 2010

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...