movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Recensies » Bioscoop
- 13-11-2010
- Geplaatst door Angelo Perez Lebbink
Harry Potter and the Deathly Hallows: part 1 - recensie
Harry Potter and the Deathly Hallows: part 1 is een knap staaltje formulewerk.
Huiverig vanwege de gedachte dat met Harry Potter and the Deathly Hallows: part 1 je als kijker zou moeten weten waar de film stopt, en je dus onvervuld zou moeten wachten tot juli 2011 wanneer part 2 in première gaat, weerspiegelt het eerste deel in de finale van één van de meest succesvolle franchise aller tijden allesbehalve dit gevoel. 12 Juni 2010 gaat de geschiedenisboeken in als zijnde de laatste draaidag van de serie. Snik. Na zeven delen is de koek toch echt op. Het glas is leeg. Wellicht komt er over dertig jaar een deel 8 waarin een reïncarnatie van Voldemort via de ziel van de zoon van Harry Potter à la Child's Play voor ellende kan zorgen?
Een korte terugblik
In deel 1 vermoordt Voldemort de ouders van Harry door middel van de Vloek des Doods en komt uiteindelijk oog in oog te staan met de dan éénjarige Harry, waarna de vloek terugkaatst en zijn gehele lichaam reduceert tot een schim. Hij vlucht. Harry is ongedeerd, maar draagt wel een litteken in de vorm van een bliksemschicht op zijn gezicht. In deel 2 wordt Zweinstein geteisterd door een monster dat vanuit een geheime kamer aanvallen uitvoert. Deel 3 kent Sirius Zwarts, een duistere tovenaar en volgeling van Voldemort, die uit de tovenaarsgevangenis Azkaban ontsnapt is. Deel 4 vertelt over de Vuurbeker, een onpartijdige tussenschakel die beslist welke drie leerlingen hun school mogen vertegenwoordigen in het Toverschool Toernooi. Harry wordt verplicht gesteld om deel te nemen vanwege een bindend contract dat aan hem is opgelegd. In Deel 5 heeft Perkamentus de Orde van de Feniks weer bijeengeroepen om tegenstand te bieden aan Voldemort. In het voorlaatste deel worden de door Voldemort gemaakte zeven Gruzielementen, waarmee je onsterfelijk wordt, duidelijk. Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 begint wanneer Harry, Ron en Hermelien de resterende Gruzielementen van Voldemort moeten opsporen om ze erna te vernietigen. Hiermee is hun dramatische noodzaak, datgene wat zij willen, duidelijk. Wanneer Harry in een boek het symbool van de Relieken van de dood vindt, geeft een van de sprookjes, het verhaal van de drie gebroeders, uitleg aan het ontstaan ervan. Zal die dekselse duvel van een Voldemort hier een aandeel in hebben? De vraag stellen, is hem beantwoorden.
Een van de grootste bezwaren binnen de geloofwaardigheid van dit eerste deel in de afsluiting van een franchise is de onbedoelde verwijzing naar de Lord of the Rings-trilogie. Zo staan de drie helden er in dit deel, net zoals Frodo, alleen voor, en hebben de scènes waarin Harry, Ron, en Hermelien op zoek gaan naar de Gruzielementen vooral een betekenis in vergelijking met de vernietiging van die ene ring in Mount Doom uit de Lord of the Rings-trilogie. Ook wordt aan de zoektocht van Voldemort naar de Zegevlier, een staf waarmee geen enkel duel kan worden verloren, een klein subplot toevertrouwd. In droomsequenties ziet de kijker hoe Lord Voldemort (Ralph Fiennes) de aandacht weghaalt van de hoofdplot die de dramatische noodzaak van Harry, Ron en Hermelien voorop laat staan.
Na een geweldige openingsscène waarin Voldemort aan een lange tafel wordt geïntroduceerd met Rufus Scrimgeour (Bill Nighy), en Belatrix Lestrange (Helena Bonham Carter), legt regisseur David Yates, tevens verantwoordelijk voor deel 5 en 6, het vertelperspectief bij Harry Potter. Vanaf het moment van de hereniging van Harry met Hermelien en Ron ligt de empathie bij hen, en figureert Lord Voldemort slechts als stereotype bad guy. Jammerlijk zitten de scènes waarin Ralph Fiennes, Bill Nighy, Helena Bonham Carter, en ook Alan Rickman (Professor Severus Snape) in de opening en hiermee schitteren zij slechts bij vlagen. Hierna is de film onderhoudend in het daaropvolgende uur, maar een aantal scènes helpen het scenario niet vooruit. De scène waarin Harry naar de plaats van de moord op zijn ouders gaat, en iemand ziet die hem in de gaten houdt. De scène is overbodig, en vertraagt de plot, tevens wordt er geen nieuwe informatie verstrekt over de karakters. Ook de semi-liefdesverhaallijn tussen Harry en Hermelien, met een jaloerse Ron op de achtergrond, is hier een voorbeeld van.
In het laatste uur raakt de film, met de introductie van de huis-elf Dobby, in een stroomversnelling, en is vooral een spannende montage reden voor het op het puntje van je stoel zitten gevoel, waarbij een empathiserende werking voor Dobby een belangrijke voorbode vormt naar het allerlaatste deel van een serie die dan toch echt wel met vuurwerk moet worden uitgeleid. We wachten rustig af.
Conclusie
Het eerste deel in de afsluiting van een franchise is onbetwist overtuigend als een knap staaltje formulewerk. Jammerlijk draagt het scenario scènes die of te lang zijn of niets toevoegen aan het eigenlijke verhaal. Uiteindelijk trekken de acteerprestaties in combinatie met de stroomversnellende ontknoping de film naar een niveau dat het rechttoe rechtaan karakter van het scenario ontstijgt, en worden de scènes die overbodig zijn met een knipoog geaccepteerd.

Bestel bij Bol.com
Regisseur:
Cast:
Ralph Fiennes
Rupert Grint
Daniel Radcliffe
Alan Rickman
Emma Watson
Genre:
Releasedatum:
17 november 2010Ons oordeel:
-
Speelduur:
146 minuten
Tags: Daniel Radcliffe, David Yates, Emma Watson, Harry Potter, Harry Potter and the Deathly Hallows, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, Rupert Grint
REACTIES

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

SHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof! -
paulmach
The Shining van Kubrick! Fantastische fi...
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Anoniem Zaterdag 9 juli 2011 om 10:28
Grappig dat we bij een recensie van de DeATHLY Hallows toch weer terug vallen bij die goeie oude films. Nu is het mijn vraag aan de mensen die dit nog gaan lezen..
welke film vonden jullie nou het beste.. en het slechts en waarom..?
mijn favoriet staat toch op de fantastische Prisoner of Azkaban die sterk volwassener en donkerder en realistischer was dan de eerste twee maar toch nog steeds die vrolijke light-hearted tint met zich draagt die ik totaal heb gemist bij deel 4 en 5.
Anoniem Woensdag 17 november 2010 om 16:54
Heb je zoveel mee; ervaren cast, bakken vol met geld, bijna volledige artistieke vrijheid, krijgen we een pseudo-twilightachtige highschoolmovie te zien waarin de geniale verhaallijnen ondergesneeuwt worden door de hormonen van de karakters, heel jammer. Het artistieke was ver te zoeken, een essensieel onderdeel van de films omdat het merendeel van de bezoekers de boeken hebben gelezen en de verhaallijnen en plotwendingen dus al kennen. Moet je het dus in de hoek van de verbazing zoeken, maar zelden heb ik zo'n koude douche gekregen tijdens een film. Aan de regisseur, je kijkers groeien, nou je films nog... Misschien HP7 en Twilight combineren en er één grote musical van maken?? Wat een anticlimax. Amen
Anoniem Maandag 15 november 2010 om 21:09
DH PART 1 VERDIENT DE VOLLE 5 STERREN!!!!!
Anoniem Maandag 15 november 2010 om 13:56
Geld maakt niet gelukkig maar is wel gemakkelijk
Anoniem Maandag 15 november 2010 om 11:14
Dat wou ik ook (deels) erover zeggen. Heb je de financiële middelen, betekent het nog niet dat je het artistieke kunnen hebt.
En De Half Blood Prince is inderdaad toch wel een goede film. Eerst vond ik het vervelend dat er zoveel puberale soaps in voorkwamen, maar ik ging met de verkeerde verwachtingen naar die film toe. Veel actie was er niet en dat viel me tegen. De tweede keer thuis op Blu-ray gekeken en warempel, hij was toch maar wel goed.
Anoniem Maandag 15 november 2010 om 00:10
Het budget was bij 'The Philosopher's Stone' ook al groot en toch is 'The Half-Blood Prince' filmisch zwaar superieur aan die film. Yates durft gewaagde stappen te nemen! Een zwart/wit sequence in een mega grote commerciele film en het dan ook nog eens zo aankleden dat men 't niet eens doorheeft. Dit is een artistieke kwestie, geen financiele.
Anoniem Zondag 14 november 2010 om 11:04
Had ik maar die mogelijkheid ;-)
Anoniem Zondag 14 november 2010 om 03:39
Elke mogelijkheid is een kans beste kerel dus onderschat jezelf niet
Anoniem Zaterdag 13 november 2010 om 23:42
Dat de filmische stijl zo goed is ligt niet aan het budget. Het budget suggereert de mogelijkheden, maar om het zo te maken ligt aan het talent van de makers. Geef mij maar de mogelijkheden, en ik zal het er zeker niet beter vanaf brengen. Geef een kind een professioneel fototoestel, en het zullen gewone kiekjes worden.
Anoniem Zaterdag 13 november 2010 om 19:58
We gaan gewoon volgend jaar naar het laatste deel van de 7e film en gaan dan voor de camera de hele serie bespreken (iedere dag een deel online). Mag sowieso wel, want het is wat mij betreft een serie die de geschiedenis in zal gaan en genoemd mag worden tussen reeksen als die van Indiana Jones, Star Wars, James Bond en The Lord of the Rings.
Anoniem Zaterdag 13 november 2010 om 19:15
Natuurlijk heb je gelijk dat 'alleen al het element van een tocht door de fantasiewereld om het probleem op te lossen praktisch terug komt in iedere fantasiefilm', maar ik ben nu eenmaal meer geïnteresseerd in de wijze hoe een verhaal verteld wordt dan de tocht maar te accepteren. Ik vind, en dat zal niet veranderen, dat de reis van Harry een 'dat kennen we al gevoel'draagt, logisch noem ik de verwijzing naar de Lord of the Rings-trilogie dan ook onbedoeld. Als kijker voel ik mij vanuit de onbedoelde intenties van de makers referenties maken naar Frodo en Mount Doom.
Natuurlijk zijn de effecten geweldig, en is de 'filmische stijl' op zijn minst bewonderenswaardig te noemen, echter is dit gelet op het budget niet meer dan logisch. Wat wil je nu eenmaal met een budget van 150 miljoen dollar? Ook heb je natuurlijk gelijk in de 'fascinerende' ontwikkeling van de serie want iedere regisseur zet zijn eigen stempel. Ook bekijk jij 'The Order of the Phoenix' vanuit jouw specialisme (geluid), en dat is prima. Alleen is het onderscheid tussen het recenseren van de serie, en Harry Potter and the Deathly Hallows part 1, datgene wat ik hier doe, wel een aspect wat ik heb proberen te scheiden. Zo etaleer ik mijn gevoel omtrent Harry Potter and the Deathly Hallows: part 1, en ga ik bijvoorbeeld niet stilstaan bij het gebruik van de camera in ‘Harry Potter and the Half Blood Prince', zoals jij deze dan ook roemt. Ik stel voor dat wij samen een keer een artikel schrijven over de filmische stijl van de serie, en de 'fascinerende' ontwikkeling ervan. Een vervolgrecensie is leuk bedacht, maar denk eens na over een artikel?
Anoniem Zaterdag 13 november 2010 om 12:50
Angelo, ik vind het jammer dat je in je recensie vooral vraagtekens zet bij het verhaal. Ik ben het namelijk niet zo eens met de vergelijking met de 'The Lord of the Rings'-trilogie, alleen al omdat het element van "een tocht door de fantasiewereld om 'het probleem' op te lossen", praktisch terug komt in iedere fantasiefilm ('The Dark Crystal', 'Labyrinth', 'Willow') en in mijn ogen niets copycatterigs bevat. Bovendien wijkt de 'Harry Potter'-reeks hier vanaf, de fantasiewereld wordt ons eigen gemaakt waardoor we tegen het einde niet meer een tocht hebben om ons te verbazen over al het nieuws maar eenttje in een onderhand "vertrouwde" wereld waarin eindelijk alle lijntjes uit de voorgaande delen samenkomen. Veel meer de verhaalstructuur van een detective dan van een fantasy-film. Sowieso heb ik het boek gelezen en het verhaal heeft mijn goedkeuring al lang.
Wat ik liever zou lezen is hoe zit het met die geweldige filmische stijl? De serie heeft namelijk een erg fascinerende ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen van de wat zoetsappigere Hollywoodstij van Chris Columbus naar een veel duisterdere wereld maar ook filmisch! Zo vind ik dat 'Harry Potter and the Half Blood Prince' qua camera ronduit fenomenaal is en die oscarnominatie eigenlijk had moeten verzilveren. Tegen het einde in de grot worden de lichtcontrasten zó extreem dat we eigenlijk naar een zwart/wit sequence zitten te kijken! De serie begint standaard met pracht en praal en een wellicht laag tempo maar is veel scherper en flotter geworden in vertelwijze en heeft anderzijds een audio/visuele vooruitgang met extreem artistieke trekken gekregen. Vanaf 'The Order of the Phoenix' is zelfs de sounddesign opvallend interessant! Ik had graag wat meer gelezen over de filmische stijl. Anderzijds, jij kunt zo uitbundig en boeiend over film schrijven dat ik een vervolgrecensie nog best een mogelijkheid zou vinden en bovendien alleen maar zou toejuichen.