Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
Fantasia 2000 - blu-ray recensie

Fantasia 2000 - blu-ray recensie

Disney animatie in combinatie met klassieke muziek, nu in sprankelend HD.

Het origineel, Fantasia, deed het niet bijster goed in de bioscopen maar er bleven altijd plannen voor een vervolg. In 1999 werd het vervolg, Fantasia 2000, eindelijk uitgebracht en is nu op Disney blu-ray verschenen. Net als in het origineel worden in Fantasia 2000 diverse bekende klassieke muziekstukken ten gehore gebracht die voorzien zijn van Disney animatiefilms. Alle muziek is opgenomen door het Chicago Symphony Orchestra en het Philharmonia Orchestra.

De beelden
Ik zou drie soorten beeldverhalen te zien krijgen, vertelde een vriendelijke stem me nadat ik de film gestart had. Ik zou abstracte beelden te zien krijgen, concrete beelden zonder een duidelijk plot en tot slot korte beeldverhalen met een simpel plot. Alles ondersteund met diverse klassieke muziekstukken natuurlijk. De beeldverhaaltjes verschillen behoorlijk in kwaliteit, er is namelijk helaas ook gebruik gemaakt van computeranimatie in plaats van alles op de 'klassieke Disney' manier met de hand te tekenen. De computeranimatie, prominent aanwezig in onder andere het verhaaltje over een familie bultruggen en het verhaaltje gebaseerd op het sprookje Het Tinnen Soldaatje van Hans Christiaan Andersen, zijn simpelweg lelijk en vallen te veel op temidden van de prachtige handgetekende omgevingen.

Gelukkig zijn de meeste filmpjes prachtig getekend zonder onnodige computer poespas. Zo is mijn persoonlijke favoriet van Fantasia 2000 het verhaal genaamd De Tovenaarsleerling. Bij de kenners zal er al een belletje rinkelen; dit is inderdaad hetzelfde verhaaltje als in de eerste Fantasia waarin Mickey Mouse de toverhoed van zijn baas pakt en de boel flink op stelten zet. De beelden van De Tovenaarsleerling zijn wat opgepoetst en de muziek is opnieuw opgenomen, het is allemaal niet zo scherp als de andere filmpjes, maar dat maakt het niet minder goed. Ook de laatste twee beeldverhaaltjes zijn erg aardig, zo is het verhaaltje over de Ark van Noach met Donald Duck in de hoofdrol erg simpel en zoetsappig, maar het levert prachtige beelden op. Het slotstuk is mogelijk nog bombastischer dan de voorafgaande filmpjes en de beelden passen zich hier ook op aan. Toch zijn de beeldverhaaltjes eigenlijk allemaal niet bijzonder genoeg, gelukkig is daar de muziek om het heel speciaal te maken.

De Muziek
De makers hebben voor het soort klassieke muziek gekozen dat lekker bombastisch en episch is, met hier en daar een subtiel stuk. De opener kent iedereen, Symfonie nr. 5 van Beethoven, en ook het nummer onder het flamingoverhaaltje is ook zeer herkenbaar, namelijk het Carnival des Animaux van Camille Saint-Saëns. Als je ook maar een beetje van bombastische klassieke muziek houdt, dan zullen de muziekstukken alle minpunten van de beelden overstemmen, en wat klinkt de HD soundtrack fenomenaal.

De Tussenstukjes
Tussen de filmpjes door kondigen verschillende personen het volgende verhaaltje en muziekstuk aan. Hier kan ik kort over zijn, het is zo kort dat het niet stoort, maar tegelijk is het ook behoorlijk overbodig. Het enige wat me nog bij is gebleven van de tussenstukjes is dat Steve Martin nogmaals bewees dat hij totaal niet grappig is.

Extra's
Disney uitgaves staan er om bekend flink wat extra's te bevatten, en ook bij Fantasia 2000 is dit weer het geval. Op de blu-ray disc staan twee audiocommentaar-tracks die ook op de dvd versie stonden. Daarnaast bevat de schijf nog enkele voor blu-ray exclusieve extra's. Musicana (HD) is een korte documentaire over het idee voor de helaas nooit gerealiseerde film Musicana gebaseerd op de opzet van Fantasia,. Dali & Disney: A Date With Destino (SD) een lange documentaire over de ontmoeting tussen Walt Disney en Salvador Dali. Destino (HD) tot slot is een korte film uit 2003 van Dominque Monféry die tot stand is gekomen na de samenwerking tussen Salvador Dali en Walt Disney in 1945.

Ook is er een extra aanwezig genaamd Disney Virtual Vault. Hiermee kan al het bonusmateriaal bekeken worden dat aanwezig was op de Fantasia 2000 dvd anthology set. Voor deze optie is wel een blu-ray speler nodig met internet verbinding.

Naast de blu-ray bevat deze uitgave ook de dvd uitgave inclusief alle extra's die op de originele dvd uitgave aanwezig waren. Een zeer complete uitgave dus.

Conclusie
De beeldverhaaltjes van Fantasia 2000 zijn weinig bijzonder, maar in combinatie met de fantastische muziek erg genietbaar. Toch is het in sommige gevallen net zo fijn om het desbetreffende nummer vanaf een cd te beluisteren. De laatste drie beeldverhaaltjes zorgen er echter voor dat er aan het eind toch een tevreden gevoel achterblijft.

Film: gelestergelestergelesterhalfstergrijsster
Extra's: gelestergelestergelestergelestergelester

Titel: Fantasia 2000
BOL_bestelnu
Genre: Animatie, muziek
Regie: James Algar, Gaëtan Brizzi, Paul Brizzi, e.a.
Stemmen: Leopold Stokowski, Ralph Grierson, Kathleen Battle, Steve Martin
Te koop: 23 februari 2011
Video: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

UITGELICHT

 • Telefilm 2015: Sunny Side Up Telefilm 2015: Sunny Side Up
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk