movie scene
Het laatste filmnieuws bekijk je natuurlijk op MovieScene!
- Nieuws » Nieuwsberichten
- 12-04-2011
- Geplaatst door Wouter ter Keurs
Waarom Peter Jackson The Hobbit op 48 fps filmt
Regisseur Peter Jackson laat via zijn Facebook-pagina weten waarom hij The Hobbit op 48 frames per seconde filmt.
Peter Jackson: "We filmen op een hoger frame rate. Het belangrijkste om te begrijpen is dat dit proces zowel geschoten als geprojecteerd moet worden op 48 frames per seconde (fps). Dat is in tegenstelling tot de gebruikelijke instelling van 24 fps, die we sinds 1920 hanteren. Het resultaat ziet eruit als normale snelheid, maar het beeld is veel vloeiender en verbeterd wat betreft helderheid. Kijken naar 24 frames elke seconde kan er prima uitzien - zo zagen we al duizenden films over de afgelopen jaren - maar het beeld gaat schokken of stotteren tijdens snelle (camera)bewegingen.
Filmen en projecteren met 48 fps voorkomt dat soort problemen. Het ziet er veel levendiger uit en is gemakkelijker om naar te kijken, vooral in 3D. We kijken Hobbit-testbeelden al maanden op 48 fps en vaak kunnen we die zonder problemen twee uur lang achter elkaar bekijken." Meer uitleg over zijn keuze is te lezen op de Facebook-pagina van Jackson.
The Hobbit wordt in twee delen uitgebracht, waarvan de eerste verschijnt in 2012.
Tags: 48 fps, Facebook, Peter Jackson, The Hobbit
REACTIES
Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!
REGISTREREN INLOGGENSHOPTOPPERS
WINNEN
UITGELICHT
BEST GELEZEN
LAATSTE REACTIES
-
ijsmummie
Dat lijkt mij geweldige serie , ik keek ... -
ijsmummie
Wauuuuuw wat veel goeie films zit ertuss... -
ijsmummie
He he eindelijk op bluray , mooi voor mi... -
cobrastyle
😍 -
ijsmummie
Oooo wauw die wil graag zien , ik wist ... -
Puzzcat4life
Omg omg Ik wil zo graag naar Endgame! I... -
cobrastyle
Jaaa tof!
Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.
Anoniem Dinsdag 12 april 2011 om 13:47
@Peter de Jonge: Als technisch leek lijkt me het handig om de frame rate direct naar 60 op te schroeven zodat je weer 100 jaar vooruit kan. Maar ik ben dan ook niet voor niets technisch geen deskundige.
Anoniem Dinsdag 12 april 2011 om 12:44
@Peter Koelewijn:
Tja, James Cameron presenteert dit als de nieuwe revolutie in filmland en dan weet je het wel. Niet dat dit idee nou uit zijn koker komt, maar hij is wel de aangewezen persoon om (na 3D) dit aan de man te brengen. Jackson is de eerste die hij heeft weten over te halen en er zullen nog vele volgen. Een nieuwe standaard lijkt gezet en voor deze ene keer (3D hoeft van mij niet zo) ben ik er blij mee.
Het blijft toch raar dat bij langzame panning shots het beeld lijkt te haperen, dat heb je met 48FPS niet meer (of minder, ik moet het nog met eigen ogen zien natuurlijk). Bovendien is het beeld gewoon veel scherper bij snelle bewegingen en 3D profiteert nog meer van de snellere frame rate. Ik vraag mij alleen af waarom ze niet in 60FPS filmen, James Cameron zelf is (of was) in dubio of de nieuwe standaard 48 of 60 FPS moet worden.
Dit filmpje is trouwens wel erg interessant, je ziet hierin het verschil tussen 24 frames en 60 frames per seconde: http://bit.ly/hdkAF0
Anoniem Dinsdag 12 april 2011 om 12:43
@Peter wie weet ziet het publiek het inderdaad niet, maar bij filmmakerij is dat al lang geen issue meer. Er zijn tich dingen die het publiek niet "opvalt" of kan benoemen maar die absoluut de kijkervaring beinvloeden. Film is uiteindelijk ook het onderbewustzijn bespelen en waarschijnlijk heeft deze keuze van Jackson daar mee te maken.
Anoniem Dinsdag 12 april 2011 om 11:53
Ik denk inderdaad niet dat ze per se nodig zijn. Zoals Jackson zelf ook zegt: we hebben het de afgelopen honderd jaar ook met 24 fps gedaan. Toch was er vroeger ook geen geluid bij films en is dat er toch bijgekomen. Natuurlijk is dat een uiterste situatie, maar ik denk wel vergelijkbaar.
Ik juich dit ook toe, net als het doorvoeren van high definition. Ik geniet nu eenmaal meer van (extreem) goede kwaliteit.
Anoniem Dinsdag 12 april 2011 om 11:47
Net als 3D-beelden kun je je afvragen of dit soort keuzes nodig zijn. Het beeld ziet er vloeiender uit, maar dit ziet de gemiddelde filmganger alleen als je een tweede doek met 24 frames ernaast hangt ter vergelijking. In ieder geval juich ik het toch toe, want iedere stap naar een realistischere filmervaring, is een goeie.