Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
Alcatraz - eerste indruk

Alcatraz - eerste indruk

Sinds de succesvolle serie Lost is afgelopen zoeken televisienetwerken naar ‘de volgende Lost’. Gaat Alcatraz het gat vullen?

Het eiland Alcatraz in San Francisco is vooral bekend vanwege de gevangenis op het eiland waarvan werd beschouwd dat het zo goed als onmogelijk was om van te ontsnappen. Zelfs als de veelal gevaarlijke criminelen uit de gevangenis konden ontsnappen, dan moesten ze nog altijd het woeste water trotseren. Officieel heeft er dan ook nooit een succesvolle ontsnapping plaatsgevonden en op 21 maart 1963 werd Alcatraz vanwege de hoge onderhoudskosten gesloten. Althans, dat is wat ons is wijsgemaakt. In werkelijkheid is de gevangenis gesloten omdat alle 302 mensen die op het eiland zaten, de gevangenen én het personeel, plotsklaps verdwenen waren. Lege cellen, stilte in de gehele gevangenis. Waar zijn ze gebleven?

Alcatraz

Rebecca Madsen (Sarah Jones), een bijzonder jonge maar begaafde detective, krijgt drie maanden na het verlies van haar partner een bijzondere zaak voorgeschoteld. Ze moet de moord van E.B. Tiller onderzoeken, de oud adjunct-directeur van Alcatraz. Na de vondst van een vingerafdruk op de plaats delict komt ze tot de ontdekking dat haar hoofdverdachte, Jack Sylvane (Jeffrey Pierce), een gevangene was van Alcatraz. Enig probleem: Jack Sylvane is al dertig jaar dood. Nog voordat Rebecca de zaak verder kan onderzoeken wordt ze gedwarsboomd door FBI-agent Emerson Hauser (Sam Neill), die de zaak overneemt en er bovendien meer van lijkt te weten. Rebecca besluit, ondanks dat ze van de zaak is gehaald, het onderzoek op eigen houtje voort te zetten en gaat hiervoor een samenwerking aan met Alcatraz expert Diego Soto (Jorge Garcia).

Onder serieliefhebbers wordt er al een tijdje uitgekeken naar Alcatraz. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat Alcatraz geproduceerd wordt door Lost en Alias bedenker J.J. Abrams en er in het schrijversteam van Alcatraz een voormalig schrijver van Lost bevindt. De serie heeft dan ook wat kenmerken van Lost, waaronder flashbacks waar ook in de pilot van Alcatraz veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Verder kent Alcatraz een zelfde soort opbouw als Lost en dat is dan ook de reden dat de pilot van Alcatraz een vrij sterke indruk maakt. Er worden gelijk al een zwik aan interessante mysteries gepresenteerd, die de kijker door de serie heen aan het lijntje moeten gaan houden. Hopelijk weten de schrijvers van Alcatraz goed welke kant ze op willen en ontwijken ze de valkuilen waarin Lost uiteindelijk in verzandde.

Vooralsnog is de opzet veelbelovend. De eerste aflevering straalt kwaliteit uit en de beelden van Alcatraz zien er mooi uit. De toevoeging van Sam Neill (Jurassic Park) aan de cast valt ook zeker te waarderen en zijn personage lijkt genoeg diepgang te kennen om interessant te blijven. Dat is bij Sarah Jones haar personage minder aan de orde; het achtergrondverhaal van de detective die haar partner kwijtraakte is nogal afgezaagd. Jorge Garcia (Lost) lijkt vooral gekozen voor wat comic relief en zijn personage verschilt daarom niet zo gek veel met het personage uit Lost.

Alcatraz

Voorlopige conclusie
De eerste aflevering van Alcatraz maakt een sterke indruk dankzij de kwaliteit die het uitstraalt, de mooie beelden van Alcatraz en de interessante mysteries. Hopelijk weten de schrijvers precies welke richting ze met de serie opgaan en ontwijken ze de valkuilen waarin Lost destijds intrapte. Sam Neill is een welkome toevoeging aan de cast en als de personages van Sarah Jones en Jorge Garcia beter uitgediept worden, dan kan dit een hele verslavende serie worden. De nieuwe Lost is het, ondanks een paar overeenkomsten, vooralsnog niet, maar dat Alcatraz een veelbelovende serie is, dat is zeker.

Cast:

Sam Neill

Genre:

Sciencefiction

Releasedatum:

16 januari 2012

Oordeel bezoekers:

(3 stemmen)
 • Speelduur:

  43 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...

BEST GELEZEN