Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
The Meerkats - dvd recensie

The Meerkats - dvd recensie

Dierendocumentaires zijn niet altijd even boeiend laat staan spannend. Een film over een familie stokstaartjes in een woestijn klinkt al helemaal als een beproeving. Niets is minder waar. Tachtig minuten familiedrama, actie en humor in een echte, volwassen dierenfilm.

Natje en droogje
Kalahari betekent ‘land van grote dorst’. Geen waanzinnig verrassende naam voor een woestijn, maar het dekt de lading aardig. Gebrek aan voedsel en water vormen de grootste bedreigingen voor de stokstaartjesfamilie die we volgen nadat moeder een lading kinderen op de wereld heeft gebracht.

Kolo staat centraal. Het jonge mannetje lijkt net wat onhandiger en nieuwsgieriger dan z’n broertjes en zusjes. Terwijl mama jaagt op smakelijke duizendpoten en nog exotischer, krioelend voedsel, wordt de jeugd opgevoed door de oudere broer. Kolo trekt zijn eigen plan en dat is niet altijd handig in de nabijheid van leeuwen, slangen en roofvogels. Het mogen duidelijk zijn; Kolo en z’n familie staan niet erg hoog in de voedselketen. Komt de familie ongeschonden het jaar door?

meerkats1

‘It’s amaaaaaazing!’
Vaak vermelden natuurfilms trots dat de beelden of het geluid met nieuwe, baanbrekende technieken zijn verzameld. Nog vaker lijkt dat tevens hun enige prestatie. Ook tijdens het filmen van The Meerkats, in de Zuid-Afrikaanse woestijn, gebruikten de makers de laatste snufjes. In dit geval is dat erg duidelijk.

De cameraman moet met Kolo meegehuppeld en -gekoprold zijn om al zijn onstuimige activiteiten te kunnen volgen. Ook de beelden uit het gangenstelsel van de stokstaartjes zijn erg bijzonder. Het is alsof je tijdens de koude woestijnnacht tussen ze in ligt. Wanneer de camera een slang door de tunnels volgt terwijl hij op familie Stokstaart jaagt, wordt het familieverhaal ronduit spannend. Zelfs een regenbui levert boeiende plaatjes op.

Dierendrama
The Meerkats is geen typische documentaire. Al het, met engelengeduld verzamelde, filmmateriaal is erg vakkundig tot een avonturenfilm gesmeed. De verschillende verhaallijnen maken het daarom meer dan een registratie van een jaar uit een dierenleven. De muziek en de prettige commentaarstem van Paul Newman maken het plaatje compleet.

Volgens Newman wordt een diertje niet gewoon opgevreten maar bezwijkt het aan zijn verwondingen: "Een paar zorgzame armen, een dapper hart, weg". Dat hij af en toe Amerikaans-pathetisch uit de bocht vliegt, vergeven we hem. Je moet er wel tegen kunnen dat hij gedachten van stokstaartjes kan lezen. Het was een van zijn laatste bijdragen aan de filmlegende voordat hij aan kanker overleed.

Echt niets te klagen over dit project? Jawel! The Meerkats wordt op de dvd-hoes aangeprijsd als nieuw werk van de makers van het kunststukje Earth. Maar meer verband tussen deze twee dan een filmblikkenpoetser en een verdwaalde statiefsjouwer is er niet. Goedkoop.

meerkats2

Conclusie
Een bij vlagen spannend en humoristisch dierenavontuur, knap opgebouwd uit mooie opnamen. Door het geweldige camerawerk lijkt het alsof je je tussen de stokstaartjesfamilie in bevindt en is het lastig om niet met hen mee te leven. Een film die voor jong en oud zeer de moeite waard is.

Extra's
Deze dvd bevat slechts enkele trailers

Film:
gelestergelestergelesterhalfstergrijsster
Extra's: halfstergrijsstergrijsstergrijsstergrijsster

Titel: The Meerkats meerkatsBOL_bestelnu
Genre: Documentaire, Avontuur
Regie: James Honeyborne
Cast: Paul Newman, verteller
Te koop: 20 augustus 2009
Trailer: -

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Shazam! op Blu-ray

  €22,99Shazam! op Blu-ray

 • Tolkien op Blu-ray

  €22,99Tolkien op Blu-ray

 • Missing Link op Blu-ray

  €14,99Missing Link op Blu-ray

 • Alita: Battle Angel op Blu-ray

  €19,99Alita: Battle Angel op Blu-ray

 • Hellboy op Blu-Ray

  €14,99Hellboy op Blu-Ray

 • IT Chapter Two op Blu-ray

  €22,99IT Chapter Two op Blu-ray

UITGELICHT

 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk