Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Salmon Fishing in the Yemen - recensie

Salmon Fishing in the Yemen - recensie

Een even zouteloze film als het water waarin de zalm zou moeten zwemmen.
 
Voor geld is alles te koop, moet een rijke sjeik in Yemen hebben gedacht. Als verwoed visser in zijn buitenverblijf in Schotland heeft hij het wilde idee opgevat om grote aantallen zalm naar zijn eigen land te laten brengen om zo ook daar te kunnen vissen. Een krankzinnig plan of een grootse visie?
 
Sleur
Alfred Jones (Ewan McGregor) krijgt als een wat saaie overheidsmedewerker visserij de opdracht om dit samen met Harriet (Emily Blunt), de assistente van de sjeik, te realiseren.  Alfred lijkt niet alleen in zijn werk vast te zitten in een sleur, maar ook in zijn huwelijk. Harriet twijfelt op haar beurt ook aan de keuzes die ze in de liefde en in haar leven heeft gemaakt. Als de band die ze samen krijgen tijdens het project verder begint te gaan dan alleen maar zakelijk, zet dat beiden aan het denken over wat ze nou eigenlijk met hun leven willen doen. Als metafoor zou je kunnen zeggen: net als de zalm bij paringstijd tegen de stroom in.Overdrijving
Salmon Fishing in the Yemen is gebaseerd op de debuutroman van Paul Torday uit 2006.  Het boek is een mix van drama, romantiek en politiek. Deze laatste component zit wel in de film, maar op een zeer oppervlakkige manier. Kristin Scott Thomas speelt de perswoordvoerdster van de minister-president die tegenover een stroom aan negatief nieuws over Britse troepen in Afghanistan wat positief nieuws moet zetten. En wat is er dan mooier dan een door Engeland gesteund visproject? Scott Thomas speelt deze rol met verve door veel humor en overdrijving te gebruiken.  Ondanks dit spelplezier neemt helaas de geloofwaardigheid snel af. Zo communiceert ze via de chat met ministers met wel zeer flauwe vraag- en antwoordspelletjes.

Zwart gat
Het zwakke van de film is dat het kraak noch smaak heeft. Het zou in essentie genoeg stof bieden voor een venijnige politieke satire, maar wordt dat nergens. De verwikkelingen in het Midden-Oosten of het verbloemen van de fouten van de eigen regering worden nergens op de hak genomen. Wat soms satirisch is bedoeld, valt compleet in een zwart gat. En voor een drama mist het spanning en een dramatische opbouw.  Dan blijft nog over een romantische komedie, waar de film het duidelijkst naar toe werkt. Helaas is Salmon Fishing  binnen dit genre ook geen sterk voorbeeld. De romantische klik wordt nergens echt voelbaar, de chemie ontbreekt en de humor is vaak pijnlijk. Alleen Kristin Scott Thomas weet in haar rol door het overdrevene af en toe leuk uit de hoek te komen.Romantisch genre
De van oorsprong Zweedse regisseur Lasse Hallström werkt inmiddels al vele jaren in Hollywood. Hij brak in 1985 door met de jeugdfilm My Life as a Dog. In 1993, inmiddels twee jaar werkzaam in Amerika, regisseerde hij What’s Eating Gilbert Grape, inmiddels een klassieker met Johnny Depp en een jonge Leonardo DiCaprio. Later scoorde hij vooral hits met romantische films als Chocolat (2000) en Dear John (2010).  Helaas lijkt het met zijn nieuwe film er niet op dat hij zich goed meester van het genre heeft gemaakt.  Ook het voorspelbaar gebruik van muziek en het vreemde gebruik van split-screens komt de film niet echt ten goede. Ewan McGregor heeft de laatste jaren een aantal sterke rollen neergezet (Perfect Sense, The Ghost Writer), maar speelt hier een vlak karakter. Emily Blunt liet in The Devil Wears Prada zien over een feilloos komisch talent te beschikken, maar ook dat komt er hier niet echt goed uit. Alleen de beelden zijn aardig om te zien. Overigens is de film gedraaid in Marokko in plaats van Yemen, omdat daar de politieke situatie te instabiel was, wat wrang is als je kijkt naar de bedreigingen die de sjeik in de film over zich heen krijgt.

Conclusie
Salmon Fishing in the Yemen is in aanzet een aardig gegeven, maar strandt vervolgens in een matige uitwerking. Alle scherpe kantjes zijn  zorgvuldig weggehaald, waardoor er een smaakloos maaltje overblijft. Een aardige rol van Scott Thomas en wat mooie beelden verbloemen niet dat de film na het kijken meteen vergeten kan worden.

Regisseur:

Lasse Hallström

Cast:

Emily Blunt
Ewan McGregor
Kristin Scott Thomas

Genre:

Drama

Releasedatum:

3 mei 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  112 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap