Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Columns
Peter: James Cameron is een saaie lul

Peter: James Cameron is een saaie lul

James Cameron, een visionair met een beperkte visie?
Peter de JongePeter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit 's avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd The Shining al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.

James Cameron is een saaie lul. De regisseur van films als The Terminator, Aliens, Titanic en Avatar heeft te kennen gegeven alleen nog maar te gaan werken aan vervolgen op Avatar en documentaires. Vindt hij wel genoeg namelijk, alles wat hij wil zeggen over de wereld kan hij kwijt in zijn Avatar films en mocht er net iets buitenvallen, dan zal hij daar een documentaire aan wijden. Opvallend nieuws, aangezien James Cameron bekend staat als visionair die vernieuwing niet schuwt en nu eigenlijk gewoon aangeeft op standje automatische piloot films te gaan maken. Ik zie al voor mij hoe hij een paar 'boosmakertjes' leest in de krant terwijl hij op de WC zit en vervolgens aantekeningen maakt voor Avatar 2 op een paar velletjes wc-papier; “Dit is stom, dat is fout, zo zou het moeten”. Wereldverbeteraar Cameron staat klaar om jou te vertellen waar jij je zorgen om moet maken, dit alles verpakt in een 3D-snoepje met de nodige explosies, zodat de sukkelige bioscoopbezoeker denkt dat hij naar entertainment zit te kijken, maar ondertussen door papa Cameron wordt opgevoed. We moeten meer voor het milieu doen, nadenken over de economische crisis, ervoor zorgen dat de samenleving niet individualiseert en zo kan die ouwe baas nog wel meer thema’s proppen in zijn Avatar films. Saai!

James Cameron

Als je naar Cameron’s oeuvre kijkt, dan is dit in wezen geen nieuwe richting die hij opslaat. Cameron maakt vooral science-fiction films en documentaires van verschillende (onderwater)expedities. Toch is er een zekere diversiteit te bekennen in zijn werk en heeft hij zich nog maar één keer laten verleiden tot het maken van een sequel met de film Terminator (Aliens is uiteraard ook een sequel, maar hierbij regisseerde hij niet het eerste deel). Blijkbaar heeft Cameron perfectie bereikt met Avatar en daarom besloten zich alleen nog maar daarop te concentreren. Leuk voor hem, maar nogal saai voor ons. Want alhoewel film zeker gebruikt kan worden om ons iets bij te brengen, op de eerste plaats is het entertainment. Bovendien, hoeveel mensen zitten er te wachten op nog drie delen in Smurfenland? Het eens zo gewaagde project lijkt hiermee een stuk minder gewaagd te worden en de ‘vernieuwende’ James Cameron een stuk minder vernieuwend.

James CameronCameron is een visionair met een beperkte visie. De man die geprezen wordt om zijn grootse, risicovolle en vernieuwende projecten blijkt vooral een avonturier die een medium heeft gevonden om op zijn manier de wereld te verbeteren. Entertainment staat niet op de eerste plaats, maar vooral het overbrengen van zijn visie op onze samenleving. Grootste teleurstelling van dit nieuws is dat Cameron niet langer films als The Terminator, Aliens en Titanic zal gaan maken en de Avatar vervolgen lijken daardoor gedoemd tot niets minder dan een uitlaatklep voor deze regisseur.

Aan de andere kant, misschien is dit gewoon alles wat Cameron in zijn mars heeft en beschikt de man over genoeg zelfkennis om dit zelf te realiseren. Meer van hem vragen zou ook weer zijn negatieve effecten kunnen hebben en wie weet was Avatar maar een opwarmertje en laat Cameron met de vervolgen een kant van hem zien die we niet eerder gezien hebben. Dat we hier nog een tijdje op moeten wachten staat vast, aangezien Avatar 2 hoogstwaarschijnlijk pas in 2015 zijn première zal hebben. Of Cameron er tegen die tijd nog steeds zo over denkt is ook nog maar de vraag, hopelijk heeft hij tegen die tijd besloten of hij voor entertainment gaat of toch voor infotainment.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap