Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
The Raven - recensie

The Raven - recensie

Gefantaseerde invulling van de laatste dagen van de negentiende-eeuwse griezelauteur Edgar Allan Poe in deze kruising tussen Silence of the Lambs en The Keystone Cops.

Er zijn geslaagde (House of Usher, 1960) en minder geslaagde (The Pit and the Pendulum, 2009) verfilmingen van de macabere verhalen van Edgar Allan Poe. Het idee achter The Raven van de Australische regisseur James McTeigue is sterk en veelbelovend, maar in hoever slaagt hij erin de essentie van Poe te verfilmen?

Gruwelverhalen
Baltimore, 1849. In de laatste dagen van zijn leven jaagt Edgar Allan Poe (John Cusack) samen met de politie op een gek die gruwelijke moorden pleegt. De moorden lijken geïnspireerd te zijn op Poe's donkerste verhalen zoals Murders in the Rue Morgue en The Pit and the Pendulum. De jonge detective Emmett Fields (Luke Evans) werkt samen met Poe om deze kwaadaardige geest te doorgronden, want de moordenaar is kennelijk van plan elk van Poe’s gruwelverhalen werkelijkheid te laten worden. Dit dodelijke kat- en muis spel escaleert wanneer Poe erachter komt dat zijn geliefde Emily (Alice Eve) het volgende doelwit is.Baltimore werd Boedapest
Edgar Allan Poe (1809-1849) was een Amerikaanse literaire gigant. Zijn korte verhalen waren angstaanjagend en razend populair (Fall of the House of Usher, Premature Burial). Zijn bekendste werk was het gotische gedicht The Raven. Hij werd verslaafd aan gokken, drank en opium en raakte aan lager wal. Er is weinig bekend over zijn laatste dagen, behalve dat hij in oktober 1849 in verwarde staat in een park in Baltimore gevonden werd. Het idee van deze verfilming was om vanaf dat punt terug in de tijd te gaan en een spannende thriller van zijn laatste dagen te maken. De Australische regisseur James McTeigue werd aan de hand van zijn imponerende debuut V voor Vendetta (2005) gestrikt, terwijl zijn tweede film Ninja Assassin (2007) een faliekante mislukking was. De acteur John Cusack heeft veel affiniteit met Poe en nam de hoofdrol voor zijn rekening. Cusack heeft sterke rollen gespeeld in onder meer High Fidelity (2000) en Being John Malkovitch (1999), maar heeft ook in draken als America’ Sweethearts (2001) gespeeld. Zeperds zijn dus zowel voor de hoofdrolspeler als de regisseur geen onbekend fenomeen. In The Raven is nauwkeurig aandacht besteed aan sfeer en locaties. Baltimore van 1849 bestaat niet meer en de filmers zochten hun heil in Europa. Een stad die precies de juiste attributen van het negentiende-eeuwse Baltimore heeft is de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar een groot deel van deze film gedraaid werd.
 
Lamlendig script
In Baltimore aan de Donau treffen wij veel mist, natte straatklinkers en ongure figuren te paard, galopperend door de nacht. Er is veel gejank, gehamer, geschreeuw en weinig wol en veel bloed met diepe snijwonden. Er is veel van dat alles, maar waar er een fundamenteel gebrek aan is in dit lamlendige script zijn geloofwaardige personages en echt drama. De twee scenaristen zijn van de school van: gooi genoeg stront tegen de muur en er zal altijd wat blijven plakken. Zo heeft Cusack om onbekende redenen een wasbeer als huisdier. Eén van de twee scenaristen heeft de achternaam Shakespeare wat een grotesk toeval genoemd mag worden. De acteerprestaties zijn niet slecht, maar met competentie en voldoendes ontstaat geen synergie en geen magische filmmomenten. Scènes bedoeld om te shockeren werken eerder op de lachspieren en de wanhoop van Cusack overtuigt niet. Hij zei in een interview dat hij de essentie van Edgar Allan Poe te pakken had, maar dit is een klassiek geval van een wens die de vader van een gedachte is.Transitie
Dankzij films als The Silence of the Lambs en Seven weten we waar het wat seriemoordenaars betreft in films om draait. Afgehakte ledematen, emmers bloed en sadistische spelletjes leiden tegenwoordig eerder tot gapen dan gillen. Poe’s klassieke verhalen overleven op deze manier de transitie naar film niet. Misschien had de zwartgallige humor en gotische stijl van een Tim Burton geholpen, hij weet raad met negentiende-eeuwse korte verhalen (Sleepy Hollow, 1999). En geen betere verwarde alcoholist dan Nicholas Cage. The Raven vliegt weliswaar alle kanten op, maar is braaf en voorspelbaar. Een wonderlijke stijlbreuk doet zich voor wanneer we bij de aftiteling plotseling getrakteerd worden op hightech grafische kunst. Prachtig, maar helaas evenmin op zijn plaats in een kostuumfilm als een zakkenroller in een naturistenpark.
 
Conclusie:
In The Raven is een bijzonder sterk idee slecht uitgewerkt: er is te veel aandacht voor vorm en er zijn te veel overbekende horror clichés. Wij blijven achter met bloederige, maar lege handen. Twee sterren voor de mist en het lantaarnlicht op de straatklinkers in Boedapest.

Regisseur:

James McTeigue

Cast:

John Cusack
Luke Evans

Genre:

Thriller

Releasedatum:

21 juni 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  110 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...