Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Madagascar 3: Europe’s Most Wanted - recensie

Madagascar 3: Europe’s Most Wanted - recensie

“Wait, this isn’t New York!” schreeuwt Melman terwijl de bekende groep dieren naar de kust van Monte Carlo staart. Tijd voor een nieuw avontuur.
 
Alex de leeuw (Ben Stiller), Marty de zebra (Chris Rock), Melman de giraffe (David Schwimmer) en Gloria het nijlpaard (Jada Pinkett Smith) zijn eigenlijk altijd ontevreden met hun huidige verblijfplaats. Al eerder ontsnapten ze in Madagascar uit de dierentuin en in Madagascar 2: Escape 2 Africa van het eiland Madagascar. Waar ze aan het einde van het tweede deel nog redelijk tevreden leken met hun bestaan in Afrika, hebben ze aan het begin van Europe’s Most Wanted besloten om toch weer terug te gaan richting de Big Apple.  Wanneer de pinguïns naar Monte Carlo zijn vertrokken, besluit de groep om hen op te halen zodat ze samen richting het Amerikaanse continent kunnen vliegen.
 
Nieuwe aanwinsten
Eenmaal in Europa loopt hun plan echter al snel in het honderd. Dierenpolitieagente Dubois (Frances McDormand), die verdacht veel dierlijke gedragskenmerken vertoont, komt hen op het spoor waardoor ze moeten vluchten. Tijdens hun poging uit de klauwen van hun achtervolgers te blijven komen de dieren onverwachts circus Zaragoza tegen. Hier ontmoeten ze Gia de Jaguar (Jessica Chastain), Stefano de zeeleeuw (Martin Short) en de meest interessante nieuwkomer: Vitaly de Russische tijger (Bryan Cranston). Deze uit de kluiten gewassen kat was ooit de ster van het circus, maar heeft zijn zelfvertrouwen verloren na een tragisch ongeluk met een minuscule brandende hoepel. Zijn queeste om zijn oude zelf weer terug te winnen is één van de meest interessante aspecten van de film en sluit mooi aan bij de manier waarop Alex en de rest zichzelf bij het circus leren kennen. Al met al presenteren Madagascar-veteranen Eric Darnell (Antz) en Tom McGrath (Megamind) samen met Conrad Vernon (Shrek 2, Monsters vs Aliens) genoeg nieuwe elementen om een nieuw deel mee te vullen.
 


Europese civilisatie
Samen met de nieuwe karakters betreden de bekende dieren een doldwaas avontuur door Europa. Groot voordeel van de verandering in setting is de kleurrijke diversheid van Europa waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt. De tropische wouden van Madagascar en de dorre savannes van Afrika hebben plaats gemaakt voor de aanwezigheid van menselijke cultuur. Dit heeft de makers een geheel nieuw palet gegeven om mee te werken. Wat minder is de bijkomende bedenkelijke selectie aan moderne popmuziek. Daarnaast belooft een grotere nadruk op actie, in combinatie met schaamteloze productplacement (een karakter zegt op een gegeven moment letterlijk: “Was that the sound of my HP printer?”) niet veel goeds voor deze sequel. Toch hebben de makers op enkele belangrijke punten verbeteringen weten door te voeren.
 
Go Back to the Zoo
Tot nu toe heeft de Madagascar-franchise altijd een vrij dubieuze ethische inhoud gehad. In zowel het eerste als tweede deel wordt duidelijk dat het gezelschap liever terug wil keren naar de dierentuin dan dat het in de wildernis blijft. Aan het begin van Europe’s Most Wanted willen ze ook niets liever dan weer terug naar hun gekooide leventje. Echter, de dieren leren in deze film zichzelf beter kennen en komen erachter dat er meer is dan hun semi-showbizzbestaan. Verder zijn de dieren in het circus niet meer afhankelijk van mensen. Met eigen geld (niet geheel legaal verkregen) kopen ze de onderneming op om een menselijke business om te zetten in een dierlijk succes. De beslissing om te breken met het pro-dierentuin sentiment is een gewaagde en zorgt voor een interessant commentaar op de serie.
 


Vervolgen
Dit gegeven verhult echter enkele mindere elementen niet. Veel van de keuzes die gemaakt zijn lijken een simpel product van sequelisering. Dit staat recht tegenover de manier waarop Pixar met haar Toy Story-franchise is omgegaan. De eerste film kreeg twee sequels waarin een duidelijke thematische leidraad te vinden was. Hierin stond de groei van speelgoedbezitter Andy voorop. De vervolgen van Madagascar voelen daarentegen aan als gemakkelijk scoren (een deeltje in Afrika, een deeltje in Europa) en missen de gelaagde thematiek die Pixar-films zo leeftijdsuniverseel maakt. Helaas lijkt het nieuwe deel hier geen verandering in te gaan brengen.
 
Conclusie
Europe’s Most Wanted is kleurrijker, grappiger en kent leukere nieuwe personages dan Escape 2 Africa. Helaas is er onnodig veel actie, een weinig origineel verhaal en dubieus gebruik van muziek toegevoegd. De vraag blijft echter wat het nut is van een vervolg waarin de bekende dieren wederom een onbekende locatie aandoen in hun poging de dierentuin te bereiken. Hoewel Europe’s Most Wanted amusant kan zijn voor jong en oud, valt te hopen dat nieuwe franchises wat originelere sequels opleveren.

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  93 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...