Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 Woody Allen films

Top 10 Woody Allen films

Woody Allen (1935) is een eeuwig zeurende cineast die steevast met een kleine crew nog kleinere producties maakt. Nu zijn nieuwe film To Rome With Love in augustus in première gaat, en zijn vorige film Midnight In Paris werd beloond met een Oscar voor beste screenplay, lijkt het interessant om te beschouwen welke films tot Allen's beste werk behoren.

10 - Bananas (1971)
Bananas is technisch gezien Allen's derde speelfilm. In zijn vroege periode maakte Allen surrealistische films met flauwe en droge humor. In Bananas is Allen nog niet verworden tot de pessimist zoals het merendeel van het publiek hem kent, maar vuurt hij de ene na de andere humoristische toespeling af op revoluties, dictaturen en natuurlijk, vrouwen. Bananas is een luchtige komedie waarin Allen als rasechte Newyorker geleidelijk betrokken raakt bij een staatsgreep in Latijns-Amerika, waar hij belandt nadat zijn ex-vriendin (Louise Lasser) weigert te vertellen waarom hun relatie niet functioneert (typisch Allen).

Bananas

9 - Play It Again, Sam (1972)
Alhoewel Play It Again, Sam werd geregisseerd door Herbert Ross, valt niet te ontkennen dat dit een Woody Allen film is, Allen schreef namelijk het script. Vooral de scènes waarin Allen als het karakter, de filmcriticus Allan, probeert na te gaan waarom zijn leven zo waardeloos is, blijven bij. De chemie tussen Allen en actrice Diane Keaton krijgt hier voor het eerst vorm.

Play It Again, Sam

8 - Interiors (1978)
In deze hommage aan Ingmar Bergman volgen we drie zusters (Diane Keaton, Kristin Griffith en Geraldine Page) die allen op eigenzinnige wijze geen invulling kunnen geven aan hun leven. Dat verergert als hun ouders scheiden. Interiors is een zwarte film, een film waarin Allen grotendeels rechttoe rechtaan humor vermeed. Met deze film toonde Allen aan prima in staat te zijn geloofwaardig drama te regisseren. Overigens is dit de eerste film waarin Allen geen opwachting maakt als acteur.

Interiors

7 - Manhattan (1979)
In Manhattan schetst Allen de naweeën van een ongemakkelijk huwelijk tussen Isaac (Allen) en Jill (Meryl Streep). Jill is van plan om details over hun relatie te publiceren in een roman, Isaac is doodsbenauwd dat het grote publiek meer te weten komt over zijn seksleven. Ondertussen zoekt Isaac zijn heil bij een tiener alvorens hij 'vreemdgaat' met Mary (Keaton) en de wisselwerking tussen Allen en Keaton tot een hoogtepunt komt.

Manhattan

6. - Love And Death (1975)
Een verre neef en een idioot (Woody Allen) pogen in het negentiende-eeuwse door de Fransen bezette deel van Rusland de dictator Napoleon te vermoorden. Deze uitgangspositie leidt tot onzinnige dialogen waarin Allen aantoont niet alleen kennis van film te hebben maar tevens een vermaard literatuurcriticus te zijn. Met wederom Keaton aan zijn zijde ontaard de film in flauwe oraties en intieme onthullingen. Vooral het eigentijdse woordgebruik van Allen roept vreemde associaties op.

Love And Death

5 -  Matchpoint (2005)
De getalenteerde tennisleraar Chris (Jonathan Rhys Meyers) reist af naar het Oud Zuid van Londen om daar de bevoorrechte Tom les te geven. De ogenschijnlijk stoïcijnse Chris houdt er een huwelijk aan over met Chloe (Emily Mortimer) alvorens hij een heimelijke relatie begint met Nola (Scarlett Johansson). Matchpoint is een intrige, zoals we dat van de grootmeester Robert Altman kennen. Allen laat Rhys Meyers en Mortimer schitteren in een verhaal dat akelig eindigt.

Matchpoint

4 - Bullets Over Broadway (1994)
Uitstekend gecaste film waarin de duidelijk gemankeerde theaterschrijver David (John Cusack) op zoek is naar eeuwige roem en hiervoor de fenomenaal acterende Diane Wiest (Helen) benadert die in haar nadagen wellicht nog wat voor David zou kunnen betekenen. David's theaterstuk wordt echter gefinancierd door de New Yorkse maffia, waardoor Olive (Jennifer Tilly), het gangsterliefje tot ongenoegen van David een rol in het theaterstuk krijgt.

Bullets Over Broadway

3 - Midnight In Paris (2011)
Voor liefhebbers van Parijs is deze film werkelijk waar een perfecte ode aan de stad. Tegelijkertijd behoort Midnight In Paris tot één van Allen's klassiekers en won hij hiermee terecht zijn vierde (!) Oscar. Owen Wilson speelt als de nostalgische Gil een echte "Woody Allen" die zich al wandelend en filosoferend ineens bevind in het 'historische' Parijs. In deze film komen nogal wat karakters voor, en Allen slaagde er, mede dankzij zijn vertrouwen in zijn crew, in om ze allemaal te laten stralen op het witte doek.

Midnight In Paris

2 -  Hannah And Her Sisters (1986)
Met acteerhoogtepunten van de dames Diane Wiest (ze won hier een Oscar voor), Mia Farrow en Barbara Hershey, is Hannah And Her Sisters waarschijnlijk de meest geperfectioneerde naargeestige film die Allen ooit heeft gemaakt. Met ongemakkelijke verhoudingen tussen Hershey en Elliot (een uitstekende acteerprestatie van Michael Caine die tevens werd beloond met een Oscar) en gekibbel tussen de zusters, zou er eigenlijk weinig te lachen vallen. Allen beeldt de ernst van het leven uit; het leven gaat gepaard met depressies, die in Allen's geval vaak voortkomen uit zijn hypochondrie.

Hannah And Her Sisters

1 - Annie Hall (1977)
Deze film lijkt onbetwist Allen's bekendste en meest geslaagde film te zijn. De chemie tussen Keaton en Allen bereikt in deze film meerdere hoogtepunten. Allen laat op ongeëvenaarde wijze zien hoe het stel eerst tot elkaar komt, alvorens ze hun relatie verbreken. Uiteraard is deze film memorabel vanwege het breaking the fourth wall. In de scène waarin Allen en Keaton in de rij staan bij de bioscoop, kan Allen het niet laten het (bioscoop)publiek aan te spreken en zijn gal te spuwen over de persoon die voor hem in de rij staat.

Annie Hall

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

UITGELICHT

 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...