Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
De film top 10 van Matthijs van der Veer

De film top 10 van Matthijs van der Veer

MovieScene vroeg redacteur Matthijs van der Veer om zijn film top 10 samen te stellen. Dit is de lijst:

De bijna onmogelijk opgave om een top 10 films op te stellen heeft geresulteerd in deze lijst. De volgorde is eigenlijk arbitrair en ik heb met pijn in mijn hart een hoop films geen plekje kunnen geven. Uiteindelijk hebben de werken die de lijst wel hebben gehaald in ieder geval veel indruk op mij gemaakt en ik zou ze iedereen aanraden om te gaan kijken.

10 - Blade Runner
Op nummer 10 staat Ridley Scotts sciencefictionfilm Blade Runner. Harrison Ford speelt hierin Deckard, een gepensioneerde politieagent die in 2019 de taak krijgt om vier replicanten het zwijgen op te leggen. Het verschil tussen mens en machine, en vooral het langzaam verdwijnen hiervan, is een centraal thema in de film. Dit alles speelt zich af tegen de regenachtige straten van Los Angeles. De noir-invloeden zijn helder en de briljante soundtrack versterkt de bedompte sfeer van Scotts toekomstbeeld. De uitschieter in een lange reeks succesvolle verfilmingen van het werk van Philip K. Dick. 
9 - Zodiac
David Fincher, tweemaal genomineerd voor een Oscar voor beste regie, heeft veel films gemaakt die door critici en publiek hoog aangeschreven worden. Se7en, Fight Club en recent The Social Network zijn pareltjes binnen de cinema van de afgelopen twee decennia. Toch ben ik van mening dat zijn beste film het in 2007 uitgekomen Zodiac moet zijn. Deze op waarheid gebaseerde misdaadfilm laat zien hoe San Francisco wordt opgeschrikt door de daden van een seriemoordenaar. Naarmate de film vordert komt echter steeds meer de zoektocht van cartoonist Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) naar het oplossen van de zaak centraal te staan. Dit zorgt voor een intrigerend portret van een geobsedeerd persoon dat stilistisch ook nog eens prachtig in elkaar zit.  
8 - Ladri di Biciclette
Deze neorealistische Italiaanse film schept een beeld van de armoede die indertijd in Rome actueel was. Daarnaast is het ook een enorm intieme film waarbij de toeschouwer betrokken wordt bij de tragische tocht van een werkeloze man die zijn gestolen fiets probeert terug te vinden in de straten van de Italiaanse hoofdstad. Zijn jonge zoontje helpt hem met zoeken en ziet zijn vader door diepe dalen gaan. Ladri di Biciclette is klein, somber, bescheiden, hartverwarmend, maar bovenal een must-see voor elke filmliefhebber.
 7 - Apocalypse Now
Joseph Conrads Heart of Darkness is al vaak in verschillende media vertaald. Toch blijft Francis Ford Coppola’s interpretatie uit 1979 de meest interessante. De Congolese jungle werd ingeruild voor Vietnam tijdens de Vietnamoorlog. Ondanks dit bleef de centrale thematische lijn behouden, de oorlogssituatie bleek net zo effectief om de duistere kant van de mensheid te verkennen. Verder is de film een visueel spektakel  en zijn veel scènes de filmgeschiedenis ingegaan als klassiekers. Coppola is er gelukkig niet voor teruggedeinsd om de opgeroepen existentiële vragen niet van antwoorden te voorzien.  
6 - Lost in Translation
In deze film van Sofia Coppola zijn Bob (Bill Murray) en Charlotte (Scarlett Johansson) verloren in een vreemde stad. Bob is naar Tokyo afgereisd om deel te nemen aan opnames voor reclamespotjes voor een merk Whiskey. Charlotte is met haar vriend richting de Japanse hoofdstad gereisd die hier als fotograaf een opdracht heeft gekregen. Beiden zijn op een punt in hun leven aangekomen waar de weg vooruit moeilijk zichtbaar is geworden. Ze komen erachter dat ze soms de mensen die ze niet kunnen verstaan beter begrijpen dan hun eigen naasten. De prachtige prestaties van beide hoofdrolspelers dragen bij aan een mooi portret over het lege gevoel wat het leven af en toe met zich meebrengt. 
5 - Dog Day Afternoon
Waar het in eerste instantie bij deze film van Sidney Lumet lijkt te gaan om een doorsnee Heist-film, slaat de sfeer al snel om. Eén van de drie bankrovers besluit al snel om het op een lopen te zetten en de andere twee, magnifiek gespeeld door Al Pacino en John Cazale, gaan enorm klungelig te werk. De misdaad loopt al snel uit de hand waardoor politie, pers en publiek in groten getale uitrukken. Een waar mediacircus ontpopt zich waarbij de misdadigers langzaamaan de sympathie van de massa voor zich winnen. Zonder teveel kunstjes uit te halen laat Lumet de op waarheid gebaseerde gebeurtenissen voor zich spreken waarbij de interactie tussen de verschillende betrokken partijen centraal staat. 
4 - The King of Comedy
Scorsese heeft veel films gemaakt die universeel worden gezien als klassiekers. Raging Bull, Goodfellas en het later in deze lijst genoemde Taxi Driver vallen in deze categorie. Naar mijn mening is The King of Comedy echter één van zijn meest over het hoofd geziene films. Vaste gast Robert de Niro steekt zich in deze film in het pak van Rupert Pupkin, een geobsedeerde fan die gelooft dat zijn doorbraak nabij is wanneer hij Jerry Langford (Jerry Lewis) ontmoet heeft. Het is een fantastisch verfilmd verhaal over een man die kiest voor één moment van (morbide) glorie in plaats van een lang onbewogen leven: “Better to be king for a night than schmuck for a lifetime.”

 


3 - Adaptation
Adaptation is een opmerkelijke film. Halverwege de jaren ’90 kreeg Charlie Kaufman de opdracht om het boek The Orchid Thief in een screenplay te vertalen. Toen hij tegen een writer’s block aanliep besloot hij om een script te creëeren over deze problematische situatie. In de film komt dan op een gegeven moment ook het punt dat hij erachter komt dat hij zichzelf in het script geschreven heeft, een hoogtepunt van dit komisch drama. Nicholas Cage speelt hierin een dubbelrol die terugkeert in de structuur van de film. Het eerste deel van de film lijkt namelijk geschreven te zijn door zijn eerste karakter: de op literaire kwaliteit gerichte Charlie Kaufman. De tweede helft lijkt daarentegen voort te komen uit de sensatieschrijvende broer Donald Kaufman. Hier ontstaat een mooi contrast tussen sensatie-cinema en arthouse invloeden. Eén van de meest ingenieuze komedies!  
2 - Taxi Driver
Dit is de tweede samenwerking tussen Martin Scorsese en Robert de Niro in deze lijst. In Taxi Driver speelt hij Travis Bickle, een - zoals de titel al verraadt - taxichauffeur. Deze Vietnam veteraan krijgt tijdens één van zijn nachtelijke ritjes de 12-jarige prostitué Iris (Jodie Foster) in zijn wagen. Wanneer hij op de hoogte geraakt van haar situatie besluit hij om er alles aan te doen haar hier uit te krijgen. De cinematografie enhet gebruik van locaties en muziek zorgen voor een diepe karakterstudie. Een film over keuzes, het lot, geweld, leven, dood en verlossing. De bedompte straten van New York blijken het perfecte canvas voor een dergelijk verhaal. Taxi Driver is een film die lang rond blijft spoken in het bewustzijn.  
1 - 2001: A Space Odyssey
Meester der cinema Stanley Kubrick zette met 2001 een stap in het sciencefiction genre. De film heeft een enorme impact gehad op zowel het genre als op film in het algemeen. Het modellenwerk kan zich naar mijn mening nog steeds gemakkelijk meten met de CGI- extravaganzas die de bioscopen tegenwoordig vullen. De verontrustende relatie tussen Dave en Hal 9000 komt samen in een climactische scène waarin de rollen omgedraaid lijken. Een bijzondere slotscène biedt stof voor discussie en interpretatie. 2001 is een waar meesterwerk en wat mij betreft Kubricks beste film. De film maakte daarnaast voor mij duidelijk waar cinema tot in staat is. 2001 staat op nummer 1 omdat hij mij onderdompelde in de unieke ervaring die alleen film kan bieden.

2001: A Space Odyssey

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap