Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Columns
Peter: Acteurs die niet moeten acteren

Peter: Acteurs die niet moeten acteren

Wat hebben Ben Affleck, Arnold Schwarzenegger, Clint Eastwood en de dochter van Angelina Jolie en Brad Pitt met elkaar gemeen? Als het aan mij lag, zouden ze niet (meer) acteren.

Peter de JongePeter de Jonge plunderde op jonge leeftijd wekelijks de videotheek leeg en kwam thuis met de meest slechte actiefilms, uitgekozen met goedkeuring van zijn vader. Diezelfde vader viel ooit ‘s avonds op de bank in slaap, waardoor Peter op negenjarige leeftijd The Shining al te zien kreeg. Sindsdien is zijn filmsmaak, naar eigen zeggen, sterk verbeterd.
Over de acteerkwaliteiten van Ben Affleck ben ik niet enorm te spreken. Wanneer je meest noemenswaardige acteerprestatie te zien is in een scène van Smokin’ Aces waarin je voor dood speelt, dan is er iets goed mis. Maar goed, een zekere film genaamd Good Will Hunting lanceerde zijn acteercarrière en sindsdien hebben we zo nu en dan het ongenoegen om hem in een film te zien. Mijn mening over Affleck sloeg een paar jaar geleden echter om toen bleek dat hij wel degelijk iets in zijn mars heeft. Niet op acteergebied, maar als regisseur. De film Gone Baby Gone die in 2008 uitkwam, was een zeer aangename verrassing en groot was mijn verbazing toen bleek dat Ben Affleck deze film geregisseerd heeft. Nog fascinerender was het om te zien dat de broer van Ben, Casey Affleck, erin speelde en die blijkbaar alle acteergenen heeft opgeëist. Twee jaar later konden we opnieuw een film van Ben Affleck zien, The Town, die weer vakkundig in elkaar steekt, maar waarin Ben helaas zelf de hoofdrol speelt. Binnenkort komt Ben’s nieuwste uit, Argo, waarin hij wederom de fout heeft gemaakt om zichzelf de hoofdrol te gunnen. Nu wil ik die film niet al beoordelen op basis van de trailer, maar ik zie Ben Affleck liever de regie van films doen en als er zo nodig een Affleck in de film moet zitten, dan moet hij zijn broer Casey (die wel kan acteren) even een belletje geven. Dat niet iedereen zo over hem denkt, blijkt wel uit het feit dat Ben Affleck binnenkort te zien is in een film van de briljante regisseur Terrence Malick. Heeft hij iets in Ben Affleck gezien dat ik gemist heb?

De volgende acteur die de handdoek in de ring mag gooien, is de Terminator (of was het de Governator?) himself, Arnold Schwarzenegger. Alhoewel hij altijd al heeft aangekondigd terug te komen, kwam het toch als een verrassing toen hij na acht jaar als gouverneur van Californië aankondigde weer in films te willen spelen. Meest recentelijk was hij in The Expendables 2 te zien en dat hij weer volop terug is als actieheld, blijkt wel uit de trailer van The Last Stand. In deze trailer wordt het pijnlijk duidelijk dat Schwarzenegger de jongste niet meer is en alhoewel het script daar op inspeelt, blijft het een gênante vertoning. Schwarzenegger heeft de pensioensleeftijd inmiddels bereikt en bij het zien van de trailer was ik alleen maar aan het hopen dat die arme man zijn heup niet zou breken. Van mij mag Schwarzenegger daarom gaan genieten van zijn pensioen, want op deze manier wordt het wel een hele trieste vertoning.

Over trieste vertoningen gesproken, Clint Eastwood gezien? Wie de Amerikaanse verkiezingen volgt kan het niet ontgaan zijn, de gunslinger kwam opdagen bij de Republikeinse Conventie om daar zijn steun uit te spreken voor presidentskandidaat Mitt Romney. Op zich niet zo gek dat een bekende Hollywoodster zich ergens over uitspreekt, maar zelden was dit zo tenenkrommend. Clint Eastwood mag van mij gerust zolang hij nog kan blijven acteren, zolang hij het maar in films blijft doen. Bij de Republikeinse Conventie kwam hij over als een seniele oude gek, toen hij op ‘jolige’ wijze deed alsof president Obama naast hem zat op een (inmiddels wereldberoemde) lege stoel. De ene grap was nog pijnlijker dan de andere (zie ook de hilarische Daily Show met Jon Stewart) en de zogenaamde kritische vragen klopten van geen kant. Kers op de taart, als je het al zo wil beschrijven, was het uitspreken van de befaamde woorden “make my day”. Ja Clint, hou het maar gewoon lekker bij films.

Tot slot - dan is dat ook weer van mijn hart - de dochter van Angelina Jolie en Brad Pitt. De vierjarige Vivienne om precies te zijn, niet Maddox, Pax, Zahara, Shiloh of Knox (ja, zo heten haar broers en zussen echt). Niets ten koste van haar, maar ik heb niet de behoefte om de kinderen van bekende Hollywoodsterren in films te zien. Wel als ze zich op eigen kracht omhoog weten te werken en daadwerkelijk acteertalent bezitten, maar niet als ze meeliften op het succes van hun vader of moeder. Vivienne heeft zojuist haar allereerste acteerrol gekregen en dat allemaal doordat haar moeder Angelina Jolie de hoofdrol in de film speelt. Will Smith haalde hetzelfde trucje uit met zijn zoon Jaden in The Pursuit of Happyness en ik vind dat persoonlijk nogal schaamteloos. Acteren is een vak dat je met vallen en opstaan leert en juist de lange weg naar succes zorgt ervoor dat je een acteur met karakter wordt. Het meeliften op het succes van pappie en mammie lijkt dan ook meer kwaad dan goed te doen.

Uiteraard is niemand perfect en acteurs al helemaal niet. Ze maken af en toe domme of rare keuzes en dat is de ene keer leuk en de andere keer pijnlijk om te zien. Gelukkig ben ik geen acteur, want het gezeur dat je soms over je heen krijgt, is vaak niet mis. Daarom hou ik het zelf liever bij het bekritiseren, bijvoorbeeld dat deze scène met Bruce Willis uit Die Hard 5 niet om aan te zien is.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap