Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 film quotes

Top 10 film quotes

Welke filmuitspraken (quotes) waren zo onvergetelijk dat filmfans wereldwijd ze zullen blijven gebruiken? Een Top 10 film quotes.

10 Casablanca (1942)
"Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine."
Casablanca is net als Gone With The Wind zo een van die films waarvan bijna elke zin onvergetelijk is. Maar de mooiste van allemaal komt van Humphrey Bogart, de absolute ster van deze filmklassieker. In zijn wit maatpak, met een melancholisch pianodeuntje op de achtergrond en zijn handen rond zijn glas gewrongen, zegt hij de legendarische woorden: “Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine.” Hoewel de zin verwijst naar een eeuwenoud filmcliché – de femme fatale die steevast op het foute moment op de foute plaats opduikt – slaagt Bogart erin om de quote te laten overkomen als een emotionele mokerslag.9 - Dr. No (1962)
"Bond, James Bond."
Elke filmfan heeft de woorden al wel een keer in de mond genomen. Toen geheim agent 007 (Sean Connery) zich in 1962 voor het eerst voorstelde als “Bond, James Bond” was een ster van het witte doek – en met hem de grootste filmfranchise aller tijden – geboren. Geen film uit de reeks ging voorbij  zonder de legendarische woorden. Inmiddels zijn we precies 50 jaar later en kijken we nog steeds met evenveel ongeduld uit naar het moment waarop de Britse spion zich voorstelt.8 - Star Wars Episode IV: A New Hope (1977)
"May the Force be with you"
Net als al die andere succesvolle filmreeksen, zit ook deze vol onvergetelijke movie quotes. Bepalen welke de beste of meest memorabele is, is dan ook niet van belang. Maar als we dan toch een keuze moeten maken, wordt het “May the Force be with you”. Niet alleen kan je het zinnetje dagelijks gebruiken wanneer je iemand geluk toewenst, het verwijst bovendien naar een van de interessantste concepten van de film. The Force is een soort levenskracht, iets dat enkel door Jedi’s volledig begrepen en gebruikt kan worden. De oorsprong van The Force is onbekend, we weten enkel dat het bestaat. George Lucas ontleende het concept aan de experimentele film 21-87, waarin The Force letterlijk God wordt genoemd.7 - Sudden Impact (1983)
"Go ahead, make my day."
Hoewel de vierde Dirty Harry-film zeker niet de beste uit de reeks is, bevat het wel één van de meest cynische quotes van Clint Eastwoods atypische politieagent Harry Callahan. Wanneer een misdadiger een vrouw gijzelt, raadt hij de dader aan om haar dood te schieten, zodat hij een reden heeft om hem neer te knallen met zijn gigantische Smith & Wesson. President Ronald Reagan, zelf een gewezen acteur en vriend van Eastwood, gebruikte de woorden later om leden van het Congres af te schrikken toen ze de belastingen wilden verhogen. Elke vorm van belastingverhoging zal ik met mijn vetorecht verbieden, stelde Reagan, “so go ahead, make my day.”6 - Scarface (1983)
"Say ‘hello’ to my little friend!"
Oliver Stone laat in Scarface het leven zien van een Cubaanse migrant, die niet terugdeinst voor huurmoorden, verslaafd is aan drugs en leeft volgens een erecode genaamd kapitalisme. Al Pacino leerde speciaal voor de rol van Tony Montana praten met een Spaans accent en dat leverde tal van kleurrijke quotes op. Scarface is een van de meest geciteerde films aller tijden, mede doordat heel wat rappers de gangsterfilm als een soort van evangelie beschouwen. En hoewel er in de film meer dan 200 keer het woord ‘fuck’ gebruikt wordt, is de meest memorabele quote er net eentje zonder gevloek. “Say ‘hello’ to my little friend” verwijst naar Tony Montana’s reusachtig machinegeweer en is zowel grappig als gewelddadig waardoor het net als de rest van de film aanstekelijk werkt.5 - Gone With The Wind (1939)
"As God is my witness, I’ll never be hungry again!"
AFI riep in 2005 de quote “Frankly, my dear, I don’t give a damn” uit tot beste film quote. Het zinnetje wordt in de film Gone With The Wind door Clark Gable uitgesproken en was in de jaren '30 vooral controversieel door de aanwezigheid van de verwensing “damn” en de kille wijze waarop hij afscheid nam van Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). Maar Scarletts slotwoorden in het eerste deel van de film – “As God is my witness, I’ll never be hungry again” – zijn minstens even memorabel. Bovendien worden ze ondersteund door prachtig beeldwerk, een emotionele soundtrack en een symbolisch gebalde vuist. Scarletts moeder is net gestorven aan buiktyfus en haar vader staat op instorten, maar opgeven is het laatste waar ze aan denkt.4 - Apocalypse Now (1979)
"I love the smell of napalm in the morning."
Apocalypse Now is een meesterwerk van Francis Ford Coppola. De film volgt een soldaat die tijdens de Vietnamoorlog de opdracht krijgt om een op hol geslagen kolonel uit te schakelen. Tijdens zijn reis door de oorlog wordt hij om de haverklap geconfronteerd met krankzinnige taferelen, zinloos geweld en machtsgeile officieren. Eén van die officieren is Bill Kilgore (Robert Duvall), een man die de Viet Cong vermoordt als tussendoortje. Voor hem is de oorlog immers niet meer dan een excuus om te surfen. Tussen de mortierinslagen door en met een ontbloot bovenlichaam neemt hij rustig de tijd om te genieten van de geur van napalm en verkoolde lichamen. Voor hem is het de geur van een overwinning.3 - Taxi Driver (1976)
"You talkin’ to me?"
Martin Scorsese staat bekend als een regisseur die goed met acteurs kan omgaan. Denk maar aan Robert De Niro, Ellen Burstyn, Joe Pesci en Paul Newman die allen een Oscar wonnen in een film van Scorsese. Een reden daarvoor is dat hij zijn acteurs de ruimte laat om te improviseren. En dat is ook in Taxi Driver het geval. Travis Bickle (Robert De Niro) nam plaats voor de camera, toonde zich van zijn meest schizofrene kant en begon tegen zijn spiegelbeeld te mompelen. De geïmproviseerde scène – die gebaseerd is op een fragment uit Reflections In A Golden Eye – ging de filmgeschiedenis in en maakte van Travis Bickle één van de meest iconische personages ooit. 2 - Dr. Strangelove (1964)
"Gentlemen, you can’t fight in here. This is the War Room!"
Stanley Kubricks satirische oorlogsfilm Dr. Strangelove toont hoe volwassen mannen letterlijk ‘oorlogje spelen’. De film zit vol absurde scènes en quotes, maar de meest opvallende is zonder twijfel degene waarin de Amerikaanse president vechten verbiedt in de War Room. Het is voor te stellen dat we met de toekomst van de mensheid spelen en atoombommen naar elkaars hoofd slingeren, maar een handgemeen in de War Room, dat is ongehoord! De quote wordt bovendien gebracht door de niet te evenaren Peter Sellers, de Britse komiek die in de film maar liefst drie rollen vertolkt.1 - The Godfather (1972)
"I’m going to make him an offer he can’t refuse."
The Godfather kwam in 1972 uit, werd meteen een kaskraker en sleepte in totaal vier Oscars in de wacht. De film zit boordevol onvergetelijke scènes en acteerprestaties, met op kop natuurlijk Marlon Brando’s iconische rol als Vito Corleone. In één van de eerste scènes van de film krijgt hij bezoek van een huilende charmezanger die het graag in Hollywood wil maken. Vito maant hem aan niet te panikeren, hij zal de filmproducent immers een aanbod doen dat hij niet kan weigeren. De kijker weet meteen wat Vito bedoelt, want eerder in de film legde zijn zoon Michael de betekenis van het zinnetje al uit aan zijn vriendin: “My father assured him that either his brains or his signature would be on the contract.”

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

UITGELICHT

 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...