Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
2 Days in New York - recensie

2 Days in New York - recensie

Hilarische momenten in 2 Days in New York.

De Frans-Amerikaanse actrice, regisseuse en scenarioschrijfster Julie Delpy is in Nederland vooral bekend van Before Sunrise (1995) en Before Sunset (2004), waarin ze onder de regie van Richard Linklater een romantisch koppel vormde met Ethan Hawke. Delpy heeft nu met 2 Days in New York een vervolg gemaakt op 2 Days in Paris (2007), waarin ze de oude (Franse) wereld opnieuw laat botsen met de nieuwe (Amerikaanse) wereld. Dit maal bezoekt hoofdpersoon Marion (Julie Delpy) niet met haar Amerikaanse vriend  haar familie in Parijs, maar komen haar vader en zus naar New York, waar zij inmiddels met haar zoontje ingetrokken is bij haar nieuwe vriend Mingus (Chris Rock) en zijn dochtertje.


 
Botsing van culturen
In het begin van de film krijgen we in een flash-back te zien hoe fotografe Marion en radiomaker Mingus elkaar ontmoet hebben. Marion verzucht tegenover hem, dat ze nooit meer aan de man zal komen, omdat ze dik en oud is en een baby heeft. Mingus troost haar met de woorden “But at least you‘re French”. Dat ze Franse familie heeft, zal hij aan den lijve ondervinden, wanneer pa, zus en vriend twee dagen op bezoek komen. Alle culturele verschillen en vooroordelen over losbandige Fransen en preutse Amerikanen worden breed uitgemeten in een reeks van over elkaar heen buitelende scènes. Het begint al bij de douane, waar pa (de echte vader van Delpy) stinkende worsten en kazen het land probeert binnen te smokkelen. Zus Rose, gespeeld door medescenariste Alexia Ladneau, vertoont exhibitionistische trekjes en heeft moeite haar kleren aan te houden, terwijl haar vriend (Alex Nahon) in het bijzijn van de kinderen een dealer laat verschijnen voor wat weed. Waar de anderen vooral karikaturale types neerzetten, blijft Chris Rock, die wij kennen als zwarte stand-up comedian, met de mengeling van afkeuring en verbazing op zijn gezicht vooral zichzelf. Bovendien heeft hij tussen alle kluchtige scènes door een aantal solomomenten, waarin hij zijn relatieproblemen op een soms geestige manier bespreekt met zijn vriend Barack Obama in de gedaante van een platte kartonnen pop.

Vrouwelijke Woody Allen
Julie Delpy is naar aanleiding van 2 Days in Paris wel eens vergeleken met Woody Allen die vaak op een knappe manier culturele vooroordelen en menselijke ongemakken op een bijna terloopse manier uitvergroot. Delpy weet soms inderdaad familieverbanden en moeizame relaties op een licht absurdistische manier en hilarisch uit te vergroten, maar vaker laat ze haar personages ontsporen in een kluchtige opeenstapeling van grappig bedoelde maar veelal flauwe grappen en beledigingen over en weer, vooral in de eerste helft van de film. In het tweede gedeelte verdwijnen pa, zus en vriend iets meer naar de achtergrond en krijgen Marion en Mingus en hun verhouding wat meer aandacht. Delpy gaat er beter van spelen, bijvoorbeeld wanneer ze tegenover een buurvrouw een hersentumor voorwendt, een act die gevolgen heeft voor de tentoonstelling waarop haar foto’s gepresenteerd worden en waarop zij haar ziel letterlijk verkoopt. Uiteindelijk komt het allemaal goed,maar met dat happy end wordt ook een intellectueel spel gespeeld, zoals daartoe ook een aanzet wordt gegeven in verwijzingen naar onder meer Apocalypse Now, Wachten op Godot en GodardFeit en fictie
Ook met de werkelijkheid wordt een spel gespeeld. De rol van de vader wordt gespeeld door de echte vader van Delpy. Haar moeder, een Franse actrice, is drie jaar geleden gestorven en komt ter sprake in een poppenspel van Marion voor de kinderen, aan het begin en het eind van de film. July Delpy speelt de rol van Marion in onvervalst Frans, wanneer zij met haar familie praat. De foto’s van Marion zijn weer een verbeelding van en verwijzing naar haar fictieve leven en haar verhouding daarin met Mingus en de kinderen.

Conclusie
In 2 Days in New York kaart Delpy culturele verschillen aan tussen Fransen en Amerikanen in een vaak karikaturale setting die misschien voor Amerikanen werkt maar voor Europeanen al snel gaat vervelen. Deze grappen zijn nu wel uitgemolken en een derde deel heeft echt geen kansen meer, tenzij Julie Delpy de aandacht nog grondiger verlegt naar meer verrassende en geestige verwikkelingen, zoals in het tweede deel van de film gebeurt.

Regisseur:

Julie Delpy

Cast:

Julie Delpy
Chris Rock

Genre:

Komedie

Releasedatum:

20 september 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  91 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap