Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 films met Samuel L. Jackson

Top 10 films met Samuel L. Jackson

Welke rollen van Samuel L. Jackson zijn het meest memorabel? Een prima vraag om te stellen voordat we deze badass weer eens in een film van Quentin Tarantino gaan tegenkomen.

10 - Danny Roman in The Negotiator
Werk en privé liepen nog nooit zo verziekt door elkaar heen als in het leven van Danny Roman. Deze politieonderhandelaar heeft het respect van veel collega’s. Toch maakt hij ook veel vijanden met zijn roekeloze gedrag tijdens het eindigen van gijzelingen. En dan wordt hij plotseling gevonden bij het lijk van zijn collega. Opeens is hij zelf hoofdverdachte, waardoor hij nog maar één uitweg ziet: een gijzeling van de man die wel eens meer van de dood van zijn partner zou kunnen weten. Een geniaal uitgangspunt. En Samuel L. Jackson weet zijn personage overtuigend neer te zetten. Hij weet perfect gestalte te geven aan de angst, de woede, de labiliteit, de kunde, het doorzettingsvermogen en de daadkrachtigheid van zijn personage. Voor Roman krijg je net zoveel respect als ontzag. Bovendien gaat hij ook nog eens een spannende psychologische strijd aan met de door hem gekozen politiehandelaar, gespeeld door Kevin Spacey.

The Negotiator

9 - Neville Flynn in Snakes on a Plane
Een maffiabaas gooit een hele zooi gevaarlijke slangen in een vliegtuig. Door een goedje worden zo ook nog eens minder lief dan dat ze normaal al zijn. Tja, in zo’n uitermate rampzalige situatie is er maar één man op wie je kunt vertrouwen: Samuel L. Jackson. Als Neville Flynn lijkt hij niet eens de enige badass motherfucker op het vliegtuig, want zijn partner is ook bepaald geen zachte jongen. Een slangenfobie komt dan niet zo goed uit. En zo komt het er dus op neer dat Neville de aangewezen man is om met beide benen op de grond te blijven staan en die rotbeesten te lijf te gaan. Eigenlijk is dit gewoon een hele matige B-film, maar er is één reden om te blijven kijken: Samuel L. Jackson. Zijn nuchtere houding en geweldige quotes maken het een heerlijke film.

Neville Flynn in Snakes on a Plane

8 - John Shaft in Shaft
Als film valt Shaft wat tegen, maar Samuel is uiterst genietbaar. ’It’s my duty, to please that booty’, zegt hij als John Shaft. Hij trekt bijna alle aandacht naar zich toe als de coole, kalme en slimme Shaft. Er komt echter nog wat tegenwicht van andere topacteurs zoals Christian Bale en Jeffrey Wright. Zonder die twee had je de film net zo goed Samuel L. Jackson kunnen noemen. Telkens weer zorgt hij voor vermaak. Een hoogtepunt is toch wel de scène waarin hij een basketbal tegen het hoofd van Jeffrey Wright gooit terwijl deze een maaltijdje nuttigt en vanuit zijn raam de buurt in de gaten houdt. De kwade Wright komt naar buiten en gaat met Shaft in discussie. Vervolgens raakt hij licht Shaft aan en ja hoor: mee naar de cel voor het aanvallen van een officier!

John Shaft in Shaft

7 - Coach Ken Carter in Coach Carter
Wie kan nou beter basketbal- en levenslessen geven dan Jackson? Precies, niemand. In een sociaal milieu dat ver onder de middelmaat ligt, is basketbal het enige plezier dat de jongens hebben in hun leven. Nu zijn hun prestaties echter niet om over naar huis te schrijven en daarom wordt Samuel aangesteld. Met coach Carter komt er ouderwetse discipline in de gymzaal. Contracten, keiharde krachttraining en gesloten gymzalen. Maar het resultaat staat als een huis en zijn team wint vaak. Samuel L. Jackson speelt net zo met de kijker als zijn personage met zijn pupillen. Zijn trainingsmethodes zijn behoorlijk orthodox en maken Carter soms wat gesloten en afstandelijk. Langzaam wordt echter zijn visie duidelijk.

Coach Ken Carter in Coach Carter

6 - Abel Turner in Lakeview Terrace
Een interraciaal koppel koopt een nieuw huis en lijkt een mooie, rustige thuishaven te hebben gevonden. Wat zij echter nog niet weten, is dat de buurman Abel niet zo’n makkelijke gozer is. Gelukkig voor ons als kijker wordt die Abel gespeeld door Samuel L. Jackson. Zo worden we getrakteerd op een heerlijk gelaagd personage dat vol zit met wrok, racistische gedachten en problemen. Niet alleen is hij gewoon heel cool, ook weet hij angst in te boezemen en tegelijkertijd het ongelukkige stel op het verkeerde been te zetten met sympathie kwekende schijnacties. Hij is moeilijk te doorgronden en heeft de sterke arm der wet aan zijn kant, aangezien hij zelf werkt bij de politie. Hoe versla je zo’n gast nou?

Abel Turner in Lakeview Terrace

5 - Doyle Gipson in Changing Lanes
Ruimte, dat is wat Doyle wel kan gebruiken voor zijn kinderen in het pand dat hij bekijkt. Helaas krijgt hij geen ruimte van de rechter, waar hij te laat op komt dagen, door een aanrijding die werd veroorzaakt door een advocaat. Die verliet de scene zonder het op een correcte manier af te handelen. Wat volgt is een spiraal van pesterijen, met alle gevolgen van dien. Samuel L. Jackson speelt een persoon die het niet verkeerd voor lijkt te hebben met de wereld. Maar tegelijkertijd is hij een zelfdestructieve en neurotische man, die maar niet zijn hoofd boven water kan houden. Het levert een mooie rol op, waarin duidelijk wordt hoe weinig iemand in deze individualistische, vliegensvlugge maatschappij nog maar nodig heeft om compleet door het lint te gaan. Subliem geacteerd door Jackson.

Doyle Gipson in Changing Lanes

4 - Lazarus in Black Snake Moan
De uiterst gelovige Lazarus ligt in de clinch met zichzelf. Zijn huwelijk is stukgelopen, hij kan zijn vrouw wel schieten en leeft een teruggetrokken bestaan. Maar dan ligt er een gewonde dame op de weg. Lazarus ziet het als zijn roeping om deze gewonde dame te helpen. Als blijkt dat zijn gast een bijzonder lastig verleden meedraagt, probeert hij haar van haar demonen te verlossen. En daarmee ook die van hemzelf. Samuel doet dat bijzonder sterk. Hij weet de oude ziel perfect gestalte te geven en zijn acteerprestatie gaat door merg en been. Tevens is zijn Lazarus een Rhythm and Blues-zanger. Hoe Samuel, in de scènes waarin de gepijnigde ziel bezig is met muziek, gestalte geeft aan zijn personage, is van pure klasse.

Lazarus in Black Snake Moan

3 - Elijah Price in Unbreakable
Elijah voelt zich door zijn ziekte, waardoor zijn botten heel snel breken, al snel buitengesloten. Zijn moeder lokt hem naar buiten met strips, zodat hij zich niet compleet afzondert van de wereld. Maar de toevlucht die hij zoekt in die strips, zorgt voor een ongewone visie op het leven. Als hij Bruce Willis ontmoet, hoopt hij de persoon gevonden te hebben, die zijn theorieën ondersteunt. Samuel L. Jackson zet in Unbreakable de ultieme outcast neer. Medelijden, maar ook afkeer is waar zijn personage op kan rekenen. En niet alleen bij zijn omstanders, ook bij de kijker. Want hij komt aandoenlijk over, maar ook erg angstaanjagend met zijn stalkerstrekjes. Samuel L. Jackson laat je samen met M. Night Shyamalan op geniale wijze gissen wat de overhand krijgt: je medelijden met of je afkeer van Elijah.

Elijah Price in Unbreakable

2 - Jules Winnfield in Pulp Fiction
‘I’m sorry, did I break your concentration’, zegt Jules Winnfield terwijl hij een man, die onderuit ligt op de bank, uit het niets doodschiet. Deze geniale scene waarin Samuel L. Jackson onder andere een Big Kahuna burger uitprobeert, is legendarisch, vol prachtige quote’s . Zijn compleet onnodige en imponerende conversatie die hij met een paar kneusjes heeft, mag tot de meest besproken filmscènes ooit gerekend worden. Samuel zet de gangster Winnfield neer als een enorm coole en tegelijkertijd meedogenloze gozer. Nu wil het feit dat hij in een diep religieuze periode zit in zijn leven. En dat is natuurlijk niet handig als gangster. Toch verliest deze badass motherfucker geen moment zijn stijl. Dat blijkt wel uit zijn uitspraak tijdens een gesprek met een dief die het restaurant overvalt, waar Jules met zijn partner in crime zit: ‘It’s the one that says Bad Motherfucker.’

Jules Winnfield in Pulp Fiction

1 - Ordell Robbie in Jackie Brown
De beste rol die Samuel L. Jackson heeft gespeeld, is die van wapendealer met sikje in Jackie Brown. Zijn Ordell Robie is magnifiek. Hij creëert een meedogenloos, keihard karakter op geweldige wijze met coolheid. Zijn dialogen - of meer spraakwatervallen - zijn geweldig. Elk woord is haast quotewaardig. Bovendien is het samenspel tussen Samuel L. Jackson en Robert De Niro zo heerlijk, dat je de twee prima drie uur met elkaar alleen in een kamer had kunnen filmen. Meest memorabele quote van Ordell: ‘AK-47: the very best there is. When you absolutely, positively got to kill every motherfucker in the room, accept no substitutes.’ En hoe is het mogelijk dat je zo cool kan zijn met een sikje? Wie zou dat nou beter kunnen dan de grootste badass motherfucker uit de geschiedenis, Samuel L. Jackson? Niemand dus!

Ordell Robbie in Jackie Brown

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...