Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Dvd & blu-ray
E.T. The Extra-Terrestrial - blu-ray recensie

E.T. The Extra-Terrestrial - blu-ray recensie

Nog steeds even mooi als de eerste keer dat je hem zag.

De film over menselijk contact met buitenaardse wezens wordt al jaren gezien als Steven Spielbergs meest persoonlijke film. Eigenlijk klopt dit niet. Het is een film over een uiteengevallen gezin die eigenlijk de meest persoonlijke verwezenlijking is die Spielberg op het grote doek heeft gebracht. Close Encounters of the Third Kind (1977), werd lang gezien als een spiegel van de nieuwsgierige filmmaker Spielberg. De nieuwe blu-ray release van E.T.: The Extra Terrestrial zet deze misvatting voor altijd recht.

E.T. was Spielbergs meest persoonlijke film, al geeft hij in de extra's toe dat de misvatting niet geheel onterecht was. Ergens is het ook wel logisch. Spielberg is bij uitstek een regisseur die als een klein kind door een snoepwinkel wandelt en datzelfde kind in zich laat spreken op het gebied van fantasie, science-fiction en avontuur. Zijn visie en zijn lef brachten hem in 1982 bijna alle glorie. Bijna, want E.T. bleek bij de Oscars niet opgewassen tegen een andere kleine vredesstichter, namelijk Gandhi. Toch blijft E.T. een oerklassieker en de film waarvoor Spielberg het meest herinnerd zal worden.

E.T.: The Extra Terrestrial

Vriendschap
De film is nog steeds even sentimenteel als de eerste keer dat je hem zag. Het aandoenlijke verhaal van de jonge en dappere Elliott die een bijzondere vriendschap sluit met het achtergelaten buitenaarse wezentje, die hij liefkozend 'E.T.' noemt (de afkorting voor 'Extra Terrestrial', wat 'buitenaards' betekent). De band die de twee ontwikkelen, gaat veel verder dan alleen een vriendschap. Ze krijgen ook een soort lichamelijke band die ze al hun gevoelens en emoties doet delen. Dit briljante gegeven is iets dat bij het opnieuw kijken de film wederom bijzonder maakt. De manier waarop hun verwantschap wordt opgebouwd, komt steeds subtieler naar voren.

De hilarische en klassieke scène waarin E.T. de koelkast plundert en zich bezat waardoor Elliott ook dronken wordt terwijl hij op school zit, blijft een sublieme mix van humor. Het is tevens een keerpunt in de film. De twee versterken én verzwakken elkaar. Een briljant uitgangspunt die uiteindelijk naar misschien wel de meest beroemde filmclimax uit de geschiedenis werkt. De muziek van John Williams is waarschijnlijk zijn beste score ooit voor een Spielberg film. De score werkt net als de film naar een climax waarin het hoofdthema eindelijk volledig tot uiting komt. Zelden heeft muziek een film zo letterlijk vleugels gegeven. Jammer is wel dat op deze uitgave de aparte muziektrack van de eerdere dvd release ontbreekt.

E.T. The Extra-Terrestrial

Extra's
Goed nieuws voor de puristen is dat de versie op deze nieuwe en uitstekend ogende blu-ray gelijk is aan de originele bioscoopversie. De geweren die op de eerdere dvd-uitgave waren vervangen door walkie-talkies zijn nu weer terug en de (overigens bijzonder geestige) badscène is nu weer verbannen naar de aparte afdeling van deleted scenes, waar er overigens maar twee van zijn. De extra's zijn verder ook veelal gelijk aan de eerdere dvd-releases, op twee features na. Zo is er een nieuw 10-minuten durend interview met Spielberg dat weinig nieuws toevoegt.

Wel interessant is een originele tv-documentaire met unieke beelden van achter de schermen, vergelijkbaar met de documentaire op de eerder verschenen Indiana Jones blu-ray box. Hier krijgen we een unieke blik op de werkwijze van Spielberg. Zijn omgang met de kinderen is werkelijk subliem. Eindelijk kunnen we echt zien wat Spielberg doet om de piepjonge cast tot de prachtige acteerprestaties te brengen die uitendelijk in de film te zien zijn. Ook zijn verkleedpartij met Halloween waar hij de hele dag als een oud vrouwtje over de set loopt is hilarisch. Ook bijzonder interessant is een kort fragment waarin Spielberg met twee studiobonzen de releaseschema's van andere films bespreekt en ook de films vergelijkt met zijn eigen film. “Conan? Geen idee of dat een hit wordt. Het is in ieder geval geen kinderfilm”. Daar had Spielberg gelijk in, want weinig regisseurs kunnen zo heerlijk kind zijn als hij.

Conclusie
E.T. is een film die iedereen eens in zijn leven gezien moet hebben. Een ware klassieker die nog generaties lang mensen en kinderen zal ontroeren. De release is niet helemaal volledig maar het beeld en het geluid zijn wel meesterlijk opgevoerd waardoor het toch een must-have titel is.

Te koop vanaf 23 oktober 2012.

Bestel bij Bol.com

Regisseur:

Steven Spielberg

Cast:

Drew Barrymore
Peter Coyote
Henry Thomas

Genre:

Avontuur

Releasedatum:

2 december 1982

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(4 stemmen)
 • Speelduur:

  115 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent, Unbroken - recap Game of Thrones S5E6: Unbowed, Unbent,...
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and Men – recap Game of Thrones S4E6: The Laws of Gods and...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap