Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Filmfestivals
IDFA 2012: The Queen of Versailles - recensie

IDFA 2012: The Queen of Versailles - recensie

De crisis slaat ook bij de familie Siegel hard toe; wat eens een Frans paleis had moeten worden, is nu niet meer dan een ruïne.

Maak kennis met de familie Siegel, bestaande uit David, Jackie en een dozijn kinderen. David verdiende miljarden met zijn time-share imperium. Als één van de eersten was hij actief met het  doorverhuren van appartmenten in grote vakantieresorts. Aan het begin van de film is hij de grootste op dit gebied en met een gigantisch nieuw complex in Las Vegas de King of the Strip. Jackie begon als ingenieur bij IBM. Maar toen een collega begon met een kalender om zijn dagen tot zijn pensioen af te tellen, besloot ze dat er meer in het leven moest zitten. Ze stortte zich in Miss verkiezingen en won een aantal keer ook deze titel. Toen ze David leerde kennen, was het  liefde op het eerste gezicht. Jackie stortte zich volledig op het gezinsleven - wel ondersteund door nannies en veel personeel - terwijl David het grote geld liet binnenstromen. Maar met acht kinderen, het personeel en kamers vol met spullen, wordt het huis al snel te klein. Dan komt het plan om het grootste huis van Amerika te bouwen, gemodelleerd naar het paleis van Versailles in Frankrijk. Maar dan slaat de crisis toe.

The Queen of Versailles

Regisseur Lauren Greenfield trok maar liefst drie jaar op met de familie die ze via een fundraising had leren kennen. Het paar op zich was al excentriek genoeg voor een documentaire. Maar toen door de kredietcrisis het time-share bedrijf van David instortte en het nieuwe droomhuis niet afgebouwd kon worden, kreeg de film ineens een andere wending, met The Queen of Versailles als ironische titel. Wat eerst op een sprookjeshuwelijk leek, ontaard langzaam in een verstandshuwelijk, waarbij voor David Jackie niet meer dan één van zijn kinderen is geworden. Hikj sluit zich op in zijn werkkamer, terwijl Jackie haar gezin bijelkaar probeert te houden.

Greenfield kreeg het voor elkaar uitgebreid in hun leven te filmen. Dit levert zowel wrange als hilarische momenten op. Zo ligt op een gegeven moment het tapijt vol met hondenpoep omdat het personeel naar huis is gestuurd en de honden niet hebben geleerd om buiten hun behoefte te doen. Ook wordt speelgoed kopen voor kerst een hele onderneming: met zeven karren komen ze de winkel uit. Maar de film is meer geworden dan alleen maar vreemde rijke mensen kijken, de serieuze kant zit er ook zeker in. Je krijgt op een gegeven moment zelfs sympathie, met name voor Jackie. Hierdoor is de film ook meer geworden dan alleen maar een portret van een steenrijke familie. Zo wordt door het paar de schuld steevast bij de ander neergelegd (banken, overheid), terwijl ze blind zijn voor hun eigen aandeel. Zonder dat het er dik bovenop wordt gelegd of met een vinger wordt gewezen, laat Greenfield de kijker zelf oordelen. Alleen is de film net niet diepgaand genoeg om nieuwe inzichten te geven of veel los te maken. Maar een vermakelijke film is het zeker.

The Queen of Versailles

Conclusie
The Queen of Versailles levert een mooi inkijkje in hoe een steenrijk gezin door de kredietcrisis en een peperduur nieuw huis bijna ten onder gaat. Er wordt door Greenfield niet politiek correct naar Jackie en David gewezen. integendeel, het is een liefdevol portret geworden met hilarische en verbazingwekkende momenten. Alleen blijft het wel vaak aan de oppervlakte steken. Net als de gouden buitenkant van hun huis-in-wording.

Cast:

Lauren Greenfield

Genre:

Documentaire

Releasedatum:

14 november 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  100 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...
 • Game of Thrones S6E8: No One – recap Game of Thrones S6E8: No One – recap
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...