Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
The Words - recensie

The Words - recensie

Een mens moet leren leven met de keuzes die hij gemaakt heeft.

Het wil schrijver Rory Jansen (Bradley Cooper, The Hangover) maar niet lukken om de gevierde succesauteur van zijn dromen te worden, hoe hard hij ook zijn best doet. Rory’s boeken worden overal afgewezen en geregeld moet hij bij zijn vader om geld bedelen. Met zijn vrouw Dora (Zoe Saldana, Avatar) leeft hij in een armoedig appartement in New York. Het stel trouwt en gaat op huwelijksreis naar Parijs. Daar struinen ze antiekwinkels af en tikken een overjarige leren schoudertas op de kop. Terug in New York vlot het nog steeds niet met de schrijverij. Rory is de wanhoop nabij. Dan vindt hij in een zijvak van de schoudertas het oude manuscript The Window Tears. Hij leest het in één ruk uit en ziet meteen dat dit boek van een niveau is dat hij zelf nooit zou kunnen evenaren. In een roes typt hij het manuscript integraal over, zelfs de spelfouten neemt hij mee. Rory’s uitgever is laaiend enthousiast over het nieuwe boek en ook door het publiek wordt het zeer goed ontvangen. Eindelijk komt het gedroomde succes. Dan duikt de rechtmatige schrijver van het boek op, de niet nader genoemde ‘Old Man’ (Jeremy Irons).

The Words

Raamvertelling
The Words heeft de vorm van een raamvertelling. De film opent met een lezing van sterauteur Clay Hammond (Dennis Quaid) over zijn beroemde boek ‘The Words’, dat het verhaal van Rory Jansen vertelt. Dáárbinnen vertelt ‘de oude man’ weer zijn levensverhaal. Literaire groupie Daniella (Oliva Wilde) woont de lezing bij en gaat na een paar wijntjes op de afterparty met Hammond mee naar zijn luxueuze appartement. Daar probeert zij door middel van indringende vragen te achterhalen wie Rory Jansen werkelijk was en wat er met hem gebeurd is. De dame is academica.
 
Tenenkrommend
‘Onderdeel van het volwassen worden is het accepteren van je beperkingen.’ ‘Ik ben in de verste verte niet wie ik had willen zijn, en de vraag is of ik dat ooit zal worden.’ ‘Dát was zijn moment, al had hij dat toen niet in de gaten.’ The Words is een aaneenschakeling van dramatische oneliners en tenenkrommende semi-levenswijsheden. Tot een film met enige diepgang heeft dit helaas niet geleid, de bespiegelingen wekken eerder irritatie. Voeg daarbij het voorspelbare verhaal, de vaak volstrekt overbodige voice-over van Dennis Quaid, het ongeloofwaardige acteerwerk (Jeremy Irons kan dit in zijn eentje niet goedmaken) en het slappe einde en je begrijpt dat The Words bepaald geen aanrader is.

The Words

Conclusie
The Words gaat over een schrijver die plagiaat pleegt, zijn grote doorbraak beleeft en dan de rechtmatige auteur van het boek tegen het lijf loopt. De vele dramatische oneliners en semi-levenswijsheden in de film wekken irritatie en suggereren diepgang die er niet is. Voeg daarbij het voorspelbare verhaal, het ongeloofwaardige acteerwerk en het slappe slot en je begrijpt: deze film is geen aanrader.

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  96 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap Game of Thrones S4E4: Oathkeeper - recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap Game of Thrones S5E5: Kill The Boy – recap
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie