Bezoek ook eens Ze.nl
 • Specials » Top 10
Top 10 kerstfilms

Top 10 kerstfilms

De kerstfilm; hoewel er totaal verschillende films onder deze noemer vallen, is het een genre op zich. Met de naderende kerstdagen presenteert MovieScene een gevarieerde lijst met de tien kerstfilms die je gezien moet hebben.

10 - Rare Exports (2010)
Feestdagenhorror is een genre dat inmiddels ook de decemberdagen bereikt heeft. Nederland moest het nog doen met Sint, maar die had overduidelijk leentjebuur gespeeld bij Santa's Slay. In 2010 gingen de Finnen er echter mee aan de slag, met Rare Exports als resultaat. De kerstman wordt gevonden in een blok ijs, maar het blijkt niet de kindervriend uit de legendes te zijn. Hij heeft namelijk hele andere plannen met mensen die stout geweest zijn.

Rare Exports

9 - Joyeux Noël (2005)
Tijdens Kerstmis kan zelfs de grootste oorlog worden stilgelegd voor een moment van vrede. Het lijkt ongelooflijk, maar het verhaal van oorlogsfilm Joyeux Noël is echt gebeurd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lasten de Duitse, Schotse en Franse troepen aan het front (zonder toestemming van hun meerderen) een pauze in op kerstavond. En dat was nog niet alles. De soldaten ontmoetten elkaar in neutraal gebied om het feest te vieren. Een betere kerstboodschap bestaat niet. Dat men de volgende dag de strijd hervatte, vergeten we dan maar even.

Joyeux Noel

8 - Bad Santa (2003)
MovieScene denkt ook aan de mensen die de kerstdagen verafschuwen. Voor hen is de anti-kerstfilm Bad Santa een welkome afwisseling. Deze film pakt alle clichés en gooit ze het raam uit. Willie (een uitstekende Billy Bob Thornton) is een dief die zich als kerstman verkleedt om zo een winkelcentrum te kunnen leegroven. Maar dan wordt hij gezien door een naïeve jongen, die in hem de echte kerstman ziet. Een kerstman die rookt, drinkt, vloekt en steelt.

Bad Santa

7 - The Polar Express (2004)
Hij krijgt er veel minder schouderklopjes voor dan zijn collega's, maar regisseur Robert Zemeckis (Who Framed Roger Rabbit, Forrest Gump) is wel degelijk een zeer innovatieve filmmaker. Dat bewees hij wederom met The Polar Express, een prachtige animatiefilm waarin hij acteurs inzette om naast de stemmen ook de bewegingen te registreren. Deze magische treinreis naar de Noordpool wist zelfs de ijskoude harten van de cynici te doen smelten.

The Polar Express

6 - It's A Wonderful Life (1946)
Een goede kerstfilm heeft naast alle vrolijkheid ook een vleugje tragiek. In de klassieker It's A Wonderful Life heeft Frank Capra een leuke variatie op het Scrooge-thema (zie ook nummer 2). De succesvolle George Bailey heeft alles wat zijn hartje begeert, maar op kerstavond loopt alles in de soep en staat zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. George besluit zelfmoord te plegen (!), maar op het laatste moment wordt hij gered door zijn beschermengel, die hem laat zien hoe het leven er uit zou zien als hij er niet meer zou zijn.

It's A Wonderful Life

5 - A Christmas Story (1983)
In A Christmas Story gaat Bob Clark terug naar de jaren veertig waar de jonge Ralphie Parker maar één ding wil voor Kerstmis: een Red Rider luchtbuks. Zijn moeder, de lerares en zelfs Santa Claus zelf zijn echter bang dat hij zijn oog zal uitschieten. Op school heeft hij het evenmin makkelijk. Daar wordt hij getreiterd door enkele kwajongens. Als hij het tegen hen opneemt, weet hij zeker dat hij zijn cadeau kan vergeten. Maar dan weet hij Santa te traceren in een winkelcentrum. Een echte sfeervolle kerstfilm.

A Christmas Story

4 - The Nightmare Before Christmas (1993)
Hoort deze film nu thuis bij Halloween of Kerstmis? Ons advies; kijk hem op beide feestdagen, want The Nightmare Before Christmas heeft voldoende vermaak te bieden. In het bizarre brein van Tim Burton ontstond het verhaal van Jack Skellington, de koning van Halloweentown die Christmas Town ontdekt. Hij begrijpt niets van al die vrolijkheid en gaat op onderzoek uit. De prachtige stop motion animaties, de aanstekelijke liedjes en unieke personages maakten dit een instant kerstklassieker.

The Nightmare Before Christmas

3 - Gremlins (1984)
De fantastische griezelkomedie Gremlins draait eens niet om kerstzaken, maar weet wel perfect de sfeer van deze feestdagen te gebruiken als ondersteuning van het verhaal. Wie geniet er nu niet van de gemene wezentjes die de feestdagen op zijn kop zetten? Zij verstoppen zich in kerstbomen en zingen zelfs een liedje aan de deur, terwijl ze de inwoners van het kleine dorpje terroriseren. De film is schattig, grappig, leuk en spannend. En als Gizmo dan ook nog een kerstmuts op krijgt, is het feest compleet.

Gremlins

2 - Scrooge (1951)
Er moet natuurlijk minimaal één bewerking van A Christmas Carol in deze lijst staan. Dit klassieke verhaal van schrijver Charles Dickens staat immers aan de basis van het hedendaagse kerstidee. Het verhaal werd bewerkt tot tal van films en televisieseries, maar het gegeven blijft altijd hetzelfde: de eeuwige vrek die door drie geesten in het verleden, het heden en de toekomst wordt meegenomen en daar ziet dat hij zijn leven zal moeten beteren. De getrouwe versie uit 1951 wordt vaak gezien als één van de beste adaptaties, maar de komedie Scrooged uit 1988, The Muppet Christmas Carol uit 1992 en de animatiefilm A Christmas Carol uit 2009 zijn eveneens de moeite waard.

Scrooge

1 - Miracle On 34th Street (1947)
Een klassieke kerstfilm heeft enkele vaststaande elementen, waarvan liefde voor je medemens de belangrijkste is. En er is geen film die dat beter tot uiting bracht dan Miracle On 34th Street. Het verhaal draait om een winkelkerstman die beweert de enige echte Santa te zijn. De eigenaresse van de zaak denkt dat de oude man zijn verstand kwijt is, maar haar dochter Susan gelooft hem heilig. De film eindigt zelfs met een rechtszaak over de kwestie! De boodschap dat de kerstgedachte belangrijker is dan de commercie is er eentje om in te lijsten.

Miracle On 34th Street

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap Game of Thrones S4E7: Mockingbird - recap
 • Fargo - eerste indruk Fargo - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Mad Men seizoen 7 - eerste indruk Mad Men seizoen 7 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap