Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 Nederlandse actrices

Top 10 Nederlandse actrices

Wat zijn de tien beste Nederlandse actrices? MovieScene stelde een Top 10 samen.

10 - Angela Schijf
In 1996 verwerft Angela Schijf bekendheid met haar rol in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Vanaf dat moment is ze te zien in een aantal films zoals Ik ook van jou en De Eetclub. Sinds 2007 speelt ze samen met Victor Reinier in de hitserie Flikken Maastricht, die wekelijks goed voor een miljoenenpubliek. De serie heeft er inmiddels zes seizoenen opzitten. Momenteel kan Nederland elke vrijdagavond genieten van het zevende seizoen. Angela Schijf is sinds kort ook op het witte doek te zien. Samen met Monique van de Ven speelt ze de hoofdrol in de Nederlandse film Daglicht. 

Angela Schijf

9 - Hannah Hoekstra
Hannah Hoekstra is de benjamin van het lijstje. Een imposante filmlijst op IMDb heeft ze niet, maar met haar eerste projecten maakte ze gelijk grote indruk. In 2012 wint ze een Gouden Kalf voor haar rol in de film Hemel. Momenteel is Hoekstra te zien in de Nederlandse thriller APP. Ze speelt de hoofdrol, samen met Robert de Hoog, Mark van Eeuwen, Gigi Ravelli en Jeroen Spitzenberger. Hannah Hoekstra is in korte tijd bekend geworden en met haar talent gaat ze waarschijnlijk een mooie toekomst tegemoet.

Hannah Hoekstra

8 - Halina Reijn
Halina Reijn is een schrijfster en actrice. Ze vertolkte de rol van Mabel Wisse Smit in de serie De Prins en het Meisje, waarvoor ze een Gouden Kalf ontving. Verder speelde ze ook samen met Tom Cruise in Valkyrie, was ze te zien in De Eetclub en vertolkte ze de titelrol in de thriller Isabelle. Haar kwaliteiten bleven niet onopgemerkt, de AVRO zag het wel zitten met Halina Reijn en gaf haar de hoofdrol in de nieuwe serie Charlie. Sinds enkele weken is ze daardoor elke maandagavond op televisie te zien.

Halina Reijn

7 - Monique van de Ven
Monique van de Ven is een van de grote namen in de Nederlandse filmwereld. In 1973 speelt ze de rol Olga Stapels in de film Turks Fruit. Sindsdien is ze niet meer weg te slaan van het witte doek. Ze is inmiddels dichtbij een pensioengerechtigde, maar het lijkt erop dat ze daar nog niks van wil weten. Momenteel vertolkt ze de titelrol in de serie Dokter Deen. Ze is daarnaast ook te zien in de film Daglicht.

Monique van de Ven

6 - Rifka Lodeizen
In 1997 werd Rifka Lodeizen ontdekt door filmregisseur Eddy Terstal. Hij gaf haar een rol in zijn film Hufters & Hofdames. Het is een begin van een succesvolle carrière. In 2004 speelt Lodeizen in de film Simon. Voor haar prestaties krijgt ze een nominatie voor een Gouden Kalf die ze echter niet weet te verzilveren. Drie jaar later lukt het haar wel en wint ze de Gouden Kalf voor haar rol in de film Kan door huid heen. Lodeizen verschijnt daarnaast vaak in televisieseries. Onlangs was ze nog te zien in de serie Overspel. Op het Nederlandse Film Festival wist die serie een Gouden Kalf in de wacht te slepen in de categorie televisie drama. Zelf won Rifka Lodeizen haar tweede Kalf in de categorie beste actrice in een televisiedrama.

Rifka Lodeizen

5 - Thekla Reuten
Thekla Reuten is inmiddels uitgegroeid tot een internationale actrice. Ze is misschien iets onbekender dan Famke Janssen, maar acteren kan ze zeker. Reuten heeft in haar carrière mogen werken met de grootste sterren van Hollywood. In 2008 speelt ze samen met Colin Farrell in de film In Bruges. Twee jaar later heeft ze een rol in The American, waar George Clooney de hoofdrol in speelt. Nederland zal haar echter kennen van haar rol in de film De Tweeling. Deze film werd in 2004 nog genomineerd voor een Oscar. Hoewel ze de afgelopen jaren meer aan internationale films werkte, zal ze binnenkort weer te zien zijn in een Nederlandse film. Ze speelt een rol in de Het Diner, de verfilming van het gelijknamige boek van Herman Koch. Nederland kan dan Thekla Reuten weer bewonderen in een productie van vaderlandse bodem.

Thekla Reuten

4 - Monic Hendrickx
Monic Hendrickx vergaarde nationale faam met haar rollen in de films De Poolse Bruid, Nynke, en Zus & Zo. Alle drie de films werden door Nederland voorgedragen voor de Oscars. Uiteindelijk werd alleen Zus & Zo genomineerd, maar het gouden beeldje werd niet verzilverd. Een Oscar heeft Monic Hendrickx dus nooit in ontvangst mogen nemen, wel heeft ze in haar carrière drie Gouden Kalveren gewonnen. Ook ontving ze de Australische Inside Film Award voor haar rol in Unfinished Sky. Tegenwoordig is Hendrickx te zien als Carmen van Walraven in de misdaadserie Penoza. Mede dankzij haar sterke performance is de serie een groot succes. Onlangs werd nog bekend gemaakt dat in 2013 het derde seizoen zal verschijnen. Niet slecht als je nagaat dat oorspronkelijk maar één serie op de planning stond.

Monic Hendrickx

3 - Famke Janssen
Famke Janssen werd bekend met de James Bond-film Golden-Eye waar ze de Russische Xenia Onatopp vertolkte. Sindsdien speelde ze in diverse Amerikaanse blockbusters. De meesten zullen haar kennen als Jean Grey in de X-Men reeks. Ze werkte daarnaast samen met Robert de Niro, Liam Neeson, Ian McKellen en Hugh Jackman. Acteren bracht haar niet genoeg voldoening en dus besloot ze iets anders te proberen. Ze regisseerde en schreef de film Bringing Up Bobby, waar Milla Jovovich de hoofdrol voor zich nam. Janssen was kort geleden nog in de bioscopen te zien in de film Taken 2. Binnenkort zal ze weer op het witte doek verschijnen in The Wolverine. En deze maand gaat ook de nieuwe serie Hemlock Grove in première waarin ze de rol van Olivia Godfrey vertolkt. 

Famke Janssen


2 - Carice van Houten
Carice van Houten is hard op weg om de internationale filmwereld te veroveren. Nederland kent haar van haar rollen in Alles is Familie, Alles is Liefde, Minoes, Zwart Boek, Komt een Vrouw bij de Dokter en De Gelukkige Huisvrouw. In totaal won ze vijf keer een Gouden Kalf. Een film met Carice van Houten in de hoofdrol is meestal een succes, maar is hier sprake van een verband? Ze krijgt ook steeds meer rollen in internationale films. Zo speelde ze de vrouw van Tom Cruise in Valkyrie en had ze ook een rol in Repo Men. Bijna had ze een rol te pakken in de blockbuster Thor, maar toen kaapte Natalie Portman de rol voor haar neus weg. Ze is momenteel te zijn als Melisandre in de HBO serie Game of Thrones. Binnenkort is ze ook te zien in de WikiLeaks film The Fifth Estate. Waarschijnlijk is Carice van Houten al een van Nederlands bekendste actrices, en daar mogen we best trots op zijn.

Carice van Houten

1 - Sylvia Hoeks
Sylvia Hoeks werd op haar veertiende gescout door Elite Models. Gelukkig voor de Nederlandse filmwereld besloot ze later de theaterkant op te gaan. Nadat ze haar diploma haalde, werd ze snel bekend. Ze brak door met haar rol in de film Duska. Daarna volgde een groot aantal succesvolle projecten waar Hoeks aan heeft bijgedragen. Ze speelde een hoofdrol in De Storm, Tirza, De Bende van Oss en Het Meisje en de Dood. Ze is ook internationaal gezien niet onopgemerkt gebleven. In 2010 won ze de prijs van Beste Actrice op het Festroia Film Festival in Portugal en in 2011 werd ze door European Film Promotion betiteld als een van Europa’s rijzende sterren. Het lijkt erop dat Hoeks de verleiding niet kan weerstaan om haar geluk internationaal te beproeven. Binnenkort is is ze te zien in de film La Migliore Offerta. Daar speelt ze samen met Geoffrey Rush (Pirates of the Caribbean), Jim Sturgess (21) en Donald Sutherland ( Pride & Prejudice).

Sylvia Hoeks

Meer Top 10 lijstjes zijn hier te vinden.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards – recap Game of Thrones S6E9: Battle of the Bastards ...
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...