Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 roadmovies

Top 10 roadmovies

In de roadmovie maakt de hoofdpersoon een reis, uiterlijk en innerlijk. Wat zijn de beste 10 roadmovies sinds Easy Rider (1969)?

10 - Rabat (2011)
Nederland kent nauwelijks roadmovies. Met de jaarlijkse reis van vele Marokkaanse Nederlanders is daar verandering in gekomen. De hoofdpersonen van Witte Harara (2008) en Dunya &  Desi (2008) maken dezelfde tocht, evenals die in Rabat. Daarin reizen een Tunesische en twee Marokkaanse jongens door Belgie, Frankrijk, Spanje en Marokko om daar uiteindelijk een oude taxi van de vader van één van hen af te leveren. Ze hebben komische en meer serieuze ontmoetingen en ze testen hun vriendschap uit, maar hun tocht is vooral een innerlijke reis naar hun wortels en een bezinning op de toekomst.

Rabat

9 - Thelma & Louise (1991)
De film van Ridley Scott is een roadmovie met een feministisch tintje. De beide vrouwen ontvluchten hun nare mannen, maar slaan definitief op de vlucht na een moord als noodweer voor verkrachting. Halverwege komen ze de overvaller J.D. tegen, gespeeld door coming-man Brad Pitt, die hen overvaltips aan de hand doet om hen vervolgens te beroven. In het nauw gedreven kiezen ze er uiteindelijk voor om met hun Ford Thunderbird 1966 het ravijn in te rijden (een freeze boven de Grand Canyon).

Thelma & Louise

8 - Easy Rider (1969)
Deze film wordt als de eerste roadmovie beschouwd, al zou je klassiekers als Wilde Aardbeien (Bergman) en La Strada (Fellini) ook tot dit genre kunnen rekenen. In Easy Rider rijden twee langharige mannen in wildwestoutfit (Peter Fonda en Dennis Hopper en een bijrol voor Jack Nicholson) als hippies rond op hun stalen rossen. Niet westwaarts zoals in de western maar oostwaarts. Het zijn geen positivo's meer, maar non-conformisten die agressie oproepen op het conservatieve platteland van de zuidelijke staten. Het loopt dan ook slecht met hen af.

Easy Rider

7 - About Schmidt (2002)
Sinds de eeuwwisseling is er in de roadmovie een rol weggelegd voor de pensionado, zoals onlangs nog in Mammuth met Gerard Depardieu. In About Schmidt neemt Jack Nicholson afscheid van zijn kantoorbaan. Wanneer kort daarna zijn vrouw overlijdt, kruipt hij in de camper die zijn vrouw voor hen beiden heeft gekocht en begeeft zich naar zijn dochter honderden kilometers verderop tegen wier huwelijk hij zich heftig verzet. Ondertussen overdenkt hij zijn leven. Vijf jaar later speelde Nicholson eveneens een oudere man en route in The Bucket List.

About Schmidt

6 - Silent Souls / Ovsyanki (2010)
De meeste roadmovies zijn in het Amerikaanse landschap gesitueerd. Dat levert voor de hand liggende titels op als Roadtrip, High way, The Road en The Hitcher maar ook bijzondere films als Little Miss Sunshine en Into The Wild. Ook op andere continenten zijn bijzondere en zeer verschillende roadmovies gemaakt. Eén daarvan is Silent Souls.
Twee mannen brengen volgens de regels van de Finse Merya-stam in Rusland het dode lichaam van de jong gestorven vrouw van één van hen - met beeldschone kadreringen van afgestorven bossen en kale toendra's -  naar de plek waar deze ooit op huwelijksreis waren. Via flashbacks komen we meer te weten over de man en de vrouw. Het is duidelijk dat er iets broeit.

Silent Souls

5 - Broken Flowers (2005)
Reizen speelt een belangrijke rol in de films van Jim Jarmusch. Hier is de hoofdpersoon een man in midlife crisis. Zijn vriendin van dat moment verlaat hem, zoals velen daarvoor gedaan hebben. In een stapel post komt hij een roze envelop tegen met daarin de mededeling van een anonieme ex dat hij een achttienjarige zoon heeft die naar hem op zoek is. Aangezet door zijn buurman onderneemt hij een weemoedige odyssee langs exen, die droogkomische situaties oplevert, ook door het 'deadpan' acteren van Bill Murray.

Broken Flowers

4 - The Straight Story (1999)
Al eerder had David Lynch met Wild at Heart een soort anti-roadmovie gemaakt. The Straight Story baseerde hij op een krantenbericht en het vervoermiddel in deze roadmovie is net zo apart als de rolstoel in Aaltra. Wanneer de hoofdpersoon hoort dat zijn broer - eveneens op leeftijd -  een beroerte heeft gehad, besluit hij hem te bezoeken om het een en ander bij te leggen. Hij is slecht ter been en met zijn slechte ogen kan hij geen auto rijden. Daarom pakt hij zijn oude grasmaaimachine waarmee hij in zes weken van Laurens, Iowa, naar Mount Zion, Wiscounsin, een afstand van 360 km, rijdt. De film is een ode aan het vredige Amerikaanse platteland.

The Straight Story

3 - Paris, Texas (1984)
Wim Wenders voorliefde voor roadmovies bleek al in Im Lauf der Zeit. Hoofdpersoon in Paris, Texas is Travis (Harry Dean Stanton). Hij is vier jaar vermist geweest wanneer hij - in een prachtig gefilmde scene - opduikt in de woestijn, wereldvreemd en lijdend aan geheugenverlies. Zijn broer neemt hem in huis, waar hij zijn inmiddels zeven jaar oude zoontje Hunter ontmoet. Wanneer blijkt dat ook Hunters moeder (Natassja Kinski) - eveneens van de aardbodem verdwenen - nog leeft, gaan vader en zoon naar haar op zoek. De muziek van Ray Cooder raakt een gevoelige snaar en cameraman Robby Muller brengt het on-the-road-gevoel schitterend in beeld.

Paris, Texas

2 - Seven Invisible Men / Septyni nematomi zmones (2005)
De Litouwse regisseur Sharuna Bartas vertelt niet een vastomlijnd, maar eerder een poëtisch verhaal, met een fascinerende soundtrack en oogverblindend camerawerk van hemzelf. Een groepje drop-outs zwerft in een gestolen Mercedes over De Krim langs vervallen huizen en over onbegaanbare wegen.  Ze belanden op een oude onttakelde staatsboerderij, waar de moeder, vrouw en dochter van één van hen wonen. De mannen roken, drinken, staren. Er broeit een onderhuidse spanning die op een feest tot uitbarsting komt. Het is een roadmovie zonder duidelijke richting, maar gemaakt door een regisseur met een heel bijzonder schildersoog.

Seven Invisible Men

1 - The Motorcycle Diaries / Diarios de Motocicleta (2004)
De Brazialiaanse regisseur Walter Salles was als producent van Central do Brasil en Cidade de Deus al bekend toen hij het dagboek van Ernesto "Che" Guevara verfilmde. De medicijnenstudent reisde met zijn vriend Alberto Granado in de vijftiger jaren van Buenos Aires naar Venezuela. Hun oude motor (een Norton uit 1939) begeeft het in de film al na drie kwartier, waarna de vrienden hun reis liftend, te paard, per boot, bus en vliegtuig vervolgen. Ze komen armen en verdrukten tegen en het wordt een tocht van groeiende vriendschap, volwassenwording en vooral politieke bewustwording. Roadmovie expert Salles maakte in deze film indruk met prachtig gefilmde landschappen en decors, zoals hij dat opnieuw deed in On the Road (2012) naar het klassieke boek van Jack Kerouac.

The Motorcycle Diaries

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap Game of Thrones S5E8: Hardhome – recap
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Silicon Valley - eerste indruk Silicon Valley - eerste indruk
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie