Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies
Home Alone - recensie

Home Alone - recensie

De kerstkraker die je gezien moet hebben.

Home Alone dateert alweer uit 1990, maar zodra iemand het woord ‘kerstfilm’ zegt, komt meteen het beeld van de schreeuwende Kevin op het netvlies. Er zijn veel leuke, sfeervolle kerstfilms, maar er zijn er maar weinig die onder de noemer klassiekers vallen. Home Alone kan je hier zeker toe rekenen.

Filmschool
De film is geregisseerd door Chris Columbus, die eerder het scenario van Gremlins en The Goonies schreef. Hij was ten tijde van Home Alone nog niet heel bekend met de regisseursstoel; voor deze film had hij alleen Heartbreak Hotel en Adventures and Babysitting als regisseur geleid. Toch had hij toen door zijn studie op de filmschool in New York genoeg in zijn mars om dat tot een goed einde te brengen.

Home Alone

Vergeten
Wat doet een kind als zijn ouders hem alleen thuislaten? De gevolgen hiervan worden in de film snel duidelijk. Niet dat zijn ouders kleine Kevin (gespeeld door Macaulay Culkin) bewust in hun enorme huis achter hebben gelaten, want het was de bedoeling dat de kleine etter meeging op hun vakantie naar Frankrijk. Maar soms vergeet je wel eens iets en dat was in het geval van Kevin’s ouders een heel kind. Betekent dit dat het jongetje thuis gaat zitten huilen tot ze weer terug zijn? Zeker niet. Als je ouders weg zijn, dan plunder je de koelkast, spring je op de bedden en doe je alles wat ze je verboden hebben. Dat is ook Kevin’s plan, maar er zijn twee mannen die roet in het eten gooien. Twee criminelen staan namelijk buiten in een busje te wachten tot ze hun slag kunnen slaan en kunnen inbreken in het huis van de McCallisters.

Pop
Kevin is continu met kattenkwaad bezig. Dat komt goed van pas, want hij doet er alles aan om de misdadigers uit zijn huis te weren. Eén van de grappigste valstrikken is de pop die hij heeft gemaakt zodat de mannen denken dat er achter het raam iemand staat. Maar dit is slechts één van de vele boobytraps die hij voor de mannen in huis heeft.

Home Alone

Hilarisch
Een kleine jongetje die het helemaal alleen opneemt tegen twee domme criminelen; dat op zich klinkt al grappig maar in de uitwerking die Home Alone heet is het hilarisch. De film is niet voor niets genomineerd geweest voor twee Oscars. De film duurt twee uur, maar kent eigenlijk geen inkakmomenten. Het blijft leuk om te zien hoe Kevin afrekent met het duo en tegelijkertijd probeert te genieten van het feit dat zijn ouders ver weg zijn. Dit plezier dat Kevin heeft, straalt hij uit en dat betekent dat je als kijker helemaal vrolijk wordt.

Conclusie
Home Alone is iets minder 'kerstig' dan het vervolg dat zich in New York afspeelt, maar toch blijft dit origineel één van de beste kerstfilms allertijden.

Regisseur:

Chris Columbus

Cast:

Macaulay Culkin
Joe Pesci
Daniel Stern

Genre:

Familie

Releasedatum:

21 december 1990

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(2 stemmen)
 • Speelduur:

  103 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • The Blacklist - eerste indruk The Blacklist - eerste indruk
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap