Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Recensies » Bioscoop
Jack Reacher - recensie

Jack Reacher - recensie

Tom Cruise op het spoor van een superieure sluipschutter in een spannende thriller.

Een witte bestelbus rijdt door een middelgrote Amerikaanse stad. De chauffeur rijdt een parkeergarage binnen. Kalm stapt hij uit en pakt een geweer, overduidelijk gemaakt om grote afstanden mee te bereiken. Eén voor één laad hij de eigengemaakt kogels in het magazijn. Rustig ademhalend neemt hij zijn positie in. Het vizier gaat langs mensen, van jong tot oud. Op dat moment houdt de schutter zijn adem in en doodt achtereenvolgens, volstrekt willekeurig, vijf mensen.

Jack Reacher

Onschuldig
Zo begint Jack Reacher meteen met een lugubere en pakkende openingsscène. De schutter blijkt voormalig sluipschutter James Barr (Joseph Sikora) te zijn. Hij wordt snel ingerekend en ondanks een uitvoerig verhoor heeft hij heeft maar één wens: zoek Jack Reacher. Deze Jack Reacher (Tom Cruise) blijkt een verleden te hebben als voormalig majoor bij de Amerikaanse militaire politie. Na te zijn afgezwaaid uit het leger leidt Reacher een zwervend bestaan en is onvindbaar. Gelukkig voor de betrokken rechercheur Emerson (David Oyelowo) heeft Reacher zelf al besloten om uit de schaduw te treden. Hij kent Barr namelijk vanuit zijn eigen verleden en is vastberaden om hem voorgoed het zwijgen op te leggen. Met behulp van Helen Rodin (Rosamund Pike), de advocate van Barr,  blijkt al snel dat het bewijsmateriaal iets te overtuigend is. Gedurende de film raakt Reacher er steeds meer van overtuigd dat Barr wel eens onschuldig kan zijn. Maar waarom zou iemand Barr erin willen luizen? Zonder al te veel weg te geven kan gezegd worden dat er grote belangen op het spel staan die beschermd worden door The Zec (Werner Herzog) en zijn favoriete moordenaar Charlie (Jai Courtney). Om gerechtigheid te krijgen, zal Reacher eerst langs hen moeten geraken. Gelukkig krijgt hij daarbij hulp van oudgediende Robert Duvall als Samuel Cash.

Jack Reacher
Jack Reacher is gebaseerd op het boek One Shot van Lee Child, het negende boek in een reeks. Child beschrijft Reacher als een reus van 1,96m met een gewicht van rond de 100 kilo en ijsblauwe ogen. Niet bepaald een omschrijving die bij Tom Cruise past. Toch weet Cruise met al zijn ervaring en charisma dusdanig de rol in te kleden dat hij ermee wegkomt. Zijn rol hier is een stuk donkerder dan we van hem gewend zijn en gaat meer richting Collateral. Reacher is een man van weinig woorden en dodelijke efficiënt. Denk aan een kruising tussen Dirty Harry en Jason Bourne.

Old-school thriller
Regisseur Christopher McQuarrie geeft deze film een old-school gevoel, in die zin dat er vrijwel geen computereffecten aan te pas komen. Dit komt goed naar voren in de actiescènes, die zeer geloofwaardig overkomen, mede dankzij het overzichtelijke camerawerk. Dat is zeker het geval bij de lange auto-achtervolging halverwege de film. Verwacht dus geen grote stunts zoals in de Mission-Impossible serie. Gelukkig weet McQuarrie ook de nodige humor aan de film toe te voegen dankzij scherpe dialogen tussen de verschillende karakters. In een enkel geval wordt dit ook toegepast in de actiescènes, waardoor de toon van de film soms wijzigt. Dit past niet goed bij de eerder beschreven meer-is-minder aanpak van McQuarrie en voelt wat vreemd aan. Daarnaast is ook de uitwerking van het plot niet bijzonder origineel te noemen. Toch valt dit nauwelijks op en doet het weinig tot niets af aan de beleving van deze film.

Jack Reacher

Goede cast
Gelukkig barst de film van het talent, waardoor Jack Reacher een zeer onderhoudende thriller is geworden. Tom Cruise en de sexy Rosamund Pike hebben absoluut chemie samen, waardoor constant een bepaalde spanning tussen de twee voelbaar is. Daarnaast is ook de aanwezigheid van Robert Duvall zeer welkom. Iedereen die Days of Thunder gezien heeft, weet dat hij en Cruise een goed koppel vormen en dat pakt soms erg grappig uit. Jai Courtney toont als schurk aan dat het zeer interessant wordt om hem als zoon van John McClane aan het werk te zien in de aankomende A Good Day to Die Hard. Het meest opvallende is echter de aanwezigheid van regisseur Werner Herzog als The Zec. Deze voormalige gevangene lijkt met zijn verminkingen in eerste instantie op een schurk die zo is weggelopen uit een James Bond-film. Dan blijkt ook nog dat hij met een erg opvallend accent spreekt. De film had hier flink de mist in kunnen gaan, maar gelukkig maakt Herzog van The Zec een ijskoude en intrigerende schurk.  Het nadeel is dat we eigenlijk te weinig van hem te zien krijgen, waardoor de uiteindelijke confrontatie tussen hem en Reacher aanvoelt als een anticlimax.

Conclusie
In het geval van Jack Reacher is niet altijd sprake van 'one shot, one kill'. Gelukkig zijn de missers spaarzaam. De actiescènes zijn vakkundig in elkaar gezet, waarbij de kijker het overzicht makkelijk kan behouden. Het plot is voorspelbaar, maar mede door de nodige humoristische sneren blijft de film boeien tot het einde. Gezien de vele boeken die Lee Child over Reacher heeft geschreven zit hier potentie in voor een franchise. Geen slecht vooruitzicht!

Regisseur:

Christopher McQuarrie

Cast:

Tom Cruise
Robert Duvall
Rosamund Pike

Genre:

Actie

Releasedatum:

26 december 2012

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(1 stem)
 • Speelduur:

  130 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

  €30,49Kong: Skull Island + Godzilla vs Kong op DVD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose – recap Game of Thrones S4E2: The Lion and the Rose ...
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap Game of Thrones S6E7: The Broken Man - recap
 • 2013: De populairste series 2013: De populairste series