Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 beste filmposters 2012

Top 10 beste filmposters 2012

Wat zijn de mooiste filmposters die in 2012 uitgebracht werden?

Het criterium voor deze top 10 is het moment dat de filmposter het licht zag, dus hier zijn posters te zien van films die zowel dit jaar uitkwamen als films die pas volgend jaar uitkomen. Veel van de hier getoonde posters zijn zogeheten ‘teasers’. Dit zijn de allereerste posters die het publiek warm moeten maken voor een titel die pas in de toekomst gaat uitkomen. Deze worden meestal nog niet verpest door lelijk knip- en plakwerk, veel te grote namen van acteurs of andere filmcredits. En daarom zijn ze vaak een stuk mooier.

10 - Hotel Transylvania
De meeste films krijgen tegenwoordig een rijtje ‘character posters’, waarop de belangrijkste personages te zien zijn. Meestal is daar weinig spannends te zien en ook Hotel Transylvania deed weinig moeite om zich daar te onderscheiden. Behalve dan bij The Invisible Man die zij grappig genoeg volledig leeg lieten.


9 - Zero Dark Thirty
Een film over de geheime operatie van de jacht op terroristenleider Osama Bin Laden moet met de nodige durf aangepakt worden. Dat is ook in de affiche terug te zien. Op een blanco vel zien we slechts de titel en die is ook nog eens doorgekrast. Maar dat wekt eigenlijk alleen maar meer nieuwsgierigheid op. Een knappe prestatie voor een poster waar zo weinig op te zien is.


8 - Ghost Rider: Spirit of Vengeance
Na het debacle van de eerste Ghost Rider had niemand veel hoop voor het vervolg, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze poster er zeer goed uitziet. Met niet meer dan een brandende ketting in een hand, weet men een intrigerend beeld neer te zetten dat nieuwsgierig maakt of ze de motorrijdende wraakengel nu wel goed neergezet hebben. Dat bleek niet zo te zijn, maar de poster blijft niettemin krachtig.


7 - Chronicle
Voor een film waar vantevoren niet veel over bekend was, durfden de makers van deze affiche een spannend beeld neer te zetten. Het verbeeldt precies de film: drie normale mensen krijgen plotseling krachten, terwijl zij door de camera worden gadegeslagen. Maar dat weet je eigenlijk pas als je de film kent, wat deze monotone, lege poster met onopvallend logo des te gewaagder maakt.


6 - ParaNorman
Bij de ene poster is het wat makkelijker uit te leggen wat hem goed maakt dan bij de ander. Is het bij ParaNorman de sfeer van stop motion, het prachtige kleurgebruik, de knipoog naar klassieke horrorfilms of het feit dat hij lijkt op een oude briefkaart. Waarschijnlijk is het een combinatie van factoren, want het eindplaatje is precies dat: een plaatje!


5 - Wreck-It Ralph
Waren de geeks en nerds al helemaal in hun nopjes dat er eindelijk een animatiefilm kwam die gebaseerd is op de gamewereld, ze gingen helemaal uit hun dak met deze simpele, maar sfeervolle affiche. De hoofdpersoon staat hier namelijk op als in een 8-bit computerspel en dat roept gelijk nostalgische gevoelens op naar de Nintendo Entertainment System en Sega Master System. Voor de jongere lezers: ja, zo simpel zagen games er vroeger echt uit.


4 - Frankenweenie
In het sfeervolle Frankenweenie maakt hoofdpersonage Victor filmpjes van zijn hond Sparky die gebaseerd zijn op horrorfilms van weleer. Des te leuker is dat men ook daarvan filmposters heeft gemaakt. De naam is amper terug te vinden; alles is in het werk gesteld om de affiche zo authentiek mogelijk te maken. Een mooi detail daarvan is dat de getoonde namen ook die van de filmpersonages zijn, niet die van de stemacteurs die hen vertolken.


3 - Killing Them Softly
In de jaren vijftig en zestig maakte Saul Bass geschiedenis met zijn prachtig vormgegeven filmposters. De bekendste daarvan is ongetwijfeld die van de Hitchcock-klassieker Vertigo. Tot de dag van vandaag is zijn invloed merkbaar en eens in de zoveel tijd komt er een poster in die stijl uit. Zo ook deze ogenschijnlijk simpele, maar veelzeggende affiche van Killing Them Softly.


2 - The Dark Knight Rises
De Batman-reeks van Christopher Nolan heeft een naam hoog te houden, zelfs als het om posters gaat. En de fans werden niet teleurgesteld met deze briljante teaser. De held staat zelf niet eens op de poster, maar wel kregen we een eerste blik op zijn keiharde tegenstander Bane. En voor het eerst werd duidelijk dat Batman het erg lastig ging krijgen tegen deze geharde soldaat. Het perfecte voorbeeld van hoe een beeld de essentie van een film kan neerzetten.


1 - Hitchcock
Op het eerste gezicht is er weinig spannends te zien op deze eenvoudige poster. Maar wie beter kijkt, ziet dat de gehele affiche Hitchcock uitstraalt. Op een sfeervolle, warme achtergrond staat hoofdrolspeler  Anthony Hopkins, die volledig geloofwaardig getransformeerd is tot de Master Of Suspense. Daarboven staat zij kenmerkende groet (die de liefhebbers van Alfred Hitchcock Presents al met zijn kenmerkende stem in hun hoofd horen). Maar wat deze poster helemaal af maakt, is zijn “stropdas”. De kers op de taart.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E2: The House of Black and White - recap Game of Thrones S5E2: The House of Black and...
 • Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter – recap Game of Thrones S6E10: The Winds of Winter ...
 • Homeland seizoen 3 - eerste indruk Homeland seizoen 3 - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap Game of Thrones S5E3: High Sparrow – recap
 • One Night Stand IX: Ketamine - recensie One Night Stand IX: Ketamine - recensie