Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 Christian Bale films

Top 10 Christian Bale films

De veelzijdigheid van Christian Bale, gevat in een top 10 uit zijn grote filmografie.

Christian Bale was er vroeg bij. Al op zijn veertiende speelde hij de hoofdrol in een film van Steven Spielberg. Het blijkt een voorproefje voor een imposante carrière waarin Bale zijn veelzijdigheid vele malen laat zien. Zijn devotie voor zijn werk blijkt bovendien wel uit het feit dat hij voor een bepaalde rol niet meer dan een blikje tonijn en een appel per dag wegwerkte.

10 - Public Enemies
Bale speelt hierin Melvin Purvis, een ambitieuze federale agent die zijn tanden vastbijt in staatsvijand nummer één: John Dillinger. De film zelf heeft wat haken en ogen. Toch valt het niet volledig slagen van deze film vol potentie de acteurs met geen mogelijkheid aan te rekenen. Vooral Christian Bale is namelijk prima op dreef. De hoofdrol van deze film is eigenlijk weggelegd voor de misdadiger. Zijn achtervolger krijgt ook nooit echt alle ruimte die hij verdient in dit verhaal. Maar Bale weet desondanks te imponeren als uiterst koele, berekenende maar ook zeker niet onmenselijk harde misdaadbestrijder.

Public Enemies

9 - The Prestige
Deze film levert een heerlijk duel tussen twee vakmannen die elkaar willen aftroeven. De illusionisten Alfred en Robert zijn aanvankelijk goede vrienden. Totdat het gruwelijk misgaat bij een truc. Dan worden de twee ineens gezworen vijanden en proberen ze elkaar telkens te slim af te zijn, wat in hun professie al snel voor erg gevaarlijke situaties zorgt. Samen met regisseur Christopher Nolan weet Bale het voor elkaar te krijgen de kijker telkens op het verkeerde spoor te zetten, wat een intense rol oplevert.

The Prestige

8 - Empire of the Sun
Jong geleerd, oud gedaan. Als veertien jarig jochie liet Christian Bale bij Steven Spielberg al zien dat hij goed kon acteren. Deze wat langdradige film laat op indrukwekkende wijze zien hoe een kleine jongen wordt veranderd door oorlog. Bale speelt een puur kind en weet in elke scène te overtuigen en te ontroeren. Zo'n prachtige rol op zo'n jonge leeftijd zie je niet vaak.  Bale weet als veertienjarige een epische oorlogsfilm al perfect te dragen.

Empire of the Sun

7 - Rescue Dawn
Empire of the Sun zou niet de enige kennismaking van Bale zijn met de oorlogsfilm. Wilde hij in die film nog graag piloot worden, zijn personage in Rescue Dawn is dat ook daadwerkelijk. Hij speelt de Duitse piloot Dieter Dengler, die vliegt voor de Amerikanen. Hij wordt boven Laos neergeschoten en gevangengenomen. Bale zet een uitstekende rol neer als piloot vol levenslust en verzet. En het lijkt hem ook nog totaal geen moeite te kosten. Zijn vastberadenheid en charisma zorgen, al worstelend door de jungle, voor een meeslepende filmervaring.

Rescue Dawn

6 - The Dark Knight-trilogie
Christian Bale kan ook prima een superheld neerzetten. In de sterke trilogie van Christopher Nolan over Batman is hij een solide hoofdrolspeler. Met zijn bijzonder lage stem is hij een stoere Batman, die de mensen die het niet zo goed voor hebben met Gotham City zeker wel angst in kan boezemen. Bruce Wayne zet hij geweldig neer als een wat verwaande, charismatische playboy die ondertussen nogal wat andere dingen doet. Zijn omschakeling naar gedreven superheld gaat heel natuurlijk. Een prima Batman, die met zowel serieuze als humoristische momenten perfect uit de voeten kan.

The Dark Knight-trilogie

5 - The New World
Deze film komt dicht in de buurt van perfectie. Centraal staat de onmogelijke liefde tussen John Smith en Pocahontas, die vertolkt wordt door Colin Farrell en Q´orianka Kilcher. Bale schittert in de bijrol van de Britse kolonist John Rolfe. De cinematografie van de film is bijzonder sterk en de beelden vertellen eigenlijk al heel veel over de personages. Met de door regisseur Terrence Malick veelvuldig toegevoegde voice-over zorgt dat ook niet voor veel dialogen voor Bale. Dat past echter perfect bij zijn personage. Het levert een bijzonder ingetogen aandeel op en ondanks dat dat misschien niet bijzonder groot is, weet Bale er wel het optimale uit te halen.

The New World

4 - American Psycho
Zo ingetogen als Bale in the New World is, zo expressief is hij in American Psycho. Een verfilming van het boek van Bret Easton Ellis zou door de dubbele laag en de extreem gewelddadige taferelen niet te verfilmen zijn. Die gewelddadige taferelen zijn zeker aanwezig, maar ze zijn nou ook weer niet te gruwelijk voor het witte doek. Dat de film zo goed werkt, komt grotendeels door Christian Bale. Hij eist alle aandacht op en is geniaal als yup Patrick Bateman. Overdag is hij druk in de weer met het optimaliseren van zijn visitekaartjes, 's nachts moordt hij vrolijk onder het genot van een muziekje van Huey Lewis. Angstaanjagend en charismatisch tegelijk.

American Psycho

3 - 3:10 To Yuma
Het zit boer Dan Evans niet mee. Hij kan niet rondkomen en ziet zich daarom genoodzaakt de crimineel Ben Wade te begeleiden naar zijn trein. Met een select gezelschap moet hij deze legendarische outlaw op de trein van drie over tien naar Yuma zetten. Een helse tocht, zeker omdat de bende van Wade hen op de hielen zit. Ondertussen ontstaat er een merkwaardige band tussen de boer en de outlaw. Dat levert een mooi psychologisch duel op tussen de niet makkelijke te corrumperen boer en de af en toe haast filosofische schurk. Prachtig vertolkt door Bale en Russell Crowe. Een interessant acteerduel tussen twee toppers. Bale zet een uitstekende rol neer als de boer, die gebukt gaat onder een groot geheim uit het verleden.

3:10 To Yuma

2 - The Machinist
Van de indrukwekkende prestatie van Bale in deze film valt je mond open. Zijn dieet bestond in de voorbereiding voor deze film uit een blikje tonijn en een appel per dag. Geen acteur viel ooit zo veel af voor een rol. Dat gewicht moest er bovendien ook nog weer eens allemaal aan voor Batman Begins. Zijn lichamelijk toestand in deze film is angstaanjagend en Bale weet één van de beste rollen in een thriller ooit neer te zetten. In het grimmige wereldje waarin de film zich afspeelt, ga je helemaal op in het personage van Bale, Trevor Reznik. Bale is enorm geloofwaardig. Elke minuut dat hij verder aftakelt en gekker wordt, voelt zo geloofwaardig aan, dat het een haast ongemakkelijke kijkervaring oplevert.

The Machinist

1 - The Fighter
Bale moest ook voor the Fighter aardig wat afvallen. Hij vertolkt de aan crack verslaafde ex-bokser Dicky Ecklund, die nu actief is als trainer van zijn halfbroer Micky Ward. De halfbroer van Dicky is nuchter en bescheiden, terwijl Dicky zelf graag in de schijnwerpers staat. Christian Bale won een Oscar voor deze rol en dat is niet meer dan terecht. Hoe hij zijn personage tot leven wekt, is niet minder dan geniaal en maakt het één van zijn beste vertolkingen ooit. De vergelijking tussen Bale's in de film en de echte Ecklund is haast eng accuraat. Hij wordt één met zijn personage en gedraagt zich tot in detail precies zoals de echte Dicky. De drugsverslaving weet Bale ook zeer overtuigend neer te zetten. Het levert bijzonder ontroerende scènes op, zoals in de gevangenis wanneer hij door een documentaire over zijn verslaving ziet wat voor schade hij aanricht.

The Fighter

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood - recap Game of Thrones S6E6: Blood of My Blood -...
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains - recap Game of Thrones S4E3: Breaker of Chains -...
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy - recap Game of Thrones S5E10: Mother’s Mercy -...