Deze sites vind je misschien ook leuk Fashionscene.nl, Chicklit.nl, en meer

Meer sites die je misschien ook leuk vindt

Girlscene Ze
Fashionscene Beautyscene
Chicklit Moviescene
Partyscene Vrouwen
Foodness I Want That Must Have
Shopgids Beautybox
Find My Musthave Reequest
 • Specials » Top 10
Top 10 vechtscènes

Top 10 vechtscènes

Wat zijn de allerbeste vechtscènes uit de geschiedenis van film? Hier onze top 10.

Al sinds de begindagen van cinema maken vechtscènes deel uit van filmmagie. Door de jaren heen zijn deze flink geëvolueerd, waardoor steeds baanbrekender gevechten ontstonden. Hier zijn de tien allerbeste vechtscènes verzameld.

10 - The Karate Kid (1984)
Technisch gezien is de finale van The Karate Kid niet eens heel hoogstaand, maar niettemin mag deze niet ontbreken in dit lijstje. De impact was namelijk enorm en overal ter wereld probeerden kleine jongetjes (waaronder ondergetekende) de wereldberoemde kraanvogel na te bootsen. Na een film lang getreiterd te zijn door zijn vervelende rivaal, kan Daniel Larusso (dankzij zijn leraar Mr. Miyagi) eindelijk gerechtigheid halen door deze welgemikte trap.9 - The Matrix Reloaded (2003)
De onverwachte hit The Matrix haalde het in Hongkong populaire wirefu (kungfu die door middel van kabels nog veel indrukwekkender wordt) naar Hollywood en wist het er dankzij het budget nog mooier uit te laten zien. In het vervolg The Matrix Reloaded neemt Neo het tegen talloze Agents Smith op in een spectaculair gevecht vol moves waar de zwaartekracht geen vat op heeft. Choreograaf Woo-ping Yuen heeft vele prachtige vechtscènes op zijn naam, maar deze hoort tot zijn allerbeste. De hier en daar matige computeranimaties vergeten we dan ook graag.8 - The Way of the Dragon (1972)
Grootmeester Bruce Lee mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Zijn films zetten een nieuwe standaard voor vechtscènes. En dat kan natuurlijk alleen The Way of the Dragon zijn, die eindigt met zijn legendarische gevecht tegen Chuck Norris. Hierin laat hij namelijk alles zien wat hem definieerde; pijlsnelle bewegingen, keiharde trappen en een onbreekbare wil. Na een heerlijk trage spanningsopbouw gaan de grootmeesters volledig los op elkaar.7 - Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000)
De historische kungfufilm was al jaren op zijn retour toen de destijds vrij onbekende regisseur Ang Lee met zijn epos Crouching Tiger, Hidden Dragon op de proppen kwam. Door de klassieke Wing Chun met kunstige wirefu tot een hoger niveau te tillen, wist de film menig liefhebber te bereiken. En de impact was enorm, getuige de opleving van het genre. Topper hierin was zonder meer het gevecht tussen Michelle Yeoh en Ziyi Zhang dat het sierlijke actieballet op deed leven.6 - Oldboy (2003)
De liefhebber van de betere vechtscène weet dat de top uit Azië komt. In Hollywood is men vaak bang al te lange shots te gebruiken en maakt men het zich makkelijk met warrige montage. Maar wij willen juist zien wat er gebeurt en dat de acteurs wel degelijk skills hebben. Oldboy is sowieso een fenomenale film, maar de brute knokpartij in een smalle gang voegt daar een extra dimensie aan toe. Gewapend met een hamer baant de hoofdpersoon zich door een leger aan tegenstanders. En dat allemaal in één lang shot.5 - Eastern Promises (2007)
Deze vechtpartij valt op dankzij twee dingen; de rauwheid en de naaktheid. Jawel, volledig in adamskostuum neemt Viggo Mortensen het op tegen twee enorme Russische gangsters in een Turks badhuis. Juist omdat zijn personage naakt is, voel je als kijker de kwetsbaarheid. Tel daar bij op dat de confrontatie realistisch hard is (hier geen vliegende kungfu taferelen) en je hebt een vechtscène die niet mag ontbreken in deze verzameling. Let op: niet geschikt voor tere zieltjes.4 - Ip Man (2008)
Donnie Yen kreeg pas veel later dan zijn collega's erkenning voor zijn werk en met Ip Man maakte hij zijn meest kenmerkende film tot op heden. Hij onderscheidt zich vooral door het gebruik van zijn vuisten, die hij in razend tempo op zijn tegenstanders afvuurt. In dit geval op de Japanse karateka's die zo dom zijn hem kwaad te maken. En dat doet hij niet alleen sierlijk, maar ook met kracht, waarbij niet op een paar gebroken botten meer of minder gekeken wordt.3 - Wheels on Meals (1984)
Je zou een hele lijst kunnen vullen met vechtscènes van Jackie Chan, maar we hebben besloten ons te beperken tot de allerbeste confrontatie van zijn hand. Hierin laat hij zien dat hij meer kan dan komisch knokken. Chan neemt het op tegen kickbokskampioen Benny Urquidez (die 27 jaar ongeslagen bleef in zijn carrière) in een pijlsnel gevecht dat niet in deze lijst mag ontbreken. In de kenmerkende lange shots is te zien dat de heren niet voor elkaar onder doen en de kungfu-liefhebber zal genieten. Als cadeautje krijgen we ook nog Biao Yuen en Sammo Hung die tussendoor hun eigen tegenstanders afwerken.2 - Tom Yum Goong (The Protector) (2005)
Zowel Ong-bak als Tom Yum Goong (Honour of the Dragon) zitten vol met schitterende gevechten vol prachtige choreografie, maar het is in de laatste film dat men tot het uiterste ging om de lat hoger te leggen. In een onafgebroken shot van maar liefst ruim vier (!) minuten werkt onze held zich schurk voor schurk, verdieping voor verdieping op tot zijn eindbestemming. De tegenstanders vliegen om je oren in dit knappe staaltje filmwerk.1 - The Raid (2012)
In feite is The Raid één grote vechtscène, maar het is vooral de finale waarin de druk wordt opgevoerd. De held van het verhaal neemt het samen met zijn vriend op tegen de gestoorde Mad Dog en die is amper onder de indruk van het tweetal. Razendsnel en keihard vliegen de stoten en schoppen in het rond. De Indonesische vechtsport Pencak Silat ligt dicht bij het Thaiboksen, dus liefhebbers weten wat ze kunnen verwachten.

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S6E2: Home - recap Game of Thrones S6E2: Home - recap
 • Girls seizoen 3 - recensie Girls seizoen 3 - recensie
 • Game of Thrones S5E7: The Gift - recap Game of Thrones S5E7: The Gift - recap
 • Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie Game of Thrones S4E1: Two Swords - recensie
 • Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger - recap Game of Thrones S6E4: Book of the Stranger -...
 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...