Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » Bioscoop
Hyde Park on Hudson - recensie

Hyde Park on Hudson - recensie

Daisy Suckely was jarenlang de minnares van Franklin D. Roosevelt. Vanuit haar standpunt beschrijft ze een van de belangrijkste momenten in de geschiedenis van Amerika en Europa.

Hyde Park on Hudson is gebaseerd op de dagboeken en brieven die werden gevonden na de dood van de inmiddels honderdjarige Daisy Suckely, een verre achternicht van president Franklin D. Roosevelt. Hij onderhield met haar een intieme relatie, zo blijkt uit de overgeleverde documenten. In eerste instantie was het de bedoeling dat Daisy de president gezelschap hield, maar al gauw bleek FDR meer te willen. Daisy promoveerde tot minnares en was aanwezig bij alle belangrijke gebeurtenissen. Zo ook het bezoek van koning George VI en koningin Elizabeth in 1939 (de stotterkoning die we inmiddels allemaal kennen uit The King's Speech). Een groot deel van Daisy’s dagboekaantekeningen beschrijven dit bezoek tot in detail, wat het gewicht ervan alleen maar onderstreept. Wie denkt dat met dit plot Hyde Park on Hudson een klassiek verhaal is over een liefde van presidentiele proporties wordt door Daisy direct uit de droom geholpen: ze was volgens haarzelf niet meer dan onderdeel van het meubilair.

Hyde Park on Hudson

Royale cast
Schrijver Richard Nelson woonde dertig jaar van zijn leven in Rhinebeck, de woonplaats van Daisy Suckely. Suckley stelde het familiehuis, Wildestein genaamd, in 1980 open voor publiek op voorwaarde dat zij daar tot haar dood kon blijven wonen. Nelson  heeft haar, voordat de onthullende documenten aan het licht kwamen, daar gezien tijdens een rondleiding, niet wetende dat de oude vrouw een schat aan informatie onder haar bed had liggen. Niet alleen Nelson voelt zich emotioneel betrokken bij Hyde Park on Hudson, ook regisseur Roger Michell (Notting Hill, Changing Lanes) herinnert zich het belang van Amerika’s hulp aan Europa nog goed, aangezien zijn vader meevocht in de Tweede Wereldoorlog.  Het bezoek van George VI en zijn vrouw aan FDR was een ijkpunt in de Amerikaanse en Europese geschiedenis, omdat de toezegging van hulp de overwinningskansen van de geallieerden sterk vergrootte. Met de dagboeken van Daisy als emotioneel decor en een royale cast met onder andere Bill Murray en Laura Linney in de hoofdrollen, lijkt de slag om het publiek al op voorhand te zijn gewonnen.

Historische context
Toch is er meer nodig dan excellente acteurs en een goed verhaal om een film tot leven te laten brengen. Wanneer het om verfilmingen van historische gebeurtenissen gaat, blijft het een lastige keuze voor een regisseur welk verhaal er precies verteld moet worden. Michell en Nelson hebben beiden gekozen voor een mix van de romance tussen Daisy en FDR en het bezoek van de koning. Tussen neus en lippen door wordt verwezen naar de politieke en militaire ontwikkelingen in die tijd, om ook wat informatie te geven over de historische context. Maar dat is niet voldoende voor de Amerikaanse geschiedenis-nitwit die enkel weet dat FDR ooit president van Amerika was. Daardoor zullen veel verwijzingen in de film hun doel niet bereiken. Het is zeker aan te raden om je voorafgaand aan deze film te verdiepen in het leven van FDR en de politieke situatie in Europa en Amerika in 1939. Alleen dan komt de film volledig tot zijn recht.

Hyde Park on Hudson

Hotdog
De acteurs in deze film presteren op het hoogste niveau. Zowel Linney als Murray kruipen zo naadloos mogelijk in de huid van hun karakter, maar het lijkt wel alsof ze beiden in een andere film spelen. Nelson zal dit hebben geschreven met de intentie het idee te creëren dat Daisy zich ook tussen twee verschillende werelden bevond: de minnaar FDR en de president FDR. Maar door Daisy letterlijk en figuurlijk op de achtergrond te plaatsen, wordt haar verhaal steeds minder interessant terwijl het wel vanuit haar perspectief wordt verteld. Interessanter is het bezoek van de koning. Als FDR zich bezighoudt met de koning komen we meer over hem te weten dan tijdens zijn samenzijn met Daisy. De beste scene van de film is dan ook de hotdog scene waarin FDR koning George VI een hotdog laat eten. Dit moment gaat de geschiedenis in als het moment waarop de banden tussen Amerika en Engeland zijn aangehaald. En het is tevens het moment waar zowel de burger van Europa in 1939 en de ontspannende filmkijker in 2012 op hebben gewacht.

Conclusie
Het is prijzenswaardig als een film bepaalde interesses en verlangens kan aanwakkeren. In dit geval kreeg ik na het zien van Hyde Park on Hudson spontaan trek in hotdogs en heb ik me wat meer verdiept in de persoon van FDR. Als ik dit vooraf had gedaan, was de film meer tot leven gekomen. Het is jammer dat zowel de regisseur als de schrijver twee verhaallijnen in het centrum hebben geplaatst. Beide verhaallijnen waren een eigen film waardig en daardoor raakt het verhaal van Daisy wat in de vergetelheid.

Regisseur:

Roger Michell

Cast:

Olivia Colman
Laura Linney
Bill Murray

Genre:

Drama

Releasedatum:

10 januari 2013

Ons oordeel:

Oordeel bezoekers:

(0 stemmen)
 • Speelduur:

  95 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Bob Marley - One Love op Blu-ray

  €15,99Bob Marley - One Love op Blu-ray

 • Wonka op Blu-ray

  €25,99Wonka op Blu-ray

 • Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

  €25,99Aquaman and the Lost Kingdom op Blu-ray

 • Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

  €23,99Once Upon A Time In The West op 4K Ultra HD en Blu-ray

 • The Great Escaper op Blu-ray

  €13,99The Great Escaper op Blu-ray

 • Ferrari op Blu-ray

  €13,99Ferrari op Blu-ray

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E9: The Watchers on the Wall - recap Game of Thrones S4E9: The Watchers on the...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk Agents of S.H.I.E.L.D. - eerste indruk
 • Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap Game of Thrones S6E1: The Red Woman - recap
 • Game of Thrones S6E5: The Door – recap Game of Thrones S6E5: The Door – recap
 • Game of Thrones S4E10 : The Children – recap Game of Thrones S4E10 : The Children –...