Bezoek ook eens Ze.nl
 • Recensies » TV-series
The Following - eerste indruk

The Following - eerste indruk

Zelfs seriemoordenaars hebben tal van groupies!

Dr. Joe Caroll
Dr. Joe Caroll, wie kent hem niet? De kijkers van The Following zullen hem in ieder geval niet snel vergeten. Deze door James Purefoy gespeelde seriemoordenaar ontsnapt in het begin van de eerste aflevering uit de extreem beveiligde gevangenis in Waverly, Virginia. Duidelijk nog niets verleerd van zijn oude gewoonte laat hij een spoor van dode bewakers achter. Voor de kijker is het duidelijk: met hem valt niet te spotten. Nu Caroll vrij is gaat hij op zoek naar Sarah Fuller (Maggie Grace). Zij wist tien jaar geleden ternauwernood aan hem te ontsnappen.

The Following

Levenswerk
Sarah heeft de brute aanval overleefd, dankzij de briljante FBI agent Ryan Hardy (Kevin Bacon). Het opsporen van Caroll was zijn levenswerk. Tijdens zijn reddingsactie is Hardy echter zwaar gewond geraakt aan zijn hart, waardoor hij moest stoppen als FBI agent. Hardy is vervolgens aan de slag gegaan als schrijver en heeft een boek geschreven over zijn ervaringen. Ondertussen is hij echter verslaafd geraakt aan drank. Nu wordt hij weer opgeroepen, omdat hij de enige is die Caroll kan stoppen en zijn werkwijze kan ontcijferen. Daarbij wordt hij geholpen door de jonge en fanatieke Mike Weston (Shawn Ashmore).

Groupies
Alsof één seriemoordenaar nog niet genoeg is blijkt Caroll ook tal van groupies te hebben door zijn status als een van de wreedste moordenaars aller tijden. Deze bewonderaars heeft hij vanuit de gevangenis via internet kunnen benaderen en werken nu dankzij zijn charismatisch optreden op social media, blogs en chatrooms aan zijn zijde. Caroll is het meesterbrein die deze poppen als geen ander kan bespelen. Dit zijn de zogenaamde followers waar Hardy tijdens de rest van de serie ongetwijfeld te maken mee gaat krijgen. Al in de eerste aflevering zorgt dit voor enkele verassende wendingen. Hardy zal dus zowel met Caroll als zijn volgelingen moeten afrekenen.

Sfeervol
De serie voelt groot aan en op sommige momenten lijkt het alsof je naar een film zit te kijken. Het verhaal heeft meerdere lagen en dat zorgt er meteen voor dat er meegeleefd kan worden met de hoofdrolspelers. Daarnaast zijn er verspreid over de aflevering een aantal momenten waarop de spanning geweldig wordt opgevoerd. Daarbij zit de serie door de spanning en de sfeer soms dicht tegen ‘horror’ aan (denk aan Seven en Zodiac). Gelukkig wordt de kijker daarbij regelmatig verrast en vervalt de aflevering niet in standaard schrikeffecten. Een voordeel is bovendien dat de actie en slachtoffers er zeer realistisch uitzien (voor zover dat mogelijk is), waardoor de dreiging van Caroll alleen maar tastbaarder wordt.

The Following

De cast wordt aangevoerd door Kevin Bacon (Mystic River) die zoals altijd solide acteerwerk aflevert. Hij zet de aan lager wal geraakte Hardy neer als een getormenteerde protagonist. Helaas krijgt hij deze eerste aflevering nog niet veel te doen. Het is te hopen dat hij gedurende de serie zijn rol meer vorm kan geven en meer aspecten van Hardy kan laten zien. James Purefoy is een koelbloedige seriemoordenaar, maar kan nog niet geheel overtuigen. Shawn Ashmore (X-Men) is prima op dreef als jonge politieagent met een bijzondere interesse voor Hardy. Daarnaast zorgt Natalie Zea voor de nodige vrouwelijke input als de ex-vrouw van Joe Caroll. Haar verleden met Hardy zorgt bovendien voor een interessant driehoeksrelatie.

Voorlopige conclusie
Volgens de CIA zijn er op een gewone werkdag in de VS maar liefst 300 seriemoordenaars actief. Deze serie tracht de hele cultstatus van een dergelijke moordenaar in beeld te brengen. Een interessant gegeven voor een serie. Deze aflevering biedt in ieder geval genoeg boeiende verhaallijnen en een echte cliffhanger om de serie op gang te houden. Op naar de tweede aflevering!

The Following is vanaf 29 januari elke dinsdag te zien om 21.30 op SBS6.

Cast:

Shawn Ashmore
Kevin Bacon
James Purefoy

Genre:

Misdaad

Releasedatum:

21 januari 2013

Oordeel bezoekers:

(4 stemmen)
 • Speelduur:

  50 minuten
Bekijk complete film profiel

REACTIES

Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Volg ons

Word lid van MovieScene en blijf altijd op de hoogte van het laatste film nieuws en leuke prijsvragen!

REGISTREREN INLOGGEN

SHOPTOPPERS

 • Just 6.5 op DVD

  €11,80Just 6.5 op DVD

 • Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

  €26,99Fast & Furious 9: The Fast Saga op Blu-ray

 • Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

  €27,64Inglourious Basterds op 4K Ultra HD

 • Black Adam op Blu-ray

  €22,99Black Adam op Blu-ray

 • Nobody op Blu-ray

  €21,63Nobody op Blu-ray

 • Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

  €177,93Christopher Nolan Collection op 4K Ultra HD

UITGELICHT

 • Game of Thrones S4E8: The Mountain and the Viper – recap Game of Thrones S4E8: The Mountain and the...
 • Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap Game of Thrones S6E3: Oathbreaker – recap
 • Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy - recap Game of Thrones S5E4: Sons of the Harpy -...
 • Surviving Jack - eerste indruk Surviving Jack - eerste indruk
 • Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons - recap Game of Thrones S5E9: The Dance of Dragons -...
 • Game of Thrones S5E1: The Wars to Come – recap Game of Thrones S5E1: The Wars to Come –...